Skip to main content

Μητσοτάκης: Ντροπή και αίσχος να λένε ότι παρακολουθεί ο πρωθυπουργός τους υπουργούς του

Πρόκειται για απίστευτο ψέμα χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι συνέβαιναν αυτές οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΑΝΤ1.

Για «απίστευτο ψέμα χωρίς αποδεικτικά στοιχεία», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η πολιτική ζωή του τόπου πέφτει χαμηλά» και εμφανώς ενοχλημένος σημείωσε: «είναι ντροπή και αίσχος και άκρως επικίνδυνο ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών».

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με μένα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βαθιά ενόχληση για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, προσθέτοντας ότι «πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας που θέλει να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη», σημειώνοντας ότι εάν ο εκδότης του Documento δεν φέρει στοιχεία θα είναι «εθνικά επικίνδυνος».

Πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο, δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθούσε υπουργούς του χωρίς αποδείξεις», σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι «υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι στον ελεύθερο χρόνο μου παρακολουθούσα τους υπουργούς της κυβέρνησης μου».

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει κέντρο που χειρίζεται το predator», είπε ερωτηθείς σχετικά, σημειώνοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται, θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού για παρακολούθηση των υπουργών δεν νοείται» και συμπλήρωσε: «Εδώ και επτά χρόνια στοχοποιούμαι διαρκώς με επιθέσεις λάσπης, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού έχει ενοχλήσει πολλούς» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

«Δεν θα αφήσω τη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο», είπε και συμπλήρωσε: «οφείλω να οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συκοφαντίες και παρομοίασε την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με την υπόθεση της Novartis λέγοντας χαρακτηριστικά: «η ίδια υπόθεση, σου πα μου πες, την ίδια ιστορία βλέπουμε με τους ίδιους υποκινητές» Σημείωσε, δε, πως ακόμη ένας στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διασπορά διχόνοιας στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάει στη Βουλή και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, για να πάρει, όπως είπε χαρακτηριστικά, εκκωφαντική απάντηση από τους βουλευτές της ΝΔ.

Επιπλέον ανέφερε πως δεν αποδέχεται τις προϋποθέσεις, που έθεσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, όπως είπε ο ίδιος, κατηγορώντας τον ότι αμφισβητεί ένα από τα σημαντικότερα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αυτό της ομαλής εναλλαγής στην εξουσία. «Ακολουθεί την ίδια τακτική με τους λαϊκιστές σε άλλα μέρη του κόσμου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε: «υποχρέωση μου είναι να οδηγήσω την χώρα με ασφάλεια προς τα εμπρός και να μην επιτρέψω να βουλιάξει στο βούρκο». Σε ερώτηση, δε, κατά πόσον επισπεύδονται οι πολιτικές εξελίξεις απήντησε πως «οι εκλογές θα γίνουν όπως το έχω πει το 23, στο τέλος της 4ετίας» προειδοποιώντας ότι «δεν θα συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές, η χώρα έχει σύνταγμα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε εκ νέου πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσουμε αυτήν την ιστορία δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, τεχνικά δεν είναι τόσο απλό». Αναφορικά με την υπόθεση Πάτση, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «προφανώς η διαδικασία επιλογής στο συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν προβληματική» προαναγγέλλοντας πως στο μέλλον θα διασφαλιστούν αυστηρότερα φίλτρα. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος πόθεν έσχες στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του.

Σχετικά με τις καταγγελίες του στελέχους της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Βρέντζου, ο οποίος έκανε λόγο για καθεστώς παρανομίας στο Μαξίμου με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο πρωθυπουργός σημείωσε:«Τα άκουσα και εγώ αυτά, για εγκληματική οργάνωση, κατά τον εκπρόσωπο της ομάδος, στο ποδόσφαιρο τα τελευταία τρία χρόνια εις βάρος του Ολυμπιακού. Είμαι Ολυμπιακός προσωπικά. Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, τα τελευταία τρία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε;

Αυτό ως προς το συγκεκριμένο σχόλιο, το οποίο περιμένω να καταδικαστεί με απόλυτη σαφήνεια από τη διοίκηση της ομάδος.

Θα σας πω όμως και κάτι ευρύτερο, κ. Χατζηνικολάου. Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι.

Άρα, το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά, κ. Χατζηνικολάου...»

Ερωτηθείς για την υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση ο κ. Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε προβληματική την επιλογή του βουλευτή, είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Προφανώς η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική. Οφείλουμε την επόμενη φορά να είμαστε πιο αυστηροί σε όσους θα μπουν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Χρειάζεται αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου για όσους είναι υπόχρεοι να καταθέτουν δηλώσεις πόθεν έσχες», υπογράμμισε.

Για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχω μιλήσει πολλές φορές για την επιλογή μου να μην μπω σε μία καθημερινή φραστική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και όλα όσα καταμαρτυρά στην πατρίδα μας. Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με απόλυτα στιβαρότητα και σαφήνεια σε όλα τα διεθνή fora και ο ίδιος είχα την ευκαιρία να τα πω στον κ. Erdoğan όταν βρεθήκαμε στην Πράγα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εσωτερική διάσταση της τουρκικής απειλής. Έχει να κάνει με τις τουρκικές εκλογές, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, την ανάγκη του κ. Ερντογάν να αλλάξει την ατζέντα. Υπάρχει, όμως, και ένας τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος θα απαντηθεί από την χώρα μας, απαντιέται ήδη, με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια».

Για το θέμα της ακρίβειας και το «καλάθι του νοικοκυριού», ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μία προσπάθεια ακόμα να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν μία εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι προϊόν ενός πολέμου. Και πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν ότι τέτοια ακρίβεια έχει να δει ο πλανήτης ολόκληρος εδώ και 40 χρόνια.

Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει «ακρίβεια Μητσοτάκη», υπάρχει «ακρίβεια Putin». Γιατί αν υπήρχε «ακρίβεια Μητσοτάκη» θα υπήρχε και «ακρίβεια Macron» και «ακρίβεια Biden» και «ακρίβεια Scholz» και όλες οι σχετικές αναλογίες.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια πρωτοβουλία η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδει. Έχει συμπιέσει τις τιμές σε μια σειρά από βασικά αγαθά, αλλά προφανώς δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «κάνουμε ακριβώς αυτό το οποίο κάνουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά. Μας αφορά διότι ουσιαστικά είναι ο πόλεμος ενός αμυνόμενου απέναντι σε μία δεσποτική αυτοκρατορία η οποία θέλει με τη δύναμη των όπλων να ξαναχαράξει τα σύνορα.

Καταλαβαίνετε ότι οι ομοιότητες με τη δική μας περιοχή είναι πολλές και αν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους εκείνους οι οποίοι φαντασιώνονται αυτοκρατορίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, και ταυτόχρονα μέσα από αυτή τη φαντασίωση να θέλουν να αμφισβητούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, οφείλουμε να τασσόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας.

Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και ταυτόχρονα, βέβαια, οφείλουμε και πρέπει -όπως το έχουμε ήδη κάνει- να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας, διότι αυτές οι επιλογές έχουν κόστος, έχουν οικονομικό κόστος, αλλά τελικά είναι επιλογές τις οποίες η Ιστορία δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα δικαιώσει».