Skip to main content

Μητσοτάκης: Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ - Μέσα στον Ιανουάριο ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή λέγοντας ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίζεται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώνεται η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή για τον «Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τον πρώτο προϋπολογισμό ύστερα από 14 χρόνια, που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα. «Σηματοδοτεί μια τομή στον ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος για τον οποίο είχα δεσμευτεί προσωπικά εδώ πριν από έναν χρόνο, ότι θα επιτευχθεί εντός του 2023. Και έτσι έγινε. Μέσα από ένα σχέδιο της Πολιτείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε σταθμό την επενδυτική βαθμίδα και ανέφερε ότι είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας. Σημείωσε ότι στέλνει το μήνυμα στο εξωτερικό ότι για την Ελλάδα πέρασε οριστικά η εποχή της αναξιοπιστίας.

Επεσήμανε ότι «η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και πολιτών όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εκλογές είπε και τόνισε ότι είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 2,4% και στην πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην υποχώρηση του δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 15%».

«Η επενδυτική βαθμίδα μας επιστρέπει να δανειζόμαστε πιο φτηνά», είπε στη συνέχεια.

Θέλω να αναλάβω πέντε δεσμεύσεις, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός:

-Η χώρα να μην ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτήν που βίωσε τα τελευταία δέκα χρόνια.
-Να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο
-Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
-Με μια ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία.
-Και ένα ισχυρό κράτος που εκσυγχρονίζεται διαρκώς και κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών.

«Το μήνυμα είναι ένα: η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι την αξιοπιστία της. Έκλεισε ένας κύκλος. Η Ελλάδα χρεοκόπησε με πρωθυπουργό των Γιώργο Παπανδρέου, όταν έλεγε “λεφτά υπάρχουν”»

Δεν είπαμε ποτέ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η ακρίβεια, είπε, «αλλά έχουμε σχέδιο. Ο πυρήνας του σχεδίου μας είναι η σταθερή αύξηση των μισθών. Η υπόσχεση που είχαμε δώσει για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ ισχύει», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε πως οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί 10%. «Οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Για σύγχρονη Υγεία, Παιδεία, ισχυρή άμυνα, ευέλικτο ψηφιακό κράτος και πιο σύγχρονη και γρήγορη δικαιοσύνη». 

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά για το ρεύμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Βοηθάμε αυτούς που χτυπάει περισσότερο την ακρίβεια», σημείωσε.

«Δεν διστάσαμε να βάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων σε μεγάλες εταιρείες. Εσείς, που μας κατηγορείτε ότι κλείνουμε το μάτι στο κεφάλαιο», πρόσθεσε.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις ύστερα από 14 χρόνια. Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις 3% από 1η Ιανουαρίου. Μάλιστα συνταξιούχοι που δουλεύουν θα μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους χωρίς να παρακρατείτε το 30%. Θυμίζω ότι ξεπαγώνουμε τις τριετίες και μάλιστα έναν χρόνο νωρίτερα από ότι υπολογίζαμε», είπε.

«Μαζί με την αύξηση των πόρων θα υπάρχει και αύξηση στους ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αισχροκέρδεια, ενώ θα ξεκινήσει δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή προετοιμάζεται για πανελλήνιες», σχολίασε.

«Τα αποτελέσματα της pisa πράγματι πρέπει να μας προβληματίσουν. Σε όλη την ΕΕ υπήρξε μείωση απόδοσης. Τα αποτελέσματα μας υποχρεώνουν αν τρέξουμε πιο γρήγορα τις δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση με πρώτη την αξιολόγηση. Να οφείλουμε να απελευθερώσουμε  τις δυνατότητες των δημόσιων πανεπιστημίων να τα κάνουμε πιο εξωστρεφή», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Οφείλουμε όμως να κάνουμε και κάτι ακόμα. Να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακό πόλος ανάπτυξης και εκπαίδευσης», είπε.