Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της προτομής Αλλατίνι (vid)

Φόρος τιμής από Απ. Τζιτζικώστα σε μια από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, που είναι άρρηκτα δεμένη με την Ιστορία της πόλης.

Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Μωυσή Αλλατίνι, που θα κοσμεί στο εξής τους κήπους της Βίλας Αλλατίνι, έδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.



Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας, Φιλίπ Ρέι και ο απόγονος της οικογένειας Αλλατίνι και δωρητής της προτομής, Λοράν Ντασώ, διέτρεξαν στις ομιλίες τους την Ιστορία της Θεσσαλονίκης, καθώς ο Μωυσής Αλλατίνι ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα, με τεράστια επιρροή στη ζωή της πόλης, ενώ η Βίλα Αλλατίνι είναι το πλέον εμβληματικό από τα κτήρια που διασώζονται στην άλλοτε «Συνοικία των Εξοχών» στην ανατολική Θεσσαλονίκη.



Ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στον κ. Ντασώ είπε: «Σας καλωσορίζω στο σπίτι σας. Στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η πρόγιαγιά σας, η Νοεμί Αλλατίνι. Εδώ, που έζησαν οι πρόγονοί σας και είναι κομμάτι της ιστορίας και βασικοί συντελεστές στη διαμόρφωση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Σας καλωσορίζω στο σπίτι όπου έγινε η αρχή μιας σπουδαίας, δημιουργικής διαδρομής που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα, με τους νεότερους και άξιους συνεχιστές της».

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η πρώτη συνάντησή του με τον κ. Ντασώ έγινε το 2012, όταν ο τελευταίος επισκέφτηκε με τη μητέρα και τα αδέλφια του τη Θεσσαλονίκη, ενώ το Μάρτιο του 2019 συμφώνησαν να τοποθετηθεί η προτομή του Μωυσή Αλλατίνι στους κήπους της Βίλας Αλλατίνι, προχωρώντας από τότε τις διαδικασίες σε συνεργασία με τον πρόξενο. «Τιμούμε μια εξέχουσα προσωπικότητα, έναν σπουδαίο επιστήμονα, επιχειρηματία και πρωτοπόρο της εποχής του. Έναν ξεχωριστό άνθρωπο που με την πολύπλευρη δράση του συνέβαλε σημαντικά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.



Τον προτομή φιλοτέχνησε η γλύπτρια Ντίνα Αναστασιάδου. «Η προτομή του Μωυσή Αλλατίνι, από εδώ και πέρα, θα μείνει να κοσμεί τους κήπους αυτού του υπέροχου κτιρίου. Να θυμίζει και να διδάσκει στους επισκέπτες του κτιρίου, την ιστορία της οικογένειας Αλλατίνι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης μας. Να αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο της ακμαίας, πρωτοπόρας, πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης. Να επισφραγίζει τους ιστορικούς, φιλικούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η Βίλα Αλλατίνι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, εδώ και 132 χρόνια διασώζεται ως σημείο αναφοράς για το παρελθόν αλλά και την ιστορική συνέχεια της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1888 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και υπήρξε η εξοχική κατοικία της οικογένειας Αλλατίνι. Από κατοικία των Αλλατίνι γίνεται διαδοχικά, σε διάστημα εκατό ετών και μέσα από ραγδαίες ιστορικές αλλαγές, κατοικία του εξόριστου σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ του Δευτέρου, έδρα της Φιλοσοφικής Σχολής του πρώτου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στρατιωτικό νοσοκομείο, έδρα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και μετέπειτα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.



Ο κ. Ρέι αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του με τον περιφερειάρχη και τόνισε πως αποτελεί εξαιρετική τιμή για τον ίδιο, που τα αποκαλυπτήρια της προτομής συμπίπτουν με την αποχώρησή του από τη Θεσσαλονίκη. «Η κατοικία Αλλατίνι αποτελεί ορόσημο της Θεσσαλονίκης για περισσότερο από έναν αιώνα. Είναι η πιο διάσημη κατοικία της 'Συνοικίας των Εξοχών', κέντρο επιρροής και ισχύος διαχρονικά », σημείωσε.



Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ντασώ ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Τζιτζικώστα και είπε πως τα σημερινά αποκαλυπτήρια αποτελούν φόρο τιμής σε έναν καταπληκτικό άνθρωπο και ουμανιστή. «Ευχαριστώ κ. περιφερειάρχη που διατηρήσατε το 'σπίτι μας' όπως μας είπατε κι όπως το αισθανόμαστε σε καλή κατάσταση, ζωντανό. Ο Μωυσής γεννήθηκε, έζησε, έφυγε για να μορφωθεί και επέλεξε τελικά τη γη του Πλάτωνα για να ζήσει, την Ελλάδα. Στο βάθος είμαστε όλοι παιδιά της Ελλάδας, είναι το λίκνο μας, αυτό που ενώνει όλη την Ευρώπη. Αισθάνομαι Γάλλος, όσο και Θεσσαλονικιός», τόνισε ο κ. Ντασώ.