Skip to main content

Μισοάδεια τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, το αδιαχώρητο στα τρένα

Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει κατακόρυφη πτώση στην επιβατική κίνηση των λεωφορείων ΚΤΕΛ, που πραγματοποιούν τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη-Αθήνα, στην περίοδο των εορτών. Στον αντίποδα, η πληρότητα σ
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Μισοάδεια πραγματοποιούν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα και αντίστροφα, καθώς τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μέσω παρακαμπτηρίων, λόγω των κατολισθήσεων στην κοιλάδα των Τεμπών, με αποτέλεσμα τη δίωρη καθυστέρηση στην εκτέλεσή τους. Στον αντίποδα η πληρότητα στους συρμούς του ΟΣΕ προσεγγίζει το 100%, ενώ αυξημένη παρουσιάζεται και η επιβατική κίνηση στις αερομεταφορές.

Αναλυτικότερα, μειωμένες τουλάχιστον κατά  50% είναι οι πληρότητες στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, που πραγματοποιούν τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη-Αθήνα, τη φετινή εορταστική περίοδο.  Ως εκ τούτου, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης τονίζουν στη Voria.gr ότι η εταιρία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμα και πρόβλημα βιωσιμότητας, εάν συνεχιστεί η μειωμένη ζήτηση.

Όπως σημειώνουν, ενώ πέρυσι τις ημέρες των εορτών επιστρατεύονταν ακόμη και 10 επιπλέον λεωφορεία και η πληρότητα άγγιζε το 100%, τη φετινή χρονιά κατά την ίδια περίοδο, εξαιτίας της δίωρης καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκτέλεση του δρομολογίου (και χωρίς να επιστρατεύονται περισσότερα οχήματα για τη μεταφορά των επιβατών), η πληρότητα δεν ξεπερνά το 30-40%.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους για μελλοντικά προβλήματα στη μισθοδοσία τους, καθώς «με τη δεδομένη επιβατική κίνηση δεν καλύπτεται καν το κόστος των δρομολογίων».

Πληρότητα 100% για το σιδηρόδρομο

Ωφελημένος από τα προβλήματα του οδικού δικτύου παρουσιάζεται ο σιδηρόδρομος, καθώς, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, μετά την κατολίσθηση στα Τέμπη, η ζήτηση για εισιτήρια αυξήθηκε σημαντικά έναντι της περσινής χρονιάς, με την πληρότητα να αγγίζει το 100%. Ήδη, ο οργανισμός έχει προβεί σε αύξηση της διαθεσιμότητας κατά 15% (δύο επιπλέον βαγόνια σε κάθε αμαξοστοιχία).

Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, «λόγω των προβλημάτων κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, ο κόσμος έχει στραφεί στο τρένο. Το τριήμερο των Χριστουγέννων διαθέσιμα εισιτήρια υπάρχουν μόνο κάποια μεμονωμένα από ακυρώσεις. Μέχρι και την αποκατάσταση της οδικής κυκλοφορίας στα Τέμπη, αναμένεται αυξημένη κίνηση».

Αυξημένη η πληρότητα και στις αερομεταφορές

Αυξημένη σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων παρουσιάζεται και η πληρότητα στις αερομεταφορές, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων του οδικού δικτύου, σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες της Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης,«η πληρότητα στις αερομεταφορές μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης εμφανίζεται ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι, όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά που εμφανίζεται πρόβλημα στην οδική μετάβαση».

Πόσο κοστίζει η μετάβαση στην Αθήνα μετ΄επιστροφής

Με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ

Απλή μετάβαση: 35 ευρώ
Μετ΄ επιστροφής: 55 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητές, πολίτεκνοι, κοκ) μετ΄ επιστροφής: 35 ευρώ

Με τους συρμούς του ΟΣΕ

Απλή μετάβαση: 21-36 (intercity) ευρώ
Μετ΄ επιστροφής: 34-58 (intercity) ευρώ
έκπτωση 30-50% σε ομαδικά εισιτήρια (πάνω από 6 άτομα)
έκπτωση 25% με οικογενειακή κάρτα
Σημειώνεται ότι εδώ και εβδομάδες η γραμμή εξυπηρέτησης 1110 δεν λειτουργεί και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στο 210 5297 000

Με αεροπλάνο

Λόγω της αυξημένης ζήτησης το οικονομικό εισιτήριο μετ΄ επιστροφής κυμαίνεται από 100 ευρώ έως και 280 ευρώ.