Skip to main content

Μεταναστευτικό: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ιταλία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες η Ιταλία μετά το τσουνάμι προσφύγων από τις ακτές της Αφρικής

Σε προσωρινή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες κήρυξε χθες την Ιταλία η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού κύματος από τις ακτές της Αφρικής.

Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε τις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 2.000 μετανάστες από τα νερά στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα και της Σικελίας. Η Υπηρεσία Μετανάστευσης του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε 441 θανάτους μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, ενώ προειδοποίησε πως η καθυστέρηση στις διασώσεις οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 127 ανθρώπους. Την Τρίτη, τουλάχιστον 10 μετανάστες από χώρες της Αφρικής πνίγηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Τυνησίας, ενώ δεκάδες άλλοι διασώθηκαν από ναυάγιο στα ανοιχτά της τυνησιακής πόλης Σφαξ.

Η Τυνησία έχει αναδειχθεί στην κύρια πύλη εξόδου μεταναστών προς την Ευρώπη, με τις τοπικές Αρχές να επιτρέπουν –έναντι αμοιβής– τον διάπλου της Μεσογείου με μη αξιόπλοα σκάφη. Οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία είναι φέτος σημαντικά αυξημένες συγκριτικά με πέρυσι, παρά τις προσπάθειες της ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στη Ρώμη να πατάξει την παράτυπη μετανάστευση. Αλιευτικό σκάφος, με περισσότερους από 700 μετανάστες, αναμενόταν να φθάσει χθες το βράδυ σε λιμάνι της Σικελίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Νέλο Μουσουμέτσι, οι αφίξεις μεταναστών έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 300% σε ένα χρόνο. «Η κατάσταση αυτή απειλεί τις υποδομές μας. Μιλάμε για πρωτοφανές φαινόμενο. Τα νησιά δεν μπορούν να το διαχειριστούν χωρίς βοήθεια», είπε ο Μουσουμέτσι. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει από επείγοντα κονδύλια τις νέες υποδομές φιλοξενίας και να επιταχύνει τις διαδικασίες επαναπατρισμού όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Εθνική ταυτότητα

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μελόνι προωθεί νομοσχέδια με στόχο την προβολή της εθνικής ταυτότητας, την προστασία της παραδοσιακής οικογένειας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την «ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση. Επικριτές της κυβέρνησης κατηγορούν την πρωθυπουργό ότι επιλέγει την προώθηση συμβολικών νομοσχεδίων, αφού αδυνατεί να επιλύσει άλλα σημαντικότερα θέματα, όπως η εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβάλει χρηματικό πρόστιμο έως 100.000 ευρώ σε ιταλικές εταιρείες που χρησιμοποιούν ξένους όρους στα έγγραφα και στις επικοινωνίες τους. Η Μελόνι, όμως, διέψευσε τους επικριτές της, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι θα υιοθετούσε σκληροπυρηνική συντηρητική πολιτική. Αντί γι’ αυτό, η πρωθυπουργός απέφυγε τις αντιπαραθέσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πετυχαίνοντας ακόμη και να εξευμενίσει τις μονίμως αρνητικές απέναντί της Βρυξέλλες. Στο μόνο που η Μελόνι τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις είναι στο θέμα της μετανάστευσης, στο οποίο τηρεί απαρέγκλιτα σκληρή γραμμή. Στην αυτοβιογραφία της από το 2021, η Μελόνι προειδοποιεί για τον κίνδυνο πολιτιστικής αλλοίωσης από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση.

Πηγή: Reuters, Καθημερινή