Skip to main content

Μια… μουτζούρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος 30ετίας, η σταυροπροσκύνηση κι ένα Νόμπελ για τις γυναίκες

Ντιμπέιτ των υποψηφίων για τον δήμο της Αθήνας θα γίνει, αλλά στη Θεσσαλονίκη… ησυχία. Το χάλι με τα σταθμευμένα λεωφορεία μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, ο ρέκορντμαν Δανιηλίδης και το φετινό Νόμπελ Οικονομίας

Στην Αθήνα το πήραν απόφαση στα γρήγορα. Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας θα αναμετρηθούν τηλεοπτικά μέσα στην εβδομάδα, πριν από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Το ντιμπέιτ θα πραγματοποιηθεί από την συχνότητα της ΕΡΤ. Στη Θεσσαλονίκη θα δούμε άραγε κάτι ανάλογο ή οι δύο μονομάχοι -Κωνσταντίνος Ζέρβας και Στέλιος Αγγελούδης- θα το αποφύγουν; Πρόκειται -βλέπετε- για δίκοπο μαχαίρι, αφού η τηλεόραση κυριολεκτικά… ξεγυμνώνει. Τι λέει κάποιος, πώς το λέει, το εκπέμπει η γλώσσα του σώματος και τα σχετικά. Δύσκολα πράγματα, ειδικά για τους… άμαθους. Η συχνότητα της TV 100 είναι, πάντως, διαθέσιμη, αφού ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους λίγους -ίσως ο μοναδικός- που έχει δικό του τηλεοπτικό σταθμό και επομένως δεν χρειάζεται να… υποχρεώνεται. 

Μουτζούρα στο… κέντρο της Θεσσαλονίκης

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, της παραμονής της αυτοδιοικητικών εκλογών. Το αίσχος με τα παρκαρισμένα και… διπλοπαρκαρισμένα λεωφορεία μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο συνεχίζεται, παρά την ταλαιπωρία της πόλης και την κατά καιρούς αρνητική δημοσιότητα. Εν ονόματι του τουρισμού, έτσι λένε οι αρμόδιοι. Ένας τουρισμός βαλκανικού τύπου, που… μουτζουρώνει ένα από τα ομορφότερα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Επειδή κανείς δεν έσκυψε στα σοβαρά πάνω από ένα πρόβλημα το οποίο ακόμη και στην προεκλογική περίοδο δεν συζητήθηκε στα σοβαρά. Όπως και πολλές ακόμη… λεπτομέρειες! 

Image

Δήμαρχος 30ετίας 

Ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη, αλλά την όγδοη θητεία του κέρδισε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ο Σίμος Δανιηλιδης, στον δήμο Νεάπολης - Συκεών. Είναι ο μοναδικός δήμαρχος σε όλη τη χώρα που κρατάει τα ηνία ενός δήμου επί τόσα χρόνια. Στην εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου, μάλιστα, συγκέντρωσε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά, 78,80%, με τον συνδυασμό του να λαμβάνει 21.880 ψήφους. Όπως αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, η νέα θητεία θα είναι «η χρυσή πενταετία» για τον δήμο του, δίνοντας έτσι το στίγμα για τα όσα σχεδιάζει να πράξει. «Έχουμε το σχέδιο για να είναι η χρυσή πενταετία, κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα. Θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στους τομείς της παιδείας, των ΑμΕΑ και στο περιβάλλον, ενώ θέλουμε να γίνουμε ο πρώτος δήμος που θα καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια», σημειώνει. Και για όσους νομίζουν ότι θα σταματήσει στην όγδοη θητεία κάνουν λάθος. Έχει ήδη δηλώσει πως το 2028 θα κάνει τον απολογισμό του της χρυσής πενταετίας και θα συνεχίσει για την επόμενη.

Image

Της σταυροπροσκυνήσεως…

Όσα ψηφιακά συστήματα και να μπουν στις εκλογικές διαδικασίες και όσο μεγαλύτερες ταχύτητες και να αναπτυχθούν, το θέμα της σταυροδοσίας των υποψηφίων συμβούλων, είτε στους δήμους είτε στις περιφέρειες, στο τέλος θα περάσει μέσα από τα τηλέφωνα. Γιατί εκεί γίνεται το «έλα να δεις». Κανονική φωτιά πήραν οι γραμμές μεταξύ αντιπροσώπων και υποψηφίων για το πόσοι τούς… σταύρωσαν το βράδυ της Κυριακής. Κάθε φορά έτσι γίνεται. Μόνο που τώρα με τόσους χιλιάδες υποψήφιους η μπάνκα τινάχτηκε στον αέρα… Πόσους πήρε στο τάδε τμήμα και πόσους στο άλλο. Ναι, νικητές και χαμένοι έχουν πρώτα στον νου τους πώς θα πάει ο συνδυασμός, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η σκέψη κινείται  -αν και ανομολόγητα- αντίστροφα. Σε κάθε περίπτωση το κανονικό ζουμ γίνεται στο πώς πηγαίνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι. Με άλλα λόγια γίνεται της… σταυροπροσκυνήσεως. Στο κάτω-κάτω ο καθένας από το τσιγκέλι του κρέμεται!

Ένα Νόμπελ για τις γυναίκες  

Το σήκωσε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας η Αμερικανίδα οικονομολόγος Claudia Goldin. Η έρευνά της για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και οι περιορισμένες αμοιβές τους διεθνώς, συγκλόνισε τα μέλη της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας. Εξάλλου, η συγκέντρωση δεδομένων που καθρεφτίζουν την αρνητική πορεία της γυναικείας εκπροσώπησης μέσα από αρχεία των τελευταίων δύο αιώνων είναι εξ ορισμού συγκλονιστική. Αυτά για το φετινό Νόμπελ του 2023. Ίσως του χρόνου, το 2024, το Νόμπελ Οικονομίας να δοθεί σε κάποιο ελληνικό νοικοκυριό. Το αξίζει, αφού εδώ και χρόνια συντηρεί ένα μικρό -ή μεγάλο- οικονομικό θαύμα. Δεν είναι θαύμα το πώς τα βγάζουν πέρα οι Έλληνες, αρχικά με την οικονομική κρίση και την ύφεση και τα τελευταία δύο χρόνια με την ακρίβεια τιμών στο ράφι, την αντλία, αλλά και το ύψος των λογαριασμών; Πώς επιβιώνουν μετά από τόσα απανωτά χτυπήματα; Αν, όμως, πρόκειται για… θαύμα, ας ξεχάσουμε το Νόμπελ, που οι Σουηδοί το δίνουν σε επιτεύγματα ανθρώπων και όχι… Θεών.