Skip to main content

METRO ΑΕΒΕ: Έρχονται στη Θεσσαλονίκη τα My market Local

Επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026 – Διπλασιάστηκε η δυναμική του κέντρου διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης μετά την επέκτασή του

Το αποτύπωμα της στην αγορά της Θεσσαλονίκης στοχεύει να διευρύνει η METRO ΑΕΒΕ την επόμενη τριετία, εκκινώντας από το 2024, οπότε και αναμένεται να ανοίξει τα πρώτα My market Local στην πόλη, που αποτελούν καταστήματα της γειτονιάς και αναπτύσσονται μέσω franchising. Η ανάπτυξη του εν λόγω μοντέλου από τα My market ξεκίνησε από την Αθήνα, όπου πλέον αριθμεί 7 καταστήματα.

Η δημιουργία των εν λόγω καταστημάτων εντάσσεται στο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 2023-2026 που υλοποιεί η METRO ΑΕΒΕ, ύψους 280 εκατ. ευρώ, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων -στην τετραετία αναμένεται να προστεθούν 90 καταστήματα στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ με έμφαση στα My market Local, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διείσδυση σε Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα- την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και τη δημιουργία νέου κέντρου διανομής στον Ασπρόπυργο.

Image

Αυτά έγιναν γνωστά μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της METRO ΑΕΒΕ, Αριστοτέλη Παντελιάδη, στο πλαίσιο των σημερινών εγκαινίων του κέντρου διανομής Βορείου Ελλάδος στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Το έργο αφορά στην ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του κέντρου, διπλασιάζοντας το μέγεθός του και καλύπτοντας έκταση συνολικά 45.000 m2. Η επένδυση άγγιξε τα 24 εκατ. ευρώ.

«Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το έργο γιατί αποτελεί έναν ακόμη φιλόδοξο στόχο που έγινε πραγματικότητα. Το πετύχαμε χάρη στην ομαδική δουλειά που οικοδόμησε ένα κέντρο διανομής το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο στους προμηθευτές όσο και στα καταστήματά μας. Πιστεύω πως είναι ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα διανομής και αποτελεί το θεμέλιο που θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε την επέκτασή μας στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Παντελιάδης, υπογραμμίζοντας πως το εν λόγω logistic, που είναι το μεγαλύτερο του ομίλου, εξυπηρετεί σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Σημειώνεται πως στα Οινόφυτα η METRO διαθέτει κέντρο διανομής που εκτείνεται σε 43.000 τμ,  καθώς και στον Ασπρόπυργο έτερο 4.000 τμ και στη Μάνδρα 24.000 τμ.

Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη τα κέντρα διανομής σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο θα αντικατασταθούν με έναν νέο μεγάλο χώρο στον Ασπρόπυργο.


 
Το κέντρο διανομής στη Γέφυρα

«Το ανακαινισμένο κέντρο διανομής εξυπηρετεί τα καταστήματα των δικτύων My market και METRO Cash & Carry της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος και η δυναμική του, μετά την επέκταση, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα 120 καταστήματα» ανέφερε ο γενικός διευθυντής εφοδιαστικής αλυσίδας της METRO ΑΕΒΕ, Λευτέρης Ζησιμάτος.

Το logistic center σήμερα εξυπηρετεί 66 καταστήματα με όλες τις κατηγορίες προϊόντων (ξηρό φορτίο, συντήρηση, μαναβική, κατάψυξη, κρέας και ψάρι). Αυτό εξασφαλίζει υψηλή παραγωγικότητα, εξοικονόμηση φυσικών πόρων από τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και άμεση εξυπηρέτηση των καταστημάτων της εταιρείας εντός 24 ωρών.

Στο ανακαινισμένο κέντρο διανομής έχει εγκατασταθεί σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή υποδομή και το μεγαλύτερο έργο, όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη του ομίλου, WiFi6 στην Ελλάδα σε ενιαίο κτήριο, αποτελούμενο από 200 χιλιόμετρα καλωδίων και 5 χιλιόμετρα οπτικών ινών.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν εγκατασταθεί φωτιστικά σώματα led τελευταίας τεχνολογίας και ο σχεδιασμός όλων των χώρων είναι τέτοιος ώστε να εξασφαλίζεται ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον εργασίας για όλους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σύγχρονο εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας με εύχρηστες εφαρμογές ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες της θέσης τους.

Image

Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση του κέντρου διανομής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, θα έχει ισχύ 2,47MW και εκτιμάται ότι θα παράγει 3,3GWh, καλύπτοντας το 70% των ετήσιων αναγκών ενέργειας του χώρου, εξοικονομώντας 2.586 τόνους CO2.

Τη βούληση για συνέχιση της στήριξης της επιχειρηματικότητας εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας την ικανοποίησή του που η εν λόγω μεγάλη επένδυση υλοποιήθηκε από μία «κορυφαία εταιρεία», όπως τη χαρακτήρισε, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. «Είναι ιστορική επιτυχία για μία 100% ελληνική επιχείρηση που αποτελεί τον 7ο μεγαλύτερο εργοδότη στην Ελλάδα, καθώς απασχολεί 11.500 εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οικονομία της χώρας, καθώς παράγει το 26% του ΑΕΠ στον πρωτογενή τομέα, ενώ μέσω αυτής πραγματοποιείται το 70% των μεταφορών της χώρας.   

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος

  • 45.000 m2 Συνολική έκταση
  • > 16.000 m2 ψυχόμενοι χώροι
  • Δυναμική υποστήριξης 120 καταστημάτων
  • 76 ράμπες παραλαβών & αποστολών
  • 18.500 κωδικοί  
  • 23.500 θέσεις αποθήκευσης
  • 860 δρομολόγια / μήνα
  • 1.500.000 κιβώτια / μήνα
  • 6.000 παραστατικά / μήνα
  • 20 χλμ καλωδίων ethernet Cat6
  • 5 χλμ οπτικών ινών