Skip to main content

Μυτιληναίος: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία πάση θυσία

Τον προβληματισμό του για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας «πάση θυσία» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Τον προβληματισμό του για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας «πάση θυσία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων.

«Δεν ξέρω τι διαπραγμάτευση γίνεται και πόσο έχει προχωρήσει, βλέπω όμως τη ζημιά που γίνεται στην αγορά και την οικονομία, η οποία δεν θα διορθωθεί αυτόματα μόλις υπάρξει συμφωνία. Η ζημιά αυτή τρώει τις σάρκες της οικονομίας και μας γυρνάει πολύ πίσω. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία και θέλω να ελπίζω ότι θα είναι αξιοπρεπής, για να προχωρήσουμε. Η ευθύνη είναι δική μας και η μπάλα είναι στο γήπεδό μας. Όσο δεν τελειώνει αυτή η ιστορία τόσο η οικονομία θα παγώνει μέχρι να πάθει κρυοπαγήματα και να τελειώσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος.

Επίσης, έθεσε θέμα περαιτέρω μείωσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύεται από τη ΔΕΗ για τις ανάγκες της Αλουμίνιον της Ελλάδος, άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ και εξέφρασε την ελπίδα να μην τεθεί ζήτημα μετεγκατάστασης της έδρας του ομίλου από την Ελλάδα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τόνισε ότι «έχουμε μεγάλη δυσκολία σαν διοίκηση του ομίλου να δεχθούμε έστω και μια δεκάρα παραπάνω από αυτό που ορίζουν οι διαιτητικές αποφάσεις (40,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα)». Πρόσθεσε δε πως μόλις ολοκληρωθεί σχετική μελέτη του ΣΕΒ και αφού ενημερωθεί η νέα διοίκηση της ΔΕΗ «θα διαπραγματευτούμε ένα τίμημα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (που είναι, όπως είπε, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά στην απόφαση της διαιτησίας.

Η πολιτική της ΔΕΗ, πρόσθεσε, με την προηγούμενη διοίκηση ήταν αδιέξοδη, δεν ωφέλησε κανέναν και δεν οδήγησε πουθενά. Εξέφρασε, μάίστα, την ελπίδα αυτή η πολιτική να απεσύρθη μαζί με την προηγούμενη διοίκηση και η νέα, σε συνδυασμό με την εκφρασμένη ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να μειώσει το ενεργειακό κόστος και να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην ενέργεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στον όμιλο, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για μετεγκατάσταση. «Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν συνθήκες που θα επαναφέρουν το θέμα αυτό, επιτακτικά στο τραπέζι», τόνισε, ενώ ανάλογες ήταν οι δηλώσεις για το ενδεχόμενο απόσυρσης της μετοχής από το χρηματιστήριο. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο εισόδου άλλης θυγατρικής στο Χρηματιστήριο στο ορατό μέλλον.