Skip to main content

Μήνυμα Κοτζιά σε Καμμένο: Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι

Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία, σχολίασε ο υπουργός για τα σενάρια ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον ΠτΔ.

Στη στάση του Πάνου Καμμένου για το θέμα των Σκοπίων αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διαμηνύοντας ότι «είμαστε δημοκρατική κυβέρνηση, στην οποία υπάρχουν διαφορετικές γνώμες».

«Με τον κ. Καμμένο υπάρχει η διαφωνία για το θέμα των Σκοπίων. Δεν είναι καλό οι διαφορές να εκδηλώνονται με ένταση, και αυτό δεν έχει συμβεί» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «η διαφωνία με τον κ. Καμμένο είναι σαν “καυγαδάκι ενός γάμου”. Δεν έχει πάρει διαστάσεις, όμως».

Εκτίμησε ότι ελληνική Βουλή θα καταφέρει να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα υπάρξουν πάνω από 151 βουλευτές που θα την υπερψηφίσουν».

«Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Όποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει έτσι, θα πάει σε εκλογές όποτε το αποφασίσει ο πρωθυπουργός». Προεξόφλησε πάντως ότι των εκλογών θα προηγηθεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι το χειρότερο σενάριο είναι η πΓΔΜ να καταρρεύσει. Επεσήμανε ότι «η συνεργασία Ελλάδας – ΠΓΔΜ αποτελεί τη βέλτιστη πολιτική για το μέλλον των Βαλκανίων», ενώ εξήρε τον ρόλο σταθεροποιητή της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε στη συνέχεια, ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ενέχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη στάση της σκοπιανής αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε ότι επέλεξε την αποχή, καθώς «σε διαφορετική περίπτωση θα ηττάτο».

Την ίδια ώρα, αφού διευκρίνισε ότι το πραγματικό εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ψηφοφόρους και όχι σε 1,8 εκατομμύρια, συμπέρανε ότι το «ναι» έλαβε απόλυτη πλειοψηφία, παρά το ποσοστό του 37% στους εγγεγραμμένους εκλογείς.

Επεσήμανε δε, ότι ο Ζόραν Ζάεφ «απέσπασε» περίπου 100.000 ψήφους περισσότερους, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ.

«Η ΠΓΔΜ έχει συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε» επεσήμανε στη συνέχεια, ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι. Ξεκαθάρισε δε, ότι «κανείς δεν είναι όμηρος» και ότι η γειτονική χώρα «έχει να κάνει πολύ περισσότερα» σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Νέα Δημοκρατία, ασκώντας κριτική στην επιλογή της Πειραιώς να «λειτουργήσει με όρους εσωκομματικούς», αρνούμενη να «δει το μεγάλο παιχνίδι».

Επαναλαμβάνοντας τα θετικά της συμφωνίας, εξέφρασε το παράπονο ότι «στην Ελλάδα έχει υποτιμηθεί η σημασία της αλλαγής του ονόματος, όπως και το erga omnes, το οποίο αποτελεί ένα πολύ δύσκολο πακέτο για τη γείτονα χώρα».

Κληθείς να σχολιάσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας» και υπογράμμισε ότι «είμαστε η κυβέρνηση των λύσεων».