Skip to main content

Μητσοτάκης: Τα δύσκολα είναι πίσω μας - Γιατί θα ανοίξουν τα δημοτικά

«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη οριστικά, προχωράμε σε λελογισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» είπε ο πρωθυπουργός.

Αισιόδοξος για το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα με προειδοποιήσεις για προσοχή στην περίοδο άρσης των μέτρων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα.

«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη οριστικά προχωράμε σε λελογισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά, αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει οριστικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο τόνισε ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και τα αφήσαμε πίσω μας όλοι μαζί, υπογράμμισε, και ευχαρίστησε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πήρε την απόφαση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Επεσήμανε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, εξηγώντας ότι έξι μήνες (αν δεν άνοιγαν) είναι μεγάλο το διάστημα απουσίας από τις σχολικές αίθουσες. Πρόσθεσε δε πως οι ανισότητες εμβαθύνονται με τα κλειστά σχολεία. Υπογράμμισε δε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.

«Έχω μία υποχρέωση απέναντι στα παιδιά και τους γονείς τους να επανέλθουν τα παιδιά σε μία σχολική κανονικότητα», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η εμπειρία από τα Γυμνάσια και Λύκεια έδειξε ότι όλα πήγαν καλά.

«Τα παιδιά έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους και αυτό είναι μία παρακαταθήκη, όταν θα επιστρέψει για παράδειγμα η γρίπη, ή από το φθινόπωρο αν επιστρέψει ο κορωνοϊός», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης

Παράλληλα τόνισε πως «από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα» και αποκάλυψε ότι αμφιταλαντεύθηκε «γία μία ημέρα» για το lockdown.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα» δήλωσε και ως προς το αποτέλεσμα είπε «ότι υπάρχει ικανοποίηση ότι άξιζε τον κόπο, σώθηκαν ζωές από αυτήν την υπόθεση».

 «Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο εκπαιδευμένοι, γιατί το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο και γιατί η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο «έξυπνα» και στοχευμένα, αν για παράδειγμα χρειαστεί να κάνουμε κάποιο νέο lockdown.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ύφεση μεταξύ 5% και 10%, ενώ εξήρε την Ευρώπη που σε αντίθεση με άλλες κρίσεις κινήθηκε πολύ γρήγορα, έδωσε ρευστότητα -και στις ελληνικές τράπεζες- ενώ δεν δίστασε να εκφράσει τον φόβο του για τις επιπτώσεις της κρίσης στην μεσαία τάξη.

Για το κομμάτι της ανεργίας και τους φόβους που εκφράζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό, για τον οποίο εμφανίστηκε αισιόδοξος, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών μιας χρονιάς σαν κι αυτή.

Δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος: «Δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα που να είναι αξιοσημείωτο που να χρίζει τέτοιας συζήτησης. Η αντιπολίτευση υιοθέτησε μια ακροδεξιά ρητορική. Τα σύνορά μας είναι ακριβώς καθορισμένα με τη συνθήκη της Λωζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926. Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά εδάφη και δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά εδάφη. Αυτά τα ζητήματα λυνόντουσαν σε τεχνικό επίπεδο.

Υπάρχει μια νευρικότητα της Τουρκίας γιατί προχωρούμε σε ενίσχυση του φράκτη και επέκτασή του. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ΝΟΤΑΜ. Φτιάχνουμε τον φράκτη κατά μήκος των συνόρων. Υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιό μας. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα για το εάν και πώς ο έλληνας πρωθυπουργός θα μιλάει με τον τούρκο πρόεδρο».

«Έγινε το διάβημα διαμαρτυρίας γιατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή. Και το κάναμε το διάβημα για να μη δημιουργηθεί ένταση στην περιοχή. Η υπόθεση ξεκίνησε από ψευδές δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας», συνέχισε.