Skip to main content

Μήνυση κατοίκων της Νέας Υόρκης κατά του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό

Στο κείμενο, οι τρεις ενάγοντες ζητούν απροσδιόριστες αποζημιώσεις γι’ αυτό που χαρακτηρίζουν «ανυπολόγιστη» ζημιά εκ μέρους του ΠΟΥ.

Μήνυση κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέβαλαν οι κάτοικοι μίας κομητείας της Νέας Υόρκης, η οποία υπήρξε από τις πρώτες εστίες του Covid-19 στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, στη μήνυση στην οποία κατέθεσαν, κατηγορούν τον ΠΟΥ για σοβαρή αμέλεια και καθυστερημένη αντίδραση στην πανδημία.

Τη μήνυση κατέθεσαν χθες τρεις κάτοικοι του Γουέσττσεστερ. Στο κείμενο, οι ενάγοντες ζητούν απροσδιόριστες αποζημιώσεις γι’ αυτό που χαρακτηρίζουν «ανυπολόγιστη» ζημιά εκ μέρους του ΠΟΥ εις βάρος των περίπου 756.000 ανήλικων κατοίκων του Γουέσττσεστερ.

Το Γουέσττσεστερ βρίσκεται βόρεια της Νέας Υόρκης και πέρυσι είχε περίπου 967.506 κατοίκους, εκ των οποίων περίπου το 78% ήταν ενήλικοι, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. 

Έως τις 18 Απριλίου, συνολικά 242.786 κάτοικοι της Νέας Υόρκης είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό, περιλαμβανομένων 23.803 στο Γουέσττσεστερ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι τρεις κάτοικοι κατηγορούν συγκεκριμένα τον ΠΟΥ ότι δεν κήρυξε εγκαίρως πανδημία, δεν επιτήρησε την ανταπόκριση της Κίνας στην αρχή της επιδημίας, δεν παρείχε οδηγίες για τη θεραπεία και δεν συμβούλευσε τα μέλη του πώς να ανταποκριθούν, όπως να επιβάλουν άμεσα περιορισμούς στα ταξίδια.

Στην ίδια μήνυση, αναφέρεται επίσης ότι ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Κίνας για να συγκαλύψουν τη σοβαρότητα του Covid-19.