Skip to main content

Μηνιγγίτιδα Β: Η ύπουλη νόσος που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για την ουσιαστική, αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της νόσου της μηνιγγίτιδας τύπου Β

Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει μονοπωλήσει τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον όλων μας και οι γονείς να δίνουν έμφαση στην προστασία των παιδιών τους από αυτόν, όμως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι καραδοκούν δεκάδες άλλα σοβαρά και εν δυνάμει θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία υπάρχουν αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Δυστυχώς, ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού, αναδεινύεται σε μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, αφού ειδικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση των εμβολιασμών.

Μια ιδιαίτερα ύπουλη νόσος, για την οποία πρέπει να επαγρυπνούμε αυτή την περίοδο, είναι η μηνιγγίτιδα Β. Οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους της και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει. Ειδικά με την πανδημία του κορωνοιού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και με τη γρίπη και τις πρώτες φθινοπωρινές λοιμώξεις να κάνουν την εμφάνισή τους, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα για τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε μέσω του εμβολιασμού είναι επείγουσα και επιτακτική.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β;

Τι είναι όμως η μηνιγγίτιδα Β; Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, αφού προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Μάλιστα, περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης, η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο είναι μια νόσος που εξελίσσεται ραγδαία.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για την ουσιαστική, αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της νόσου, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να τη μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών  όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω, είναι το «όπλο» των γονιών απέναντι στη νόσο. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Με δεδομένη τη σοβαρότητα της νόσου, οι γονείς πρέπει σπεύσουν στον παιδίατρό τους και να ενημερωθούν για τη μηνιγγίτιδα Β και την σημασία της πρόληψης.