Skip to main content

Μητσοτάκης σε γγ ΝΑΤΟ:Η πολιτική των ίσων αποστάσεων αδικεί την Ελλάδα

Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στις εξελίξεις στη βόρεια Συρία αναφέρθηκε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών. Χρέος της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή, ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων» δήλωσε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με το γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, έθεσε επί τάπητος την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και το Αιγαίο, σημειώνοντας πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου δεν είναι μόνο άγονη, αλλά και επικίνδυνη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την ενεργότερη συμμετοχή της συμμαχίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ ανέλυσε τη στρατηγική της κυβέρνησης για αυτό το ζήτημα-αιχμή.

"Συντασσόμαστε απόλυτα με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λύση στη Συρία πρέπει να είναι πολιτική. Οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική ενέργεια δε βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλω να σταθώ σε αυτό που είπε ο γενικός γραμματέας. Εκτός από την πολιτική λύση, κοινός τόπος της διεθνούς κοινότητας είναι η εξαφάνιση του ISIS. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η επέμβαση δε θα επιτρέψει σε δυνάμεις ηττημένες και διάσπαρτες να βρουν ευκαιρία να ανασυνταχθούν", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα και για το μέτωπο του Κυπριακού, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. "Ενημέρωσα τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Είναι κινήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Υπονομεύουν την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Παρουσίασα, ταυτόχρονα, την κατάσταση στο Αιγαίο. Κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου είναι άγονη και επικίνδυνη. Είμαστε πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. "Η Ελλάδα θέτει τα ζητήματα αυτά στους συμμάχους. Η τακτική των ίσων αποστάσεων είναι αναμενόμενη. Αλλά, αδικεί την Ελλάδα. Είναι θύμα παραβιάσεων τους διεθνούς δικαίου, όπως και η Κύπρος. Για να λειτουργεί μία συμμαχία αποτελεσματικά αυτό διευκολύνεται εάν εξομαλύνονται οι σχέσεις μεταξύ των χωρών", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

«Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας» είπε από την πλευρά του στον πρωθυπουργό ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, όπως σημείωσε, οι ελληνικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ διαδραματίζουν ειδικό ρόλο, ενώ η χώρα εισφέρει 2% του ΑΕΠ της.

Είπε, επίσης, ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν «πώς θα προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο», ενώ υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και οι δυνάμεις του θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης.