Skip to main content

Μέτρα για τον κλάδο τους ζητούν οι μηχανικοί

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι μηχανικοί, σύμφωνα με τους οποίους και με βάση την τελευταία έρευνα που έγινε από το ΤΕΕ, το 2009 τα επίπεδα ανεργίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν από το 2003 για τους διπλωμ

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι μηχανικοί, σύμφωνα με τους οποίους και με βάση την τελευταία έρευνα που έγινε από το ΤΕΕ, το 2009 τα επίπεδα ανεργίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν από το 2003 για τους διπλωματούχους μηχανικούς. Όπως υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή κανείς δε μπορεί να υπολογίσει σε πιο επίπεδο έχει φτάσει η συνολική ανεργία για τους συναδέλφους. Πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά στους νέους διπλωματούχους, όπου εκεί το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 23%.

«Είναι αναντίρρητο ότι όλοι οι συνάδελφοι Μηχανικοί βιώνουμε δύσκολες μέρες. Είναι σαφές, ότι η κρίση αυτή έχει αγγίξει όλες τις ειδικότητες των Μηχανικών και όλους τους τομείς απασχόλησης αυτών, χωρίς διάκριση στον τόπο δραστηριοποίησης αυτών» σημειώνεται σε ψήφισμά της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ . «Διαπιστώνουμε την έλλειψη άμεσου συγκεκριμένου σχεδίου με στόχο την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη από την ελληνική κυβέρνηση, την υποβάθμιση των Μηχανικών μέσα από τα ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ του υφυπουργού Παιδείας, την επίθεση κατά του κώδικα των ελάχιστων αμοιβών, τις φορολογικές επιβαρύνσεις με αύξηση του ΦΠΑ, την απαράδεκτη κατάσταση των Πολεοδομιών που περιμένουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που αργούν να γίνουν, τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό μας, καθώς και την κατάσταση του ασφαλιστικού μας ταμείου» τονίζουν οι μηχανικοί, οι οποίοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ αισθάνεται υποχρέωσή της να τονίσει προς την κυβέρνηση ότι η πολιτική επιλογή της επίθεσης κατά των παραγωγικών δυνάμεων οδηγεί σε τέλμα τη χώρα και σε καμία περίπτωση δε βοηθά στη διέξοδο από τη κρίση. Επισημαίνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πολιτικής αποτελεσματικότητας και άμεσης λήψης μέτρων τόσο οικονομικών αλλά και διαρθρωτικών για την αναστροφή της κατάστασης:

Οικονομικά μέτρα:

  • Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αναδιάρθρωση αυτού, με στόχο την αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε αναπτυξιακά περιφερειακά έργα και έργα κοινωνικής υποδομής (εκσυγχρονισμός, επέκταση, κατασκευή δικτύων υποδομών, προώθηση υποδομών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, καθώς και έργων αστικών αναπλάσεων και βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη).
  • Αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, και αύξηση των ρυθμών απορρόφησης, ώστε να ξεκινήσουν έργα και να ανοίξουν θέσεις εργασίας.
  • Επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για να ξεκινήσει επί του πρακτέου η πράσινη ανάπτυξη, που θα στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στους Μηχανικούς και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια. Βασική προϋπόθεση είναι η οργανωμένη, σχεδιασμένη και όχι η άναρχη πράσινη ανάπτυξη της «στοχαστικής» διασποράς φωτοβολταϊκών πάνελ ή ακόμη και ανεμογεννητριών στην αγροτική ύπαιθρο. Απαιτείται κατά συνέπεια και σε κάθε περίπτωση η αυστηρή εφαρμογή «πράσινων» κανόνων στα τεχνικά έργα και τις κατασκευές.
  • Ενίσχυση επί του πρακτέου της οικοδομικής δραστηριότητας που βρίσκεται υπό κατάρρευση, με μια ευρύτερη και οργανωμένη πολιτική πρωτοβουλία διατήρησης της απασχόλησης, στήριξης του εν λόγω τομέα ως βασικού μοχλού αναθέρμανσης της οικονομίας, και κάλυψης των υπαρκτών στεγαστικών αναγκών με ευνοϊκότερα δάνεια και ελκυστικότερα φορολογικά μέτρα. Σταματώντας τις συνεχείς μεταβολές που τροφοδοτούν ένα συνεχόμενο κλίμα αβεβαιότητας και αναξιοπιστίας θα επιτευχθεί ισορροπία στην αγορά και κατασκευαστές, επενδυτές, ιδιοκτήτες –επιτέλους- θα ισορροπήσουν, σε κάποιο καθεστώς ηρεμίας.
  • Διατήρηση του κώδικα αμοιβών των μηχανικών. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι δεδομένο ότι θα κυριαρχήσουν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, οι αμοιβές θα μειωθούν σημαντικά και κατά βάση πλασματικά. Οι εν λόγω πρακτικές είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν σε απώλειες εκατοντάδων εκατ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία, τόσο μέσω της μη είσπραξης του ΦΠΑ όσο και μέσω της μη είσπραξης φορολογίας, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατά συνέπεια για την ασφάλεια των έργων.

Διαρθρωτικά μέτρα:

  • Η θεσμοθέτηση Φορέα Μητρώων, Διαβάθμισης και Πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων με τη συμμετοχή της ΓΕΣΕΒΕ, της ΓΕΣΕΕ και των αρμόδιων Υπουργείων ΥΠΟΜΕΔΙ, ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΝΑ.
  • Η Θεσμοθέτηση του Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων και η λειτουργία του από το ΤΕΕ σύμφωνα με τις προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
  • Θεσμοθέτηση μηχανισμών για την άμεση εξόφληση των οφειλών του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους μελετητές και κατασκευαστές.
  • Στελέχωση με επαρκές επιστημονικό προσωπικό των πολεοδομιών και των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, στη βάση σαφούς χρονοδιαγράμματος.
  • Ενεργοποίηση επιτέλους της Ζώνης Καινοτομίας για τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα ήταν δυνατό να έχει ήδη δημιουργήσει δεκάδες ή και εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης για Μηχανικούς. Η ενεργοποίηση της είναι καλό να αναφέρεται ευρύτερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας και ταυτόχρονα αναπτυξιακός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης.
  • Στήριξη της ποιοτικής αναβάθμισης και οργάνωσης μελετητικών και κατασκευαστικών σχημάτων, μέσω της αντίστοιχης νομοθεσίας οργάνωσης αυτών, αλλά και μέσω επιδοτήσεων της επαγγελματικής στέγης, του εξοπλισμού, του λογισμικού, ορθότερες φορολογήσεις κ.λ.π. Παράλληλη στενή παρακολούθηση προγραμμάτων απασχόλησης.
  • Άμεση ενεργοποίηση του κλάδου του ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ του  ΕΤΑΑ ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι συνάδελφοι άνεργοι  μηχανικοί  σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο.