Skip to main content

«Μετόχι Μυλοπόταμος»: Οι οίνοι που αντανακλούν την ενέργεια του Αγίου Όρους

Το οινοποιείο, στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, με έναν βιολογικό αμπελώνα 60 στρεμμάτων, διαθέτει έξι ετικέτες, από τις οποίες δύο ξεχωρίζουν: το κρασί «Επιφανής», μονοποικιλιακός οίνος με βάση το Λημνιό, αλλά και το «Νάμα», που χρησιμοποιείται από τους ιερούς ναούς για τη Θεία Κοινωνία

Με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου να αντικρίζουν τον αμπελώνα του, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, στην ανατολική ακτή του Αγίου Όρους, ανάμεσα σε βράχια, έναν ποταμό, ένα πράσινο δάσος και έναν πλούσιο ελαιώνα, το οινοποιείο «Μετόχι Μυλοπόταμος» στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου συνδέεται καθημερινά με την ιδιαίτερη ομορφιά και την ξεχωριστή ενέργεια του τόπου. Μια ενέργεια που αποτυπώνει στα κρασιά του τα τελευταία 30 χρόνια, μετά την αναβίωση της αμπελουργικής και οινοποιητικής παράδοσης του Μυλοποτάμου, την οποία εμπνεύστηκε ο αείμνηστος μοναχός, Γέροντας Επιφάνιος και συνεχίζει με το ίδιο σθένος ο μοναχός, Γέροντας Ιωακείμ, συνοδοιπόρος του επί δεκαετίες.

Image

 

«Είναι μαγικό να παρατηρείς τα αμπέλια να ζωντανεύουν, να ανθίζουν. Οι ακτίνες του ήλιου που βλέπουν το αμπέλι, το θαλασσινό αεράκι, το τοπίο, όλα συνθέτουν μια εικόνα που με μάγεψε από την πρώτη στιγμή» λέει στη Voria.gr ο Γέροντας Ιωακείμ, που θέλει να κρατήσει ζωντανό το έργο του προκατόχου του και να συνεχίσει να δημιουργεί με τους υπόλοιπους μοναχούς καλό κρασί που θα το χαίρεται ο κόσμος, έναν μοναστηριακό οίνο που θα αντλεί την έμπνευσή του από την πνευματικότητα της περιοχής.

Image

 

Σήμερα το οινοποιείο, με έναν βιολογικό αμπελώνα 60 στρεμμάτων, όπου πρωταγωνιστούν το Ασύρτικο, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το Λημνιό, το Merlot και το Cabernet Sauvignon, διαθέτει έξι ετικέτες, από τις οποίες δύο ξεχωρίζουν: το κρασί «Επιφανής», το «παιδί» του αείμνηστου Γέροντα Επιφάνιου, μονοποικιλιακός οίνος με βάση το Λημνιό, την αρχαιότερη καταγεγραμμένη ποικιλία σταφυλής, αλλά και το Νάμα, ένα αρωματικό γλυκό κόκκινο κρασί, που παράγεται από σταφύλια Μοσχάτου Αλεξανδρείας και Merlot, και το οποίο χρησιμοποιείται από τους ιερούς ναούς για τη Θεία Κοινωνία, αν και αρκετοί οινόφιλοι το επιλέγουν και ως επιδόρπιο οίνο.

Image

Η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου είναι 80.000 φιάλες, με το μεγαλύτερο κομμάτι της να κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά και ένα 15% να ακολουθεί εξαγωγικούς δρόμους για χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη, όπως λέει ο υπεύθυνος διανομής των κρασιών, Γιώργος Στεφανίδης. Ο ίδιος σημειώνει ότι η οινική φιλοσοφία του «Μετόχι Μυλοπόταμος» αντανακλά τον μοναστικό βίο, σε έναν συνδυασμό παράδοσης και λιτότητας, χωρίς υπερβολές στην οινοποίηση.

Image

 

Η αμπελουργική και οινική παράδοση

Το Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, εξάρτημα της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, ιδρύθηκε πριν το 973 μ.Χ. από τον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, που επέλεξε τη θέση Μυλοπόταμο, αντιλαμβανόμενος από την πρώτη στιγμή την ομορφιά και τη γαλήνη της. Ήταν εκείνος μάλιστα που έκανε τις πρώτες φυτεύσεις, δίπλα στη θάλασσα, αξιοποιώντας το ιδιαίτερο μικροκλίμα, και ξεκίνησε την παραγωγή κρασιών με παραδοσιακό τρόπο, η οποία διατηρήθηκε για πολλές δεκαετίες χάρη στην αγάπη και την αφοσίωση των μοναχών.

Image

Στην πορεία των ετών όμως η αμπελουργική παράδοση έφθινε, απουσία και των απαιτούμενων χεριών, ενώ στη δεκαετία του ‘50 η φυλλοξήρα κατέφερε το καταλυτικό χτύπημα. Ήταν ο Γέροντας Επιφάνιος στη δεκαετία του ’90 που θέλησε να αναβιώσει την οινοπαραγωγική παράδοση, με τις πρώτες φυτεύσεις, αλλά και τις κατασκευαστικές εργασίες για το οινοποιείο να ξεκινούν το 1993 και τα πρώτα κρασιά να κυκλοφορούν το 1996. Έκτοτε οι οίνοι του Μυλοποτάμου κατάφεραν να αναδειχθούν και να διακριθούν, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αθωνικής πολιτείας.

Image