Skip to main content

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Μόνο η «συνετή» Τουρκία θα επιταχύνει τα ευρωπαϊκά βήματα

Από την ΕΕ ζητάμε αλληλεγγύη και ρητή αναγνώριση των συμφερόντων μας στα ζητήματα με την Τουρκία, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβολίου, Σαρλ Μισέλ, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι έκαναν κοινές δηλώσεις μετά το πέρας των επαφών τους.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο πρόσφατο περιστατικό με τη Λευκορωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για τις κατακτήσεις της Ένωσης στο μέτωπο της πανδημίας, «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», οι οποίες στην Ελλάδα αντικατοπτρίζονται στους «5 εκατ. εμβολιασμούς, σε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς εμβολιασμών στην Ευρώπη και στο ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες της ΕΕ να ανακτήσουν το δικαίωμα της ελέυθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης εντός της Ένωσης».

«Η Ευρώπη απέδειξε και κάτι ακόμα, ότι έχει τη δύναμη να αλλάζει υπερβαίνοντας αγκυλώσεις μπροστά σε μεγάλα προβλήματα», συνέχισε λέγοντας ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Βαδίζει προς την επόμενη μέρα με το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο χρειάστηκαν πέντες μέρες διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο και η κατάλληλη καθοδήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να πετύχουμε κάτι τόσο σημαντικό. Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μας επιτρέπει να κάνουμε πράξη την αλλαγή για μια ψηφιακή, πράσινη και συνεκτική Ευρώπη».

«Ναι, υπάρχουν δύσκολες στιγμές στην ΕΕ», παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης, «αλλά οι επιτυχίες είναι πολύ πολύ περισότερες και κάθε νεότερος απολογισμός είναι καλύτερος από τον προηγούμενο».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ο κ. Μισέλ γνωρίζει πολύ καλα τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισα για ακόμα μια φορά την καθοριστική συμβολή της πατρίδας μας για τη σταθερότητα σε έναν χώρο που είναι ζωτικός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ένωση συνολικά, έναν χώρο που είναι κομβικός για τη διεθνή νομιμότητα και ασφάλεια».

«Εμείς εμμένουμε στη θέση μας. Ο μόνος τρόπος για να συνομιλήσουμε με την Άγκυρα -πράγμα που και εμείς επιθυμούμε- είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και οι επιθετική ρητορική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Μόνο τα δικά μας συνετά δείγματα και τα ευρωπαϊκή είναι αυτά που θα δημιουργήσουν το κλίμα, ώστε να οδηγηθούμε σε διάλογο, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».