Skip to main content

Μια πολιτική κωμωδία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Με τον εμφατικό υπότιτλο «Μια πολιτική κωμωδία από το ΚΘΒΕ» το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας προτείνει για το φετινό καλοκαίρι τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, με το συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη σε ρόλο η
Με τον εμφατικό υπότιτλο «Μια πολιτική κωμωδία από το ΚΘΒΕ» το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας προτείνει για το φετινό καλοκαίρι τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, με το συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη σε ρόλο ηθοποιού - αυτόν του πρωταγωνιστή Δικαιόπολη.

«Επιλέξαμε τους Αχαρνής, γιατί διαδραματίζονται στην Αθήνα του Πελοποννησιακού πολέμου κι εμείς ζούμε σήμερα- στην Αθήνα του 2010 τον οικονομικό πόλεμο, την οικονομική κατοχή. Βιώνουμε σήμερα σε απόλυτη αντιστοιχία όπως τότε - 2.500 χρόνια πριν τη διαφθορά, την ηθική πτώση και την πολιτιστική παρακμή. Τους Αχαρνής, λοιπόν, γιατί ο Αριστοφάνης στο πρώτο σωζόμενο έργο του (φέρεται πως το έγραψε σε ηλικία μόλις 20 ετών) επιβεβαιώνει τις περιπέτειες και τις παθογένειες της Ελλάδας στη διαχρονία της», υπογράμμιζε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο σκηνοθέτης - καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης.

Ως «μεταπτυχιακό» και «τη μοναδική ευκαιρία να τα πω χωρίς να χρειαστεί να βγω κι εγώ στους δρόμους και να τα σπάω μαζί με τους νέους» χαρακτήρισε τον παρθενικό του ρόλο σε θεατρική σκηνή ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, που υπογράφει και τη μουσική της παράστασης.

Στο ρόλο του Μεγαρίτη εμφανίζεται ο Κώστας Βουτσάς («είναι μικρός ρόλος αλλά διαμάντι. Είμαι μαθητής, θέλω να παίζω μικρούς ρόλους για να βρίσκω δουλειά…», έλεγε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου) και σ΄αυτόν του στρατηγού Λάμαχου ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Τα σκηνικά της παράστασης του ΚΘΒΕ που θα κάνει την πρεμιέρα της στις 2 Ιουλίου στο αρχαίο Θέατρο Δελφών "Φρήνιχος" (θα είναι η εναρκτήρια παράσταση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού κέντρου Δελφών) σχεδίασε ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια η Ερση Δρόνη και τη χορογραφία ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Οι «Αχαρνής» είναι η παλαιότερη σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Διδάχθηκε (πρωτοπαρουσιάστηκε, έκανε πρεμιέρα) στα Λήναια (γιορτή προς τιμή του Διονύσου) το 425 π.Χ , όταν ο Αριστοφάνης ήταν περίπου 20 ετών και πήρε το πρώτο βραβείο. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος βρισκόταν τότε στο έβδομο έτος και οι Σπαρτιάτες συνεχίζουν τις αλλεπάλληλες επιδρομές τους στην Αττική, καταστρέφοντας τις γεωργικές παραγωγές της περιοχής. Οι συνθήκες ζωής των Αθηναίων είναι μάλλον δεινές, καθώς έχει προηγηθεί ο λοιμός, που έπληξε την πόλη, ο θάνατος του Περικλή και η συνέχιση του πολέμου. Η πλοκή του έργου κινείται γύρω από έναν Αθηναίο αγρότη - τον Δικαιόπολη- που όντας απηυδισμένος από τον πόλεμο ζητά από την Εκκλησία του Δήμου να προχωρήσει σε σύναψη ειρήνης με τη Σπάρτη. Στη συνέλευση ωστόσο παρελαύνουν καλοπληρωμένοι Αθηναίοι πρέσβεις που μόλις έχουν επιστρέψει από ξένες χώρες και υπόσχονται ανύπαρκτη βοήθεια… Όταν ο Δικαιόπολης διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα πραγματοποίησης της επιθυμίας του, καλεί τον Αμφίθεο και τον στέλνει στη Σπάρτη, προκειμένου αυτός να συνάψει ιδιωτική συνθήκη ειρήνης μόνο για τον Δικαιόπολη και την οικογένειά του.

Προβλήματα με τους συμβασιούχους

Οι συντελεστές της παράστασης δήλωσαν σήμερα πως την αφιερώνουν στους συμβασιούχους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ που με την εφαρμογή των νέων νόμων αντιμετωπίζουν εργασιακά προβλήματα. Μαζί τους πρόβλημα υλοποίησης των περιοδειών αντιμετωπίζει και το ΚΘΒΕ, καθώς οι περισσότεροι απ΄ αυτούς (περί τα 75 άτομα στην πλειονότητά τους οδηγοί, τεχνικοί κ.α) συμμετέχουν στις καλοκαιρινές παραγωγές και η απουσία τους θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του θεάτρου.

Οι «Αχαρνής» θα παρουσιαστούν μετά τους Δελφούς στο αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων (9 και 10 Ιουλίου), στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης (14 και 15 Ιουλίου), στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (23 και 24 Ιουλίου), στο θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στο Βύρωνα (28/7) και στο αρχαίο θέατρο της Ολυμπίας στις 30 Ιουλίου.