Skip to main content

Μητσοτάκης: Στο πλευρό της Ελλάδας η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιστορική την συμφωνία, τονίζοντας ότι η ψήφιση της σημαίνει «πολλά και κρίσιμα».

«Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι γνωρίζουμε ποιος απειλεί στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του για το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρισε ιστορική την συμφωνία, τονίζοντας ότι η ψήφιση της σημαίνει «πολλά και κρίσιμα», καθώς ότι μέσω αυτής γίνεται και «το πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

«Όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus belli στη Μεσόγειο», είπε, έχοντας επισημάνει ότι με τη συμφωνία υπάρχει και η ρήτρα ενίσχυσης σε περίπτωση κινδύνου.

«Σαφής είναι και ο ευρωατλαντικός χαρακτήρας της Συμφωνίας καθώς την υπογράφουν δύο μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κινείται και στην κατεύθυνση του Γαλλογερμανικού συμφώνου του Άαχεν» σημείωσε και πρόσθεσε πως κανείς δεν είχε λάβει τέτοιες εγγυήσεις που έχει η Αθήνα πλην Βερολίνου.

«Συμμερίζομαι την άποψη του Μακρόν που λέει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Πρέπει να αντιστοιχηθεί η οικονομική και η αμυντική μας ισχύς», είπε. Παράλληλα σημείωσε πως κοινά προβλήματα όπως δημογραφικό, πράσινη μετάβαση δεν θα βρούν απαντήσεις σε μονομερείς λύσεις.

«Σε ότι αφορά την Ελλάδα πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της Συμφωνίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόβλεψη αμοιβαίας συνδρομής

«Είναι τεράστιας σημασίας η στρατηγική εταιρική μας σχέση με την Γαλλία», είπε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η πρόβλεψη της αμοιβαίας ένοπλης συνδρομής, άρα «σε περίπτωση επίθεσης, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, μια πυρηνική δύναμη».

«Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στην γεωπολιτική σκακιέρα», είπε, εκτιμώντας ότι πρέπει «να αντιστοιχηθεί η οικονομική ισχύς με την στρατιωτική ικανότητα της ΕΕ». «Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε Ευρωπαίοι πραγματιστές, χαράσσοντας με θάρρος τον δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ που είναι μονόδρομος», πρόσθεσε.

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια» συνέχισε.

«Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου», καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».

Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι εντός του 2025 θα πλεύσει η πρώτη φρεγάτα εντός του ναύσταθμου Σαλαμίνας, σημειώνοντας ότι σκωπτικά ότι «εκεί που προσκυνούσαν τα νερά σε κιτς τελετές για σαλαμινομάχους κάποιοι συνοδοιπόροι σας». Και συμπλήρωσε: «Να κρινόμαστε, αλλά να μην ξεχνιόμαστε και να συγκρινόμαστε».

Κατόπι διαβεβαίωσε εμφατικά ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά ούτε απειλείται».

«Οι πολίτες και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πει “ναι” στην συμφωνία», είπε και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, το «όχι» θα είναι «όχι» στην δική τους βούληση.

«Η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, τη μόνη πυρηνική δύναμη της ηπείρου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Κύριε Τσίπρα σας καλώ να αναθεωρήσετε», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «το “παρών” σημαίνει απών από το κοινό μέτωπο, η συγκυρία μας θέλει όλους παρόντες».

«Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες», συνέχισε.

«Η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Ευρώπης προς ανατολάς», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Η τιμή των φρεγατών

Εξήγησε ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».

«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί» συνέχισε για να συμπληρώσει «ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να την στηρίζει».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς, καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε καλώντας εκ νέου όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την συμφωνία, σημειώνοντας ότι η κάθε ψήφος βουλευτή θα είναι «η δική του ατομική υπογραφή κάτω από μια συμφωνία που θωρακίζει την Ελλάδα», καθώς πρόκειται για «κατάλογο πατριωτικού χρέους», και εκεί «δεν πρέπει να λείψει κανένα όνομα Έλληνα βουλευτή». «Βαριά είναι η ευθύνη, βαριά θα είναι και η ετυμηγορία».

Το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2.