Skip to main content

Μέτωπο κατά της κυβέρνησης από φορείς - Συγκέντρωση αύριο στο ΥΜΑΘ

Η «Κοινωνική Συμμαχία», όπως λέγεται η κίνηση που συγκροτούν οι φορείς, ξεκινά τις κινητοποιήσεις αύριο με την «Πανεθνική Ημέρα Δράσης».

Μέτωπο ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας, ανεργίας και υπερφορολόγησης, συγκροτούν φορείς της χώρας.

Η «Κοινωνική Συμμαχία», όπως λέγεται η κίνηση που συγκροτούν οι φορείς, ξεκινά τις κινητοποιήσεις αύριο με την «Πανεθνική Ημέρα Δράσης», όπου πραγματοποιείται και η 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Στη «Συμμαχία», της Θεσσαλονίκης συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο, η ΕΔΟΘ, το ΤΕΕ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων.

Τα αιτήματα των φορέων είναι καταπολέμηση της ανεργίας, ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αξιοπρεπείς συντάξεις, περιορισμό της φορολόγησης, προστασία της δημόσιας υγείας, πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης.  

«Η ανάπτυξη λένε ότι είναι εδώ, αλλά δυστυχώς η επιχειρηματίες δεν το νιώθουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, σημειώνοντας πως το εμπόριο συνεχίζει να περνάει δύσκολες ώρες. Μάλιστα, όπως ανέφερε, την περίοδο της κρίσης έχουν μπει 300.000 λουκέτα.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι φορείς θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι ενωμένη, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο και όχι μια έκθεση ιδεών, ζήτησε από την πλευρά του ο Πάρις Μπίλλιας, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Για κοινά και πολλά προβλήματα έκανε λόγο ο Ανδρέας Γιακουμής, πρόεδρος της ΕΔΟΘ, ενώ ο Αναστάσιος Νικολόπουλος, εκπρόσωπος των Βιοτεχνικών Σωματείων κάλεσε την κυβέρνηση να καταλάβει πως η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά της.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων Νίκος Τζήκας έκανε λόγο για αύξηση των θανάτων εξαιτίας των περικοπών που έχουν υποστεί συντάξεις και δώρα. «Να κοιτάξει η κυβέρνηση τον κόσμο, τα οκτώ χρόνια που πέρασαν ήταν πολύ σκληρά», τόνισε ο Διονύσης Ευγενίδης από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
 
Οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι σύλλογοι και τα Σωματεία μέλη τους στη Θεσσαλονίκη  καλούν σε συγκέντρωση στις 11.00 μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων στην αυριανή κινητοποίηση θα επιδώσουν ψήφισμα τόσο στην υφυπουργό Εσωτερικών Μαρία Κόλια – Τσαρουχά, όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ωστόσο, την ημέρα της κινητοποίησης η αγορά θα λειτουργήσει κανονικά, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης, δεν γίνεται να υποχρεώσουν τους εμπόρους που έχουν οικονομικές υποχρεώσεις τέλος του μήνα να κλείσουν τα καταστήματά τους.