Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
x

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ: «ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΣΦΡΗΣΗΣ Ή ΓΕΥΣΗΣ»

Ανάμεσα στα βασικά συμπτώματα που έχουν καταγραφεί είναι η έντονη κόπωση για μία ή δύο ημέρες σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα.

Τη στιγμή που ερευνάται εξονυχιστικά η νέα μετάλλαξη Όμικρον από τους υγειονομικούς, διαπιστώνονται διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με άλλες παραλλαγές, πιο ήπια όμως.

Σύμφωνα με τη Νοτιοαφρικανή γιατρό, Ανζελίκ Κούτζι, ανάμεσα στα βασικά συμπτώματα που έχουν καταγραφεί είναι η έντονη κόπωση για μία ή δύο ημέρες σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η ειδικός στη βρετανική Telegraph, «όσοι προσβάλλονται από τη μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν έντονη κόπωση, ταχυπαλμία, ξηρό βήχα, φαγούρα στο λαιμό και υψηλό πυρετό. Σε αντίθεση με τις άλλες μεταλλάξεις, μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί απώλεια όσφρησης ή γεύσης».

H πρώτη Νοτιοαφρικανή γιατρός που ειδοποίησε τις αρχές για ασθενείς με τη νέα αφρικανική μετάλλαξη τόνισε ότι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι ασυνήθιστα, αλλά ήπια.

Η δρ. Κούτζι δηλωσε ότι ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την πιθανότητα μιας νέας μετάλλαξης, όταν ασθενείς στο ιδιωτικό της ιατρείο στην πρωτεύουσα Πρετόρια άρχισαν να έρχονται στις αρχές αυτού του μήνα με συμπτώματα που δεν έβγαζαν αμέσως νόημα και δεν παρέπεμπαν σε κορωνοϊό.

Περιλάμβαναν νέους διαφορετικών καταβολών και εθνοτήτων με έντονη κόπωση, καθώς ένα εξάχρονο παιδί με πολύ υψηλό σφυγμό και πυρετό, το οποίο όμως μέσα σε δυο μέρες ήταν καλύτερα. Κανένας δεν υπέφερε από απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

«Τα συμπτώματά τους ήταν τόσο διαφορετικά και τόσο ήπια από εκείνα που είχα αντιμετωπίσει πριν», συμπλήρωσε η δρ. Κούτζι, γιατρός επί 33 χρόνια που προεδρεύει της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης παράλληλα με το ιατρείο της.

Στις 18 Νοεμβρίου, όταν τέσσερα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν θετικά στην Covid-19 με πλήρη εξάντληση, ενημέρωσε τη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της χώρας.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς δεν βλέπουμε ασθενείς με βαριά ασθένεια», υπογράμμισε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής. H Ανζελίκ Κούτζι είπε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που μολύνθηκαν με την Όμικρον συχνά παραπονιούνται για «σοβαρή κόπωση» για μία ή δύο ημέρες σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα πριν βελτιωθούν οι κατάστασή τους.

Επεσήμανε ότι ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίσης ξηρό βήχα ή γρατσουνιά στον λαιμό.

Η ίδια, εξήγησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που είδε, ήταν ηλικίας κάτω των 40 ετών και επομένως λιγότερο ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις.

Πηγή: protothema.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ