Skip to main content

Μεταναστευτική κρίση στις ΗΠΑ: Πάνω από 300.000 μπήκαν παράτυπα τον Δεκέμβριο - Αντάρτικο Τέξας σε Μπάιντεν

Συνολικά 302.034 παράτυποι μετανάστες – αριθμός ρεκόρ - πέρασαν από τα νοτιοδυτικά σύνορα στη χώρα, μια ακόμη ένδειξη ότι δεν λέει να εκτονωθεί η κρίση του μεταναστευτικού

Η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και των Αρχών του Τέξας κλιμακώθηκε περαιτέρω χθες Παρασκευή για τον έλεγχο του περάσματος στην πόλη Ιγκλ Πας στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, απ’ όπου περνούν κατά χιλιάδες παράτυποι μετανάστες στη χώρα.

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ έδωσε την ίδια μέρα στη δημοσιότητα στοιχεία, που έδειξαν ότι 302.034 παράτυποι μετανάστες – αριθμός ρεκόρ - πέρασαν από τα νοτιοδυτικά σύνορα στη χώρα, μια ακόμη ένδειξη ότι δεν λέει να εκτονωθεί η κρίση του μεταναστευτικού.

Η κόντρα του κυβερνήτη του Τέξας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Στις 11 Ιανουαρίου με εντολή του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ - o οποίος έχει υπογράψει νόμο που ποινικοποιεί την παράνομη είσοδο μεταναστών - τοποθετήθηκαν φράγματα και στις όχθες του Ρίο Γκράντε, φυσικού συνόρου των ΗΠΑ με το Μεξικό και αγκαθωτά συρματοπλέγματα μήκους 48 χλμ. γύρω από την πόλη Ίγκλ Πας για να αποτραπεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Αλλά τη Δευτέρα με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να απομακρύνει το αγκαθωτό σύρμα κρίνοντας ότι τα θέματα μετανάστευσης υπάγονται στην αρμοδιότητά της και όχι σε μεμονωμένες πολιτείες.

Μόννον που ο ακροδεξιός Άμποτ δεν λέει να κάνει πίσω και μάλιστα δεσμεύτηκε να τοποθετήσει κι άλλα αγκαθωτά συρματοπλέγματα κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «εισβολή» των μεταναστών.

25 Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες στο πλευρό του Άμποτ

Στο πλευρό του έσπευσαν 25 Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες, οι οποίοι εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν εξαπολύοντας μύδρους κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνησή του έχουν αφήσει τους Αμερικανούς και τη χώρα μας εντελώς ευάλωτες στην άνευ προηγουμένου λαθρομετανάστευση που ξεχύνεται στα νότια σύνορα.

Αντί να τηρεί το κράτος δικαίου και να διασφαλίζει τα σύνορα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιτέθηκε και μήνυσε το Τέξας για ενίσχυση για την προστασία των Αμερικανών πολιτών από ιστορικά επίπεδα παράνομων μεταναστών, θανατηφόρων ναρκωτικών όπως η φεντανύλη και τρομοκρατών που εισέρχονται στη χώρα μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον συνάδελφό μας Κυβερνήτη, Γκρεγκ Άμποτ, και την Πολιτεία του Τέξας για τη χρήση κάθε εργαλείου και στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένων των συρμάτινων περιφράξεων, για την ασφάλεια των συνόρων. Το κάνουμε εν μέρει επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται να επιβάλει νόμους για τη μετανάστευση που ήδη υπάρχουν και επιτρέπει παράνομα τη μαζική αναστολή σε όλη την Αμερική μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας ενόψει των προεδρικών του Νοεμβρίου
Ο κυβερνήτης του Τέξας, που έχει έφεση στην alt right διαλεκτική, αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν και σχετικά με τις εντολές του να τοποθετηθούν πλωτά φράγματα στον Ρίο Γκράντε και να οδηγούνται στις φυλακές χιλιάδες παράτυποι μετανάστες κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Και καθώς ο Άμποτ συνεχίζει να μεταφέρει με λεωφορεία μετανάστες σε πόλεις και πολιτείες ελεγχόμενες από Δημοκρατικούς, εντείνεται η πίεση στον Μπάιντεν να λάβει δραστικά μέτρα για να σταματήσει τη ροή των αφίξεων.

Ο Μπάιντεν δήλωσε χθες βράδυ «έτοιμος να δράσει», αλλά υποστήριξε ότι οι νομοθέτες στο Κογκρέσο θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το μεταναστευτικό. Οι προοπτικές μιας μεγάλης συμφωνίας, ωστόσο, σε οποιοδήποτε από τα σώματα του Κογκρέσου, πόσο μάλλον και στα δύο, φαίνονται ισχνές. Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ηγούνται επί του παρόντος μιας προσπάθειας για την παραπομπή και απομάκρυνση του ανώτατου αξιωματούχου του Μπάιντεν, αρμόδιου για τη φύλαξη των συνόρων, του υπουργού Εσωτερικών Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Μια δικομματική συμφωνία για τα σύνορα στη Γερουσία των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει αντιρρήσεις τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πίεσε τους συμμάχους του να τορπιλίσουν το νομοσχέδιο για να μην καταχωρηθεί ως νίκη του Μπάιντεν ενόψει της αναμέτρησης του Νοεμβριου.

Το μεταναστευτικό είναι κεντρικό ζήτημα ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, με τους ψηφοφόρους στην Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ να δίνουν στον Τραμπ τις πρώτες νίκες του στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών εν μέρει λόγω των ανησυχιών τους για τα σύνορα, όπως εξηγούν αμερικανικά ΜΜΕ.