Skip to main content

Μετά τις 12 τα μεσάνυχτα θα μπει στην ψηφιακή εποχή η Θεσσαλονίκη

Μετά τις 12 τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Μετά τις 12 τα μεσάνυχτα θα  ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Η εκπομπή του ψηφιακού επίγειου σήματος θα γίνεται από τα κέντρα εκπομπής του Χορτιάτη και του Φιλίππειου. Από αύριο θα βλέπουν αποκλειστικά ψηφιακά οι δημότες Πολίχνης και Συκεώνεξαιτίας της κατάργησης του αναλογικού σήματος πουεκπέμπεται μέχρι σήμερα από το Φιλίππειο και της αντικατάστασής του απότο ψηφιακό. Όσοι δημότες των περιοχών αυτών δεν διαθέτουν τηλεοράσειςνέας τεχνολογίας με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει τοσύστημα εικόνας MPEG4 θα πρέπει να προμηθευτούν αποκωδικοποιητή,προκειμένου ναλαμβάνουν στους δέκτες τους τα προγράμματα των εφτά ιδιωτικών καναλιώνπανελλήνιας εμβέλειας (Alpha, Alter, Antenna, Μακεδονία TV, Mega, Σκάι και Star).

Ωστόσο, οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να λαμβάνουν το αναλογικό σήμα από τον Χορτιάτη, το οποίο και θα συνεχίσει να εκπέμπεται, παράλληλα με το ψηφιακό, έως το τέλος του 2012, οπότε η αναλογική μετάδοση θα αντικατασταθεί πλήρως από την ψηφιακή, σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να μπορεί να δει ταψηφιακά κανάλια είναι ιδιαίτερα απλή. Το μόνο που απαιτείται είναι ηαγορά ενός αποκωδικοποιητή που να πληρεί τις προδιαγραφές MPEG4και η σύνδεσή του με την τηλεόραση που ήδη υπάρχει στο σπίτι.Επισημαίνεται ότι για κάθε συσκευή τηλεόρασης που υπάρχει στο σπίτιχρειάζεται ξεχωριστή συσκευή αποκωδικοποιητή.

Για τις τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας (Plasma, TFT-LCD) που έχουν ενσωματωμένοαποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG4 δεν χρειάζεταικαμία αλλαγή παρά μόνο ο επανασυντονισμόςτων καναλιών. Για αυτούς, τώρα που έχουν αποφασίσει να αγοράσουν μίανέα συσκευή τηλεόρασης θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο δέκτης που θαεπιλέξουν θα διαθέτει την τεχνολογία MPEG4.

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έρχεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημαλήψης που υπήρχε μέχρι σήμερα σε κάποιες περιοχές, προσφέροντας σεόλους κορυφαία και σταθερή ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς καιηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG). Με τον ηλεκτρονικό οδηγόπρογράμματος πλέον οι τηλεθεατές θα μπορούν αφενός να ενημερωθούν γιατο πρόγραμμα που παίζεται εκείνη τη στιγμή, αλλά και για ό,τι άλλοακολουθεί και αφετέρου θα μπορούν να προγραμματίσουν την εγγραφήκάποιου προγράμματος.