Skip to main content

Μετρό: Κρυφτούλι με τη μελέτη αποτύπωσης των αρχαίων στη Βενιζέλου

Η αποτύπωση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου και η αντίδραση της Αττικό Μετρό γιατί ποτέ δεν ενημερώθηκε για να προχωρήσει η απόσπαση.

Στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μετρό Θεσσαλονίκης, έρχεται να προστεθεί, όπως φαίνεται και η ασυνεννοησία μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών που εμπλέκονται στο πολύπαθο έργο, το οποίο για να απεμπλακεί απαιτείται αποφασιστικότητα από την κεντρική εξουσία, αλλά και γρήγοροι χειρισμοί.

Στα τόσα παράδοξα της υπόθεσης «Μετρό Θεσσαλονίκη», η Voria.gr πληροφορήθηκε ακόμη ένα: Πιο συγκεκριμένα, όπως έτυχε να αποκαλυφθεί, κάπου καθ' οδόν για την υλοποίηση της υπουργικής απόφασης, που προβλέπει την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τη Βενιζέλου, την κατασκευή του σταθμού και την επανατοποθέτησή τους, κάπου καθ' οδόν λοπόν, «έπαιξε κρυφτούλι» η μελέτη αποτύπωσης των αρχαιοτήτων, που είχε ανατεθεί στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ και στον καθηγητή Τοκμακίδη. Βάσει αυτής της τρισδιάστατης αποτύπωσης, η Αττικό Μετρό ΑΕ θα προχωρούσε στην απόσπαση, κάνοντας χρήση των υπηρεσιών εξειδικευμένης εταιρείας.

Μόνο που η μελέτη αυτή, η οποία, έχει κατατεθεί στην Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, αλλά, βάσει πληροφοριών, έχει δοθεί και στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, δεν υποβλήθηκε στην Αττικό Μετρό ΑΕ. Δεν υποβλήθηκε δε, παρότι υπήρχε υποχρέωση από πλευράς ΑΠΘ να δοθεί η τρισδιάστατη αποτύπωση για να προχωρήσει η μελέτης απόσπασης με βάση την απόφαση του ΥΠΠΟ.

Όπως λοιπόν μαθαίνει η  Voria.gr, στάλθηκε από πλευράς Αττικό Μετρό ΑΕ επιστολή προς τον ίδιο τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθ. Περικλή Μήτκα, με την οποία ακριβώς ζητείται να τηρηθούν όσα προβλέπονται στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων.

Οι πληροφορίες για την ύπαρξη της μελέτης, επιβεβαιώθηκαν στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, στο γραφείο του κ. Σταμάτη Χονδρογιάννη, Εφόρου Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.  Στη συνάντηση μετείχαν η γενική δ/ντρια Αναστηλώσεων του υπ. Πολιτισμού κ. Ευγενία Γατοπούλου, η δ/ντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ευγενία Γερούση όπως και η δ/ντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Έλενα Κουντούρη. Από πλευράς Αττικό Μετρό Α.Ε., μετείχαν ο δ/ντής Μετρό Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, όπως και ο επιβλέπων του έργου κ. Γιάννης Βακαλόπουλος.

Σε αυτή τη σύσκεψη λοιπόν συζητήθηκαν τα τεχνικά ζητήματα, η νέα πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία άλλωστε θα παρουσιαστεί σήμερα σε φορείς της πόλης, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη διάρκεια της σύσκεψης, λέχθηκε ότι πράγματι ο καθηγητής Τοκμακίδης έχει υποβάλλει στην Εφορία την αποτύπωση των αρχαιοτήτων, όπως απαιτεί το ΥΠΠΟ, για την οποία δεν είχε ενημερωθεί η Αττικό Μετρό ΑΕ!

Και βεβαίως, στο διάστημα αυτό, ξαναήρθε στο προσκήνιο το θέμα του σταθμού «Βενιζέλου», με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Υποβλήθηκε πρόταση (22 Ιουνίου 2015) στον τότε υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη, πήγε στο ΚΑΣ και συζητήθηκε παραμονές εκλογές. Το  Συμβούλιο, δε, έβγαλε νέα γνωμοδότηση, που ανατρέπει την προηγούμενη, που σε επόμενο στάδιο, ενδέχεται να ανατρέψει, με υπουργική απόφαση, όσα μέχρι σήμερα έχουν αποφασιστεί για τη «Βενιζέλου».  

Οπότε, επόμενο και φυσικό είναι το πρώτο ερώτημα που γεννάται: Δεν μπορούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όλες του δημοσίου, να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν έγκαιρα για την υλοποίηση μίας απόφασης;  Ή μήπως τελικά δεν υπάρχει και τόσο ενδιαφέρον για την κατασκευή σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου, εκεί που τόσα χρόνια χάσκουν τα σκάμματα και η περιοχή ζει την υποβάθμιση και την απαξίωση;