Skip to main content

Μετσόλα προς Ζελένσκι: Αναγνωρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας

Η Μετσόλα είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας - «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον μαζί».

Στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, τοποθετήθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας.

«Ο τρόπος ζωής μας αξίζει να τον υπερασπιστούμε. Αξίζει το τίμημα. Για την επόμενη γενιά, για όλους εκείνους στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στην Ευρώπη. Για όλους εκείνους που θέλουν να είναι ελεύθεροι», είπε χαρακτηριστικά η Μετσόλα στη συγκινητική της τοποθέτηση.

Απευθυνόμενη στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», η Μετσόλα έθεσε τις τέσσερις σημαντικές αρχές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρώτον, η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από το αέριο του Κρεμλίνου. «Πρέπει να διπλασιάσουμε ξανά τις προσπάθειές μας για να διαφοροποιήσουμε τα ενεργειακά μας συστήματα προς μια Ευρώπη που δεν είναι πλέον κατ' εντολή του αυταρχισμού. Αυτό θα θέσει την ενεργειακή μας ασφάλεια σε ισχυρότερη βάση».

Δεύτερον, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υποδέχεται μετρητά από το Κρεμλίνο και να προσποιείται ότι δεν υπάρχει εξάρτηση.

«Οι ολιγάρχες του Πούτιν και όσοι τον χρηματοδοτούν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να χρησιμοποιούν την αγοραστική τους δύναμη για να κρύβονται πίσω από ένα καπλαμά αξιοπρέπειας, στις πόλεις, τις κοινότητες ή τους αθλητικούς μας συλλόγους», σημείωσε.

Τρίτον, η επένδυση στην άμυνά μας πρέπει να ταιριάζει με τη ρητορική μας. Η Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί για να γίνει μια πραγματική Ένωση ασφάλειας και άμυνας. Δείξαμε την τελευταία εβδομάδα ότι είναι εφικτό και επιθυμητό, και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο».

Τέταρτον, μίλησε για τη σημασία της καταπολέμησης της εκστρατείας παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου.

«Καλώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ομίλους τεχνολογίας να αναλάβουν την ευθύνη τους στα σοβαρά και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει καμία ουδετερότητα μεταξύ της πυρκαγιάς και της πυροσβεστικής».

Ευχαριστώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι που έδειξε στον κόσμο τι σημαίνει να σηκώνεσαι όρθιος, η Μετσόλα είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.

«Όπως δηλώνει ξεκάθαρα το ψήφισμά μας, χαιρετίζουμε την αίτηση της Ουκρανίας για το καθεστώς υποψήφιας χώρας και θα εργαστούμε προς αυτόν τον στόχο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον μαζί».

Στην ομιλία της, η πρόεδρος Μετσόλα ανακοίνωσε επίσης ότι έχοντας μια μακρά, περήφανη ιστορία ως αγκάθι των αυταρχών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιδιώξει την απαγόρευση εισόδου σε οποιονδήποτε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου στις εγκαταστάσεις του. «Οι επιτιθέμενοι και οι πολεμοκάπηλοι δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία».