Skip to main content

Μη φιλικά στα κατοικίδια τα τουριστικά καταλύματα στη Χαλκιδική - Αναζητούν λύσεις οι ιδιοκτήτες

Ελάχιστα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια δέχονται κατοικίδια, ενώ σχεδόν απαγορευτική είναι η είσοδος στα οργανωμένα beach bar

Σε ένα σαφάρι αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων στη Χαλκιδική που να είναι φιλικά προς τα κατοικίδια επιδίδονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που θέλουν να τα έχουν μαζί τους είτε πηγαίνοντας πολυήμερες διακοπές είτε πραγματοποιώντας μια κοντινή απόδραση για ένα Σαββατοκύριακο.

Στις πασίγνωστες πλατφόρμες εύρεσης καταλύματος το κριτήριο pet frendly στην αναζήτηση υπάρχει, ωστόσο ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χαλκιδική που μπορούν να δεχθούν κατοικίδια, ενώ σχεδόν απαγορευτική είναι η είσοδος στα οργανωμένα beach bar.

Τα παράπονα των ανθρώπων που θέλουν να έχουν μαζί τους το κατοικίδιο στις εξορμήσεις τους είναι πολλά καθώς δεν μπορούν να βρουν τις αντίστοιχες υποδομές, όχι μόνο για τη διαμονή αλλά και για τη μεταφορά, σε περίπτωση που δεν έχουν δικό τους όχημα για να ταξιδέψουν.

Έτσι οδηγούνται σε άλλες επιλογές, όπως να το αφήσουν σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων, ανεβάζοντας το κοστολόγιο των διακοπών τους, είτε να αναζητήσουν κάποιο συγγενή η φιλικό πρόσωπο που θα το κρατήσει. Σε περίπτωση που δεν βρουν διαθεσιμότητα σε ξενοδοχείο για κατοικίδια η δεν έχουν άλλο ασφαλές περιβάλλον να το αφήσουν δεν πραγματοποιούν τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με τους φιλόζωους, είναι αδιανόητο να έχουμε φτάσει στο 2023 κι όμως στην Ελλάδα να μην υπάρχουν υποδομές για τα ζώα συντροφιάς, όπως συμβαίνει στις χώρες της Ευρώπης. Σημειώνουν δε ότι από τη στιγμή που το κατοικίδιο διαθέτει βιβλιάριο υγείας, είναι εμβολιασμένο και τσιπαρισμένο θα μπορούσε να γίνεται δεκτό τόσο στα τουριστικά καταλύματα όσο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε κάποιους άλλους χώρους.

Η Σοφία Λεοντιάδου, πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Φροντίζω», επισημαίνει στη Voria.gr ότι στην Ελλάδα τα περισσότερα καταλύματα δυστυχώς δεν είναι pet frendly και στη Χαλκιδική το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα ξενοδοχεία που να δέχονται κατοικίδια αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε λύσει ακόμη βασικά ζητήματα, πριν φτάσουμε σε αυτά με τα καταλύματα. Σκεφτείτε ότι δεν μπορείς να πας σε ένα καφέ με το σκυλί σου, δεν μπορείς να ανέβεις με σκύλο “βοηθό” σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Είμαστε πολλά χρόνια πίσω και έχουμε πολλά πράγματα να εξελίξουμε σαν χώρα», επισημαίνει η κ. Λεοντιάδου.

Ο Βασίλης Καψάλης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου κατοικίδιων στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι κάθε χρόνο αυτή την περίοδο υπάρχει αύξηση στη ζήτηση, καθώς όσοι έχουν κατοικίδιο και θέλουν να φύγουν διακοπές, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να το πάρουν μαζί τους, επιλέγουν να το αφήσουν σε κάποιο αντίστοιχο ξενοδοχείο.

Ο κ. Καψάλης εξηγεί ότι η διαμονή περιλαμβάνει έναν ατομικό χώρο για κάθε σκύλο κατ’ ελάχιστο 8 τ.μ όπως ορίζει ο νόμος, τη σίτιση του ζώου, τη βόλτα του σε ασφαλές περιβάλλον, αλλά και την κτηνιατρική του φροντίδα. Στο εν λόγω ξενοδοχείο η τιμή της διαμονής ανέρχεται στα 15 ευρώ ημερησίως.

Ο ίδιος αναφέρει ότι στο εξωτερικό τα περισσότερα αν όχι όλα τα καταλύματα είναι pet frendly αλλά στην Ελλάδα αυτός ο αριθμός δεν φτάνει ούτε το 10%. «Ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία δεν δέχονται ζώα, έχουν μια μόνιμη επωδό ότι τα κατοικίδια δημιουργούν καταστροφές μέσα στα δωμάτια».  

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου παραδέχεται στη  Voria.gr ότι το 95% δεν δέχεται κατοικίδια και το 5% αυτών που δέχονται είναι μόνο για μικρά κατοικίδια. «Η πραγματικότητα είναι αυτή. Θα ήταν ιδανικό να υπήρχαν δομές και επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν οικογένειες οι οποίες έχουν κάποιο κατοικίδιο. Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε κάποιο ξενοδοχείο για κατοικίδια σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να αφήσει το ζώο το σε αυτό και ο ίδιος να διαμείνει σε τουριστικό κατάλυμα».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι κάθε χρόνο υπάρχουν πολλά αιτήματα από πελάτες για την εύρεση καταλύματος pet frendly αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει, όπως υποστηρίζει, μια οργανωμένη συζήτηση για το θέμα, καθώς, «επειδή πάει στον αυτόματο ο υπόλοιπος τουρισμός, με αυτό το θέμα δεν έχει ασχοληθεί κανείς». Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει στη Voria.gr πως, στο εξωτερικό, στα ξενοδοχεία που επιλέγει να μείνει ο τουρίστας του προτείνουν και κάποιο ξενοδοχείο για το κατοικίδιό του η φροντίζουν να αναλάβουν τη φύλαξή του σε κάποιες δομές, που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Ο κ. Παπαϊώαννου αναφέρει ότι η λύση για όσους θέλουν να έχουν μαζί τους το κατοικίδιό τους είναι η βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής σημειώνει ότι μπροστά σε άλλα μεγάλα προβλήματα, όπως αυτό με τη μη ύπαρξη υποδομών για ΑμεΑ, το πρόβλημα με τα κατοικίδια είναι το λιγότερο. «Ελάχιστα είναι τα καταλύματα στη Σιθωνία που διαθέτουν τις αντίστοιχες υποδομές για τη διαμονή ενός ατόμου με κινητικές δυσκολίες. Για να έρθει κάποιος άνθρωπος με αναπηρία με τον συνοδό του να κάνει διακοπές σηκώνουμε όλη τη Σιθωνία στο πόδι, για να βρούμε αυτά τα 5-10 καταλύματα. Και σε αυτά οι τιμές είναι υπερβολικές», επισημαίνει.

Τι ορίζει ο νόμος για την παρουσία των σκύλων στις παραλίες

Σύμφωνα με τον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021), τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα. Εκτός θάλασσας είναι πάντα υποχρεωτική η χρήση λουριού.

Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας.

Επιπλέον, με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Σύμφωνα με το άρθρο 21, οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου πρέπει να φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας, και να τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι συνοδοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο υγείας του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.