Skip to main content

Μητσοτάκης από Καναδά: Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι η χώρα μας είναι ελκυστική

«Όσοι έρχεστε στην Ελλάδα να επενδύσετε, αποδεικνύετε ότι η χώρα μας είναι ελκυστική», δήλωσε από το βήμα οικονομικού φόρουμ ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση σε ακροατήριο επιχειρηματικών ομίλων στο Τορόντο, όπου αναφέρθηκε στη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας και τις ευκαιρίες που άνοιξε για ξένους επενδυτές.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ του Economic Club of Canada, o Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με τον επιχειρηματία Nik Nanos, για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για επενδύσεις στη χώρα μας.

Αρχικά ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την Ελλάδα και την οικονομική της κατάσταση τώρα και τι «κληρονόμησε» η ελληνική κυβέρνηση όταν ανέλαβε το 2019.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε η χώρα, «ούσα ακόμη υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών και θεωρούμενη από πολλούς ως το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, όταν δεν ήταν ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης.

«Βεβαίως, στη συνέχεια χρειάστηκε να γίνει διαχείριση της πανδημίας, αλλά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποδείχθηκε συνολικά επιτυχημένη καθώς κατόρθωσε λελογισμένα να μειώσει φόρους χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική ισορροπία των μακροοικονομικών προβλέψεων, βελτίωσε το κανονιστικό περιβάλλον παρέχοντας ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που θα ήθελαν να επενδύσουν» σημείωσε και είπε ότι θεωρεί πως η περίπτωση της καναδικής εξορυκτικής εταιρείας Eldorado Gold ήταν από πολλές πλευρές ενδεικτική της προόδου που επετεύχθη. Εξήγησε ότι μέσω της επένδυσης αυτής, δημιουργήθηκαν πολλές νέες θέσεις εργασίας σε μια σχετικά φτωχή περιοχή της χώρας, ενώ η οικονομική αυτή δραστηριότητα βοηθά βεβαίως και την οικονομία της χώρας.
Τόνισε ότι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα «καθώς η κυβέρνηση κατάφερε να καταστήσει τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε μια σειρά από τομείς».

Η βελτίωση της εικόνας και του περιβάλλοντος που καταγράφεται από σχετικές έρευνες αναγνωρίζεται από τις αγορές και από τους επενδυτές, όπως επισήμανε, «κάτι που τελικά αποδεικνύεται στην πράξη σε αντίθεση με το 2020 όταν ήταν πολύ πιο δύσκολο να καλλιεργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης». Αναγνώρισε βεβαίως ότι μένουν να γίνουν πολλά για τη βελτίωση αλλά και τη διατήρηση όσων έχουν επιτευχθεί.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο εύκολα επετεύχθη αυτή η πρόοδος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν ήταν περίπατος. «Υπήρχαν αρκετά εμπόδια. Ωστόσο κατάφερε να χτίσει μια πολύ καλή ομάδα και το γεγονός ότι διέθετε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή ήταν κάτι που βοήθησε την κατάσταση.«Δείτε το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή. Κυβερνήσεις δεν έχουν πολύ ισχυρή εντολή. Εμείς δεν έχουμε μειοψηφική κυβέρνηση» δήλωσε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Επίσης, ανέφερε ως σημείο σταθμό συνάντηση που είχε στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2020 με εκπροσώπους της Microsoft και τους έπεισε να γίνει μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα. Πολύ σημαντική θεωρεί και την αποδοχή της ελληνικής πρότασης για κοινό ταμείο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας από την ΕΕ.

Ειδική αναφορά έκανε στην επανεκλογή της κυβέρνησής του, όταν ο ελληνικός λαός δίνοντάς της την πλειοψηφία μετά τις διπλές εκλογές το 2023, ήταν κάτι που τον έκανε να νιώσει ότι πέτυχε την πιο μεγάλη και κρίσιμη νίκη καταφέρνοντας να πείσει τους πολίτες να τον εμπιστευτούν για άλλα τέσσερα χρόνια.

Στη συνέχεια έπειτα από σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η οικονομία αναπτύσσεται και θεωρεί ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με καλύτερο ρυθμό από το μέσο όρο της ΕΕ. «Επενδύουμε σε μικροοικονομία ισχυρή και σταθερή μακροοικονομία. Το έλλειμμα μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν έχουμε καμία σχέση με όσα πήγαν στραβά πριν από δέκα χρόνια. Τα αφήσαμε πίσω μας και έχουμε μια σταθερή οικονομία με τομείς που ηγούμαστε όπως ο τουρισμός που προσελκύει και επενδύσεις. Είμαστε κορυφαίοι στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλους τομείς» ανέφερε. Επισήμανε ακόμη πως στη ΝΑ Ευρώπη, η χώρα μας είναι κέντρο τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακολούθως για την ελληνο-καναδική συνεργασία και τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, επισημαίνοντας πως η πρόκληση είναι η περαιτέρω ανάπτυξή τους και η προσέγγιση μιας νέας γενιάς επενδυτών.

Κληθείς να περάσει ένα μήνυμα στην ελληνική Διασπορά του Καναδά, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην επιστολική ψήφο. Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν οι ομογενείς μέσω επιστολικής ψήφου. Ανέφερε ότι αρχικά δημιουργήθηκαν κέντρα εκλογικά σε πρεσβείες όπου υπάρχει ελληνική Διασπορά. «Τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να ψηφίσουν μέσω της επιστολικής ψήφου» είπε και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές ώστε να πεισθούν και οι πιο επιφυλακτικοί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να επεκταθεί η ευελιξία αυτή της ψηφοφορίας και στις εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την αγορά των Canadair και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και για γεωπολιτικά ζητήματα μεγάλης σημασίας και το πώς αυτά επηρεάζουν τις οικονομίες ανά τον κόσμο.

 

Για το πόσο εύκολο ήταν να αντιστραφεί η κατάσταση και αν υπήρχε σημείο-ορόσημο για την κυβέρνηση: «Δεν ήταν... βόλτα. Υπήρχαν αρκετά εμπόδια. Έχω όμως μια πολύ καλή ομάδα και είχαμε απόλυτη πλειοψηφία και στη Βουλή που βοήθησε την κατάσταση. Δείτε το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή. Κυβερνήσεις δεν έχουν πολύ ισχυρή εντολή. Εμείς δεν έχουμε μειοψηφική κυβέρνηση. Θα σταθώ σε μια συνάντηση στο Νταβός λίγο πριν την πανδημία όπου προσπαθούσαμε να πείσουμε να επενδύσουν σε κέντρα δεδομένων. Τα καταφέραμε και σκέφτηκα πως αν έρθει η Microsoft, θα έρθουν κι άλλοι. Έτσι κι έγινε. Μας άκουσαν και νομίζω τα καταφέραμε με έξυπνο τρόπο. Επίσης τον Ιούλιο του 2020 πείσαμε τους εταίρους για το ευρωπαϊκό ταμείο που είναι ένα εργαλείο που βοηθά τις χώρες στο κομμάτι της ανάκαμψης. Εμείς λάβαμε 6 δισεκατομμύρια σε πόρους που βοήθησαν στην ανάκαμψη. Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η 2η επανεκλογή μας που ο ελληνικός λαός μας έδωσε την πλειοψηφία και εκεί ένιωσα ότι πέτυχα την πιο μεγάλη και κρίσιμη νίκη γιατί ένιωσα πως έπεισα τους πολίτες να μας εμπιστευτούν».

Για τη νέα Ελλάδα και τον τρόπο που διαφημίζεται στο εξωτερικό για νέες ευκαιρίες: «Η οικονομία αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με καλό ρυθμό. Επενδύουμε σε μικροοικονομία ισχυρή και σταθερή μακροοικονομία. Το έλλειμμα μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν έχουμε καμία σχέση με όσα πήγαν στραβά πριν δέκα χρόνια. Τα αφήσαμε πίσω μας και έχουμε μια σταθερή οικονομία με τομείς που ηγούμαστε όπως ο τουρισμός που προσελκύει και επενδύσεις. Είμαστε κορυφαίοι στην αγορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλους τομείς. Στη ΝΑ Ευρώπη είμαστε κέντρο τεχνολογίας που εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει τεχνολογίες εκτός Ελλάδας. Κατά την κρίση μου, πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά θέλουν να επιστρέψουν αν βρεθούν κατάλληλες θέσεις εργασίας. Έχουμε 3 χρόνια κυβέρνησης ακόμη και δεν θέλω να επαναπαυθούμε. Θα φροντίσω να μη συμβεί, θα φροντίσω να επιταχύνουμε. Καμιά επιτυχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Για την συνεργασία Καναδά -Ελλάδας και τι πρέπει να συμβεί ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί φιλίας των δύο κρατών: «Είμαστε φιλελεύθερες δημοκρατίες, στο ίδιο... στρατόπεδο, με ίδιες απόψεις για πολλά θέματα. Ο Καναδάς θα μας παρέχει μάλιστα 7 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη για τις πυρκαγιές που μας πλήττουν. Και ο Καναδάς έχει δασικές πυρκαγιές φυσικά. Ηδη ο Καναδάς έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ήδη οι Καναδοί είναι υπέρμαχοι της ελληνικής επιτυχίας και επενδύουν σε τομείς όμως ο κτηματομεσιτικός και πριν μερικές εβδομάδες είχαμε μια καλή συναλλαγή που σχετίζεται με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Είμαστε υπέρμαχοι των δεσμών των δύο κρατών. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά στον Καναδά και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη».

Η αναφορά Μητσοτάκη για την επιστολική ψήφο

Για την ελληνική διασπορά: «Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές μπορείτε να ψηφίσετε μέσω επιστολικής ψήφου. Δημιουργήσαμε κέντρα εκλογικά σε πρεσβείες όπου υπάρχει ελληνική διασπορά. Τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να ψηφίσετε. Είναι μια δοκιμαστική περίοδο. Οι ευρωεκλογές είναι μια δοκική να δούμε πως θα δουλέψει αυτό στις εθνικές εκλογές. Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι σημαντικές γιατί ότι συμβαίνει στην Ευρώπη μετρά για την Ελλάδα, αλλά και τον Καναδά. Υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες»

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε πολλά στην Ευρώπη. Ορισμένες αγορές εξαρτώνταν από τα ρωσικά καύσιμα που ήταν φτηνά. Αυτό άλλαξε άρδην. Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στα υγροποιημένα καύσιμα γιατί αποτελεί κόμβο. Εχουμε σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο στο να είναι ο διασφαλιστής της μετακίνησης των καυσίμων. Ο διάδρομος μέσω Ινδίας είναι σημαντικός. Η Ινδία ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Ως το 2030 θα είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και πρέπει να βρούμε έναν εναλλακτικό διάδρομο προς την Ευρώπη. να γίνουμε ένα κέντρο διαμετακόμισης. Επενδύουμε σε αυτό και θεωρώ πως θα γίνουμε παγκοσμιο κέντρο logistics. πιστεύω στις δυνατότητες της Ινδίας και στο ότι θα συνεργαστεί στενά με την Ευρώπη. Γι’ αυτό ο ρόλος μας σε αυτή τη μεγάλη εμπορική συμφωνία, θα είναι σημαντικός» είπε ακόμη.

Για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και την «πράσινη οικονομία» στην Ελλάδα: «Κάθε απειλή είναι και δυνητική ευκαιρία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή του κλίματος και αυτό έχει κόστος. Είχαμε τις πλημμύρες στη Θεσσαλία που γίνονται μία κάθε χίλια χρόνια. Πρέπει να συνηθίσουμε αυτό το ακραίο περιβάλλον που κοστίζει πολλά χρήματα και πρέπει να προσαρμοστούμε. Να θέσουμε σαφείς στόχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πετύχουμε την ουδετερότητα στον τομέα πομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Σε κάθε περίπτωση, αν δε προσαρμοστούμε γρήγορα, ίσως χάσουμε την υποστήριξη του κόσμου. Σε ότι αφορά τη πρόληψη, πρέπει να μπει στο επίκεντρο της προσοχής μας. Με ενεργή διαχείριση των δασών και των πυρκαγιών. Με επενδύσεις στην αντιπλημμυρική προστασία. Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει και το διάστημα του τουρισμού.

Μόντρεαλ: Μαζί Μητσοτάκης-Τριντό στην παρέλαση ομογενών για την 25η Μαρτίου

Για την Ελλάδα που θέλει να αφήσει σε 40 χρόνια από τώρα: «Ελπίζω να είμαι υγιής να μπορώ να χαίρομαι τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Να γίνει η Ελλάδα μια ευημερούσα χώρα, όχι ουραγός, αλλά πρωταγωνίστρια στην ΕΕ. Ημασταν μια φτωχή χώρα όταν εισήλθε, πολύ πίσω στο ΑΕΠ. Τώρα θέλω να βρεθεί σε κορυφαία θέση και έχουμε συγκεκριμένους στόχους. Σταθερή ανάπτυξη. Αυτός είναι ο τρόπος. Και θέλω να λύσουμε το βασικό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατιών που βρίσκεται στη ρίζα της δυσαρέσκειας που υπάρχει στο θέμα ισοτιμίας. Δεν είμαι σοσιαλιστής, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να λυθούν ζητήματα ανισοτήτων στο εισόδημα, σε μία αναπτυσσόμενη δημοκρατία. Την άλλη εβδομάδα αποφασίζουμε για τον κατώτατο μισθό. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει στο μέλλον μία καλά λειτουργούσα οικονομία, με καλή παιδεία, καλή υγεία. Μια χώρα που θα δίνει μεγαλύτερη σημασία στην ευημερία των ανθρώπων της»