Skip to main content

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι ισχύει για παράδοση του έργου και επιστροφή πόρων στην ΕΕ

Διευκρινίσεις Ταχιάου για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου και το deadline ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή των χρημάτων στην ΕΕ

Το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης και λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης παραμένει το ίδιο τονίζει στη Voria.gr ο Νίκος Ταχιάος, προχωρώντας σε διευκρινίσεις μετά το θέμα που ανέκυψε μετά την πρόσφατη τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την ημερομηνία επιστροφής των χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν το έργο δεν ολοκληρωθεί.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, η κ. Μενδώνη σωστά ανέφερε ότι το deadline για την επιστροφή των ευρωπαϊκών πόρων εάν δεν ολοκληρωθεί το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι τον Απρίλιο του 2025, ημερομηνία, όμως, που, όπως τονίζει, δεν σχετίζεται με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, υπό την έννοια ότι το έργο θα παραδοθεί πολύ πριν το ανώτατο αυτό χρονικό όριο. Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, στόχος παραμένει η παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέσα στο 2023 και μάλιστα ολοκληρωμένου, μαζί δηλαδή με τον σταθμό Βενιζέλου.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χάρτη Καστανίδη αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, τόνισε: «Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό έργο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει χρηματοδοτηθεί από 3 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Έως σήμερα η Ελλάδα έχει εισπράξει συνολικά 637 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει κατά μέγιστο στα 852 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, οπότε και λήγει η περίοδος επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020», και πρόσθεσε: «Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2025, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής του συνόλου των χρημάτων που θα έχει εισπράξει η χώρα έως τον Δεκέμβριο 2023. Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν, όχι το οικονομικό, αλλά το δημόσιο συμφέρον».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΣΕΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του όπου την επικαλείται ζητεί να μάθει εάν η κυβέρνηση έχει πάρει παράταση για την αποπεράτωση του έργου έως τον Μάρτιο του 2025. «Ας απαντήσει καθαρά η κυβέρνηση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και στους πολίτες όλης της χώρας: έχει σκοπό να καθυστερήσει την παράδοση και των 13 σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης έως το 2025;», διερωτούνται οι αρχαιολόγοι, σημειώνοντας πως σε αυτήν την περίπτωση κατατέθηκαν ψευδή στοιχεία στο ΣτΕ. Αντίστοιχη και ανάλογου ύφους ήταν η αντίδραση της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.