Skip to main content

Μιχαηλίδου: Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει 19 επιδόματα

Η εισήγηση για τον κατώτατο μισθό θα τεθεί την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο

«Aύριο στέλνουμε την εισήγηση μας στον πρωθυπουργό για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη τίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ για την τελική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. «Ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα που άμεσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, είτε επιδόματα ανεργίας είτε προγράμματα της ΔΥΠΑ», πρόσθεσε η υπουργός Εργασίας.

Παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ακριβή αύξηση του κατώτατου μισθού, η κ. Μιχαηλίδου επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει διαρροή ως την επόμενη Τετάρτη που θα ληφθεί απόφαση με βάση την εισήγηση της προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Είναι μια πρόταση από Χ ως Ψ τοις εκατό. Είχαμε εισηγήσεις ακριβώς στο 3,5% καθώς οι εργοδότες σε μικρότερες επιχειρήσεις εξέφρασαν πιο συγκρατημένη ζήτηση για αύξηση, ενώ τέθηκαν και προτάσεις για αύξηση ως και 12 %» είπε αναφερόμενη στον κοινωνικό διάλογο και στις επιστημονικές εισηγήσεις που προηγήθηκαν.

«Ο κατώτατος μισθός είναι αποτέλεσμα τήρησης ισορροπίας στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού ενάντια στην ακρίβεια και στη διατήρηση ανταγωνιστικού πλαιστίου της οικονομίας» πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Αναφορικά με την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 20% στην πλατφόρμα στις 3 εβδομάδες της λειτουργίας της.

Σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας η υπουργός ανέφερε ότι 3.500 εργαζόμενοι πήραν πίσω δεδουλευμένα γιατί πιάστηκαν εργοδότες που πλήρωσαν πρόστιμο. «Οι υπερωρίες είναι κάτι που θα το πάρεις γιατί το δούλεψες και δεν θα το πάρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση», πρόσθεσε.