Skip to main content

Μητσοτάκης:Η κυβέρνηση με τη συμφωνία των Πρεσπών έθρεψε την ακροδεξιά

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας αλλά και ακαδημαϊκούς

Την άποψη ότι η κυβέρνηση με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών τροφοδότησε την έκφραση ακροδεξιών ομάδων εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στην πόλη για να συναντήσει εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας αλλά και ακαδημαϊκούς, πρυτάνεις των πανεπιστημίων και εκπροσώπους του επιστημονικού χώρου και να συζητήσει μαζί τους, ενόψει της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο.

«Η συμφωνία προσβάλλει όλους τους Έλληνες, όχι μόνο τους Μακεδόνες, καθώς ικανοποιεί τις πάγιες επιδιώξεις της σκοπιανής πλευράς, δηλαδή την παραχώρηση της μακεδονικής γλώσσας, της μακεδονικής εθνότητας», είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ένα οικονομικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας: «Ήδη αντιμετωπίζετε ζητήματα ανταγωνισμού, ζητήματα πιστοποίησης», είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων της Μακεδονίας.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «αυτοί οι χειρισμοί τελικά δηλητηριάζουν την κοινωνία, αφού προκαλούν εύλογες αμυντικές αντιδράσεις, ταυτόχρονα όμως ξυπνούν και σε κάποιους παλιά, ακραία συνθήματα». Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσβάλλοντας την εθνική συνείδηση ενίσχυσε εθνικιστικές φωνές» και «χλευάζοντας τον αγνό πατριωτισμό τροφοδότησαν την ακροδεξιά πατριδοκαπηλεία» και πρόσθεσε ότι «οι πραγματικοί πατριώτες δεν είναι εθνικιστές και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες».



Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος σχετικά με την οικονομία, δίνοντας έμφαση στις φοροελαφρύνσεις και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, σχολίασε τις κυβερνητικές πρακτικές στην οικονομία, τονίζοντας ότι η δυσβάσταχτη φορολογία πλήττει την επιχειρηματικότητα και τόνισε ότι παρά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει χαμηλό επιτόκιο δανεισμού και έξοδο στις αγορές.

Σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτακης είπε: «Διαβάζω και σήμερα στις εφημερίδες ότι δήθεν ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να προνομοθετήσει ένα πακέτο παροχών για την επόμενη τετραετία, του λέω από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, να μην μπει στον κόπο, διότι οι δεσμεύσεις αυτής της Κυβέρνησης τελειώνουν την ημέρα των εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού και εφόσον, όπως πιστεύω, την εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα κληθεί να το εφαρμόσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών».

«Η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκονται στο επίκεντρο του προγραμματικού μας λόγου», είπε και πρόσθεσε: «Μείωση της φορολογίας εισοδήματος στο 20% εντός μίας διετίας, της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% στο ίδιο χρονικό διάστημα, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9%, μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 24% στο 13%. Θα μπορούμε να τα εφαρμόσουμε άμεσα και εφόσον η οικονομία πάρει μπροστά όπως εκτιμούμε ότι θα γίνει με ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων το οποίο μπορούμε να δρομολογήσουμε, σε βάθος τετραετίας μπορούμε να προχωρήσουμε και σε περαιτέρω μειώσεις φόρων, πάντα χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα». 

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν φρόντισε να μπορεί η χώρα να δανείζεται από τις αγορές. «Η χώρα είναι εκτός αγορών, με τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο να έχουν ξεπεράσει το 4,6%. Η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Ταυτόχρονα δεν έχει και πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση των προγραμμάτων», είπε και πρόσθεσε:

«Τι έμεινε; Οι μνημονιακές δεσμεύσεις, η αυστηρή λιτότητα, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και ένα πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο εκτείνεται μέχρι το 2060. Και αυτά εσείς, οι άνθρωποι της αγοράς, τα γνωρίζετε πολύ καλά».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε οικονομικά στοιχεία που αποτυπώνουν τις δυσκολίες που βιώνει η επιχειρηματικότητα και ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα σήμερα: 

«Ξεκινώ με το ιδιωτικό χρέος. Οφειλές των Ελλήνων στην εφορία: Αγγίζουν τα 102 -επαναλαμβάνω- τα 102 δισ. ευρώ. Τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες έχουν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, κάποια φορολογική εκκρεμότητα. 1.143.000 Έλληνες έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις. Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου: Παραμένουν κολλημένες στα 2,7 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων -δαπάνες με πολύ υψηλό πολλαπλασιαστή- έχουν σημαντική απόκλιση έναντι του στόχου κατά 760 εκατομμύρια. Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώνονται σήμερα στη χώρα. Και όλα αυτά σε μια ζοφερή πραγματικότητα, όπου οι ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας -και υπάρχουν τέτοιες και θέλω να τις χαιρετίσω- είναι, δυστυχώς, εξαιρέσεις. Δεν είναι ο κανόνας», τόνισε.

Κατόπιν, απευθυνόμενος στους προέδρους των επιμελητηρίων, είπε: «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ειδικά οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, τι σημαίνει σήμερα να επιχειρείς στην Ελλάδα μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο πολύ υψηλών φορολογικών υποχρεώσεων και με ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο επιβάλλει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τη μισθωτή εργασία. Γνωρίζετε, επίσης, τι σημαίνει να επιχειρείτε σε ένα περιβάλλον, όπου η επιχειρηματικότητα δεν αναγνωρίζεται και δεν χαιρετίζεται ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Ένα περιβάλλον βαθιά γραφειοκρατικό, όπου η άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθίσταται δύσκολη από το κράτος, διότι επί της ουσίας καμία πραγματική προσπάθεια απλοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν έχει δρομολογηθεί από αυτήν την Κυβέρνηση». 

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων: «Αυτό το οποίο θέλω να συγκρατήσετε είναι η απόλυτη δέσμευσή μας και η δική μου προσωπική δέσμευση να απελευθερώσω τον ιδιωτικό τομέα από αυτή τη θηλιά που έχει περάσει στο λαιμό σας ο κ. Τσίπρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιδιωτικός τομέας θα είναι η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της χώρας για τα επόμενα χρόνια, αφού είναι αυτός ο οποίος, όταν αφεθεί ελεύθερος να δημιουργήσει, θα μπορέσει να παράγει εκείνες τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στη χώρα. «Κι εδώ η Θεσσαλονίκη, η Βόρειος Ελλάδα, η Μακεδονία, έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία επιτέλους πρέπει να μπορέσει να αξιοποιήσει. Αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο τέτοιο που ενώ θα είναι φιλικό στην επιχειρηματικότητα, θα προστατεύει ταυτόχρονα την εργασία. Αλλά με έναν τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό και μακριά από τις παλιές, κατά την άποψή μου, ξεπερασμένες, αντιλήψεις ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι στην αντίθετη πλευρά του φράχτη από τα συμφέροντα των εργοδοτών. Καλές και υγιείς επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που φροντίζουν τελικά τους ίδιους τους εργαζόμενους. Και εμείς θα σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε και να επενδύσετε. Και η απαίτηση την οποία έχουμε είναι να είστε συνεπείς στις φορολογικές σας υποχρεώσεις, να φροντίζετε και να προσέχετε τους εργαζόμενούς σας, να τους κάνετε συμμέτοχους στην επιχειρηματική σας επιτυχία», ανέφερε.



Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν στις συναντήσεις ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης, ο τομεάρχης οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ενώ το «παρών» στη  συνάντηση δίνουν ακόμη αρκετά στελέχη του κόμματος και βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ιωάννης Μανδρινός και εκπρόσωποι αρκετών επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας.