Skip to main content

Μηδέν παραστάσεις για το 64% των νέων δικηγόρων

«Τιμωρούνται οι νέοι στο επάγγελμα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο», δηλώνουν οι δικηγόροι. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας

Το 64% των νέων δικηγόρων της χώρας, αυτών που έχουν μέχρι και δέκα ετών δικηγορία, δεν κόβουν καμία παράσταση στα δικαστήρια. Αυτή η κατάσταση αποτυπώθηκε στα στατιστικά στοιχεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπως αυτά συγκεντρώθηκαν και κατατέθηκαν στην κυβέρνηση, ως επιχείρημα ότι το φορολογικό νομοσχέδιο πλήττει τους φτωχούς του κλάδου, δηλαδή τους νέους δικηγόρους που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον συγκεκριμένο πίνακα των στατιστικών από 0 έως 6 χρόνια δικηγορίας 3.989 δικηγόροι (εκ των 9.880 της συγκεκριμένης κατηγορίας μέσα στο 2023 δεν έκοψαν καμία παράσταση (ποσοστό 40,37%) δηλαδή δεν έκαναν καμία πράξη, επομένως δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ από τη δουλειά τους. Στο ποσοστό αυτό προστίθενται οι 473 δικηγόροι που έχουν από 7 έως 9 χρόνια δικηγορίας (εκ των 2.002 της συγκεκριμένης κατηγορίας) οι οποίοι δεν έκοψαν παραστάσεις (ποσοστό 23,64%). 

Το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό φτάνει το 9.91% του συνολικού αριθμού των δικηγόρων της χώρας που ανέρχονται σε 45.002 εντείνει την ανησυχία ότι οι νέοι δικηγόροι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. «Αυτό σημαίνει ότι ο νέος φορολογικός νόμος απεμπολεί το άρθρο 4 του Συντάγματος στο οποίο ορίζεται ότι οι Έλληνες συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνατότητές τους», σχολίασε στη Voria.gr ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Κώστας Γραμματικός ο οποίος έχει τα στοιχεία στα χέρια του. «Από το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο προκύπτει ότι η νέα γενιά των δικηγόρων η οποία θα φορολογηθεί βάναυσα για εισοδήματα τα οποία δεν έχει αποκομίσει από την εργασία του, θα αναγκαστεί είτε να οδηγηθεί εκτός του επαγγέλματος, είτε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία έναντι πινακίου φακής», συμπλήρωσε.  

Ο αριθμός αυτός των νέων δικηγόρων με μηδενικές παραστάσεις έχει προκαλέσει μία σειρά συζητήσεων ακόμη και στους δικηγορικούς συλλόγους που βλέπουν τους νέους να απογοητεύονται. «Ένα ποσοστό απ’ αυτούς θα αλλάξει κατεύθυνση, ένα άλλο θα γίνουν δικαστές και εισαγγελείς και ένα μεγαλύτερο ήδη εργάζεται με τη μορφή του συνεργάτη στα δικηγορικά γραφεία όπου μεν πληρώνονται αλλά δεν κόβουν παραστάσεις», μετέφεραν στη Voria.gr μέλη διοικητικών συμβουλίων δικηγορικών συλλόγων που γνωρίζουν καλά την κατάσταση στα δικαστήρια. 

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική από τα στοιχεία των νέων δικηγόρων στις υπόλοιπες κατηγορίες. Δηλαδή όσοι έχουν έως 6 χρόνια δικηγορίας και είχαν παραστάσεις λιγότερες από 9000 ευρώ αποτελούν το 43,83% αυτής της κατηγορίας. Και όσοι έχουν από 7 έως 9 χρόνια δικηγορίας σε ποσοστό 33,17% έχουν εισπράξει μέχρι 9.000 ευρώ. Στην πρώτη κατηγορία ένα ποσοστό 84% δεν συμπληρώνει τα όσα ορίζονται από την κυβέρνηση ως χαμηλότερα εισοδήματα για τον κλάδο, ενώ το ποσοστό αυτό περιορίζεται σε 57% για την κατηγορία 7 έως 9 χρόνων δικηγορίας. «Αν τους φορολογήσεις αυτούς θεωρώντας δεδομένο ότι εισπράττουν 12000 ευρώ τον χρόνο θα κληθούν να καταβάλλουν φόρους για εισοδήματα που ουδέποτε αποκόμισαν», σχολίασε ο κ. Γραμματικός. 

Μηδενικά εισοδήματα 

Το ερώτημα βέβαια είναι πώς ζουν τόσοι δικηγόροι χωρίς εισοδήματα. Δικηγόροι οι οποίοι γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στον χώρο υποστηρίζουν ότι μεγάλος αριθμός εξ αυτών έχει ουσιαστικά αδρανοποιηθεί αδυνατώντας να ασχοληθεί με το επάγγελμα και άλλοι αναζητούν λύσεις από τη σχολή δικαστών μέχρι τις προκηρύξεις για θέσεις δικαστικών υπαλλήλων. «Ζουν με τη βοήθεια της οικογένειας που έχει δαπανήσει ήδη μεγάλα χρηματικά ποσά για να σπουδάσουν και εξακολουθεί να τους στηρίζει μέχρι να δημιουργήσουν το δικό τους πελατολόγιο. Δευτερευόντως κάποιοι συνάδελφοι εξ αυτών εξακολουθούν να είναι μεν εγγεγραμμένοι στους συλλόγους αλλά να επενδύουν στη γνώση κάνοντας μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές για να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια. Δεν μπορούν αυτοί να ασχοληθούν ενεργά με το επάγγελμα αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι. Αυτούς το νομοσχέδιο τους τιμωρεί», υποστηρίζει ο κ. Γραμματικός. Βέβαια στελέχη των συλλόγων επιμένουν πως πολλοί από τις συγκεκριμένες δύο κατηγορίες δικηγόρων απασχολούνται έμμισθα σε δικηγορικά γραφεία όπου δεν κόβουν παραστάσεις παρ’ ότι ασχολούνται με δικαστικές υποθέσεις. 

Έντονα προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό των νέων δικηγόρων με μηδενικές παραστάσεις αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Ειδικά για όσους έχουν μέχρι 6 χρόνια δικηγορίας μηδενικές παραστάσεις είχε το 32,7% το 2021, το 34,95% το 2022 και εκτοξεύτηκε σε 40,37% φέτος.

Για την ιστορία σύμφωνα με τον στατιστικό πίνακα οι δικηγόροι που έχουν περισσότερα από δέκα χρόνια δικηγορίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 50,76%) έχουν εισπράξεις από παραστάσεις από 15.000 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023.