Skip to main content

Μιχαηλίδου: 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι δήλωσαν την απασχόλησή τους

Οι συνταξιούχοι που εργάζονται λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους και όχι το 70%, που ίσχυε προηγουμένως

Συνολικά 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι δήλωσαν την απασχόλησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας και, πλέον, μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, ο στόχος είναι διττός: από τη μια, οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν τη σύνταξή τους και από την άλλη όσοι εργάζονται να το δηλώνουν.

Η κ. Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονται λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους και όχι το 70%, που ίσχυε προηγουμένως, ενώ από τον μισθό τους παρακρατείται ένας πόρος της τάξεως του 10%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, ο εργαζόμενος συνταξιούχος κερδίζει μηνιαίως από 190 μέχρι 300 ευρώ.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων θα υπερβεί τους 36.000, που ήταν, πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Για τις τριετίες, η κ. Μιχαηλίδου κατέστησε σαφές ότι ο εργοδότης υποχρεούται να τις πληρώνει.

Όσον αφορά στους ελέγχους, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας διενήργησε 60.000 ελέγχους το 2023 και υπογράμμισε ότι στόχος είναι, με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, τους προγραμματισμένους ελέγχους και τις καταγγελίες του ίδιου του εργαζομένου, να επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη και να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αναφορικά με το επίδομα μητρότητας, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι, στο τέλος του μήνα (Μαρτίου 2024), θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που δικαιούνται πλέον και οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες.