Skip to main content

Μήνυμα SOS εκπέμπουν οι κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων, κ. Στέργιος Πέτκος, μιλώντας στη Voria.gr ζητεί επιτάχυνση των διαδικασιών υποβολής και έγκρισης των σχεδίων βελτίωσης.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει για τον κλάδο κατασκευαστών παρελκόμενων γεωργικών μηχανημάτων ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων, κ. Στέργιος Πέτκος, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης των σχεδίων βελτίωσης από το το πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής 2007-2013 και να εφαρμόσει σύστημα απόσυρσης για τον εξοπλισμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είναι παλαιός.

Ο κ. Πέτκος, μιλώντας στη Voria.gr και με αφορμή τη γενική συνέλευση της Ένωσης, κατήγγειλε ότι ακόμη δεν έγινε η προκήρυξη των προγραμμάτων ενίσχυσης των σχεδίων βελτίωσης και έχουν περάσει σχεδόν τα τέσσερα πρώτα χρόνια από τα επτά που είναι συνολικά το πρόγραμμα. «Αυτό προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στον κλάδο και κλυδωνίζει τα θεμέλια των επιχειρήσεών μας», υπογραμμίζει.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η διαδικασία θα αρχίσει το Μάιο η διαδικασία αυτή, αλλά εξήγησε ότι αυτό «δεν μας καθησυχάζει γιατί απαιτείται και ένας χρόνος για να αρχίσουν οι εγκρίσεις των σχεδίων». Επισημαίνει το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις των μελών της Ένωσης βρίσκονται από τον Έβρο ως την Κρήτη, μέχρι και την Κύπρο, δίνοντας πνοή στην οικονομία της περιφέρειας απασχολώντας τοπικό προσωπικό.

Επισημαίνει ότι, αν δεν προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, τότε θα αναγκαστούν να απολύσουν προσωπικό, αφού πλέον δεν θα χρειάζονται αποζημιώσεις και όταν θα ανοίξουν οι δουλειές θα το επαναπροσλάβουν. Αντιλαμβάνεται ότι αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα στην κοινωνία, αλλά επισημαίνει ότι δεν γίνεται διαφορετικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε οι επιχειρήσεις μέλη της ΕΚΑΓΕΜ σήμερα ξεπερνούν τις 250 και απασχολούν περίπου 8.000 εργαζόμενους. Αναφέρει ότι η ελληνική παραγωγή καλύπτει το 70% των αναγκών της ελληνικής αγοράς και το υπόλοιπο 20% εξάγεται, ενώ το 1980 η Ελλάδα εισήγαγε το 70% των αγροτικών μηχανημάτων.

Η ΕΚΑΓΕΜ ιδρύθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα. Τα μηχανήματα που κατασκευάζονται από τους Έλληνες κατασκευαστές τονίζει ότι είναι άριστης ποιότητας και σχεδιασμού παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τον τελευταίο καιρό. Γι΄ αυτό, εξάλλου, κατάφεραν οι Έλληνες κατασκευαστές να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές του παρελθόντος, υπογραμμίζει.

Η ΕΚΑΓΕΜ, όπως αναφέρει, προτείνει για να ισχύσουν πιο γρήγορες διαδικασίες και να γίνει αμεσότερη η αξιολόγηση να εφαρμόσουν ανοιχτές ημερομηνίες και να έχει τη δυνατότητα κάποιος που υποβάλλει το φάκελό του για χρηματοδότηση να μπορεί να προχωρά άμεσα με την επένδυση και να εκδίδει τιμολόγια, όπως γίνεται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Φυσικά εφόσον γίνει ένας πρώτος έλεγχος που θα του εξασφαλίζει τη δυνατότητα επιδότησης κατά ένα μεγάλο βαθμό ή απλά θα του επιστρέφεται ο φάκελος για διόρθωση ή συμπλήρωση στοιχείων.

Αναφέρει ότι η ΕΚΑΕΜ υπέβαλε στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το αίτημα για απόσυρση των παλαιών γεωργικών μηχανημάτων και έδειξε πρόθυμη να την συμπεριλάβει στα μελλοντικά σχέδια βελτίωσης.

Ο κ. Πέτκος επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτητα η σχετική διαδικασία υποβολής για χρηματοδότηση σχεδίων βελτίωσης στον αγροτικό τομέα γιατί οι επιχειρήσεις του κλάδου από κερδοφόρες που είναι θα γίνουν ζημιογόνες και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.
Για το ΔΝΤ θεωρεί ότι αποτελεί μια ευκαιρία για να εξυγιανθεί ο δημόσιος τομέας και τα δημοσιονομικά της χώρας.