Skip to main content

Μεταξύ 8% και 10% το πραγματικό έλλειμμα

Πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρουν ότι ήδη για τα στοιχεία αυτά έχουν ενημερωθεί επίσημα οι πολιτικοί αρχηγοί.
Πάνω από το 8% και συγκεκριμένα στο 8,2% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το έλλειμμα στο τέλος του 2009. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι εκτιμήσεις τόσο στελεχών του οικονομικού επιτελείου, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδας, που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ποσοστό στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr την εκτίμηση αυτή "περιέγραψε" στους πολιτικούς αρχηγούς και ο ίδιος ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας κ.Γιώργος Προβόπουλος, στον κύκλο των επαφών που είχε μαζί τους, λίγο πριν την άνοδος τους στη Θεσσαλονική για την ΔΕΘ.

Ακόμα και το 8,2%, όμως, δείχνει συντηρητικό μπροστά σε κάποιες, τελευταίες, προβλέψεις που γίνονται στην οδό Ιπποκράτους, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα στη χώρα μας δεν αποκλείεται, τελικώς, να ξεφύγει πάνω κι από το 10%. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν περίπου 15 δισ. ευρώ, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν "περάσει" στον επίσημο λογαριασμό του δημοσίου,  αλλά έχουν δαπανηθεί και είναι θέμα χρόνου να προσμετρηθούν στον φετινό προυπολογισμό. Εκτός κι αν μεσολαβήσει κάποιο τρικ, που ως σκοπόθα έχει την απλή μετάθεση της εγγραφής τους για την επόμενη χρονιά.

Ούτως ή άλλως, η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Ακόμα κι αν στις 24 Οκτωβρίου, η - όποια - ελληνική κυβέρνηση πάρει την παράταση των δύο ετών που θέλει από το Eurogroup, για να πετύχει το στόχο του 3% στο έλλειμμα, θα πρέπει να το μειώνει κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο. Υπό τις παρούσες συνθήκες και με την κρίση να προβλέπεται ότι θα κορυφωθεί στη χώρα μας το 2010, η επίτευξη του στόχου αυτού θα πάρει τις διαστάσεις ... κατορθώματος.