Skip to main content

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Φέτος μετρούσαμε στρέμματα, στο Μάτι φέρετρα

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα για τις φωτιές, ο πρωθυπουργός είπε πως «στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Σε σύγκριση των όσων έγιναν στις φωτιές του καλοκαιριού με όσα έγιναν στο Μάτι προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε πως «στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Μεταξύ άλλων είπε ότι οι δασολόγοι συστήνουν στο σημείο που κάηκαν πεύκα να αφήσουν το δάσος να αναγεννηθεί μόνο του. Επίσης, είπε ότι θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και στην θάλασσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του ότι «έχει μια κακή συνήθεια να μοιράζει την ομιλία του πριν εκφωνήσει ο ίδιος την δική του. Ποιος ο λόγος, αναρωτήθηκε».
 
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αναγνώρισε τα λάθη που έγιναν και τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού και πρότεινε μέτρα για να διορθωθούν. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ήσασταν αποφασισμένος να πυροβολείτε επί 45 λεπτά. Με μεγάλη ευκολία επιλέγετε να διαστρεβλώνετε θέματα». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με αυτούς τους όρους και τόνισε ότι η συγγνώμη είναι και προσωπική ανάγκη και πολιτική ενέργεια. Δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός έχει την τελική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη χώρα και την βούλησή μου την επόμενη φορά να τα κάνουμε καλύτερα. «Δεν μετριέμαι μ’ εσάς. Θα έπεφτα πολύ χαμηλά. Βάλαμε τον πήχυ ψηλά και φέτος το καλοκαίρι είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα», είπε ακόμα.

Αναφερόμενος στο «χιούμορ που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι θα στείλει ο ελληνικός λαός το 112 στην κυβέρνηση για να την εκκενώσει από την εξουσία» είπε πως «κατηγορείτε εμένα για έλλειψη ενσυναίσθησης λέγοντας ότι δεν μπορώ να νιώσω τον πόνο και την αγωνία των άλλων». Ο πρωθυπουργός διάβασε τα όσα έγραψε μια γυναίκα στα social media που έχασε δικούς της στο Μάτι λέγοντας: «εμείς σε αυτή την τραγωδία για 4 μέρες δεν είπαμε κουβέντα. Και όταν σας ασκήσαμε κριτική σας την ασκήσαμε για 2 θέματα. Την παντελή σας αδυναμία να εκκενώσετε τον κόσμο από το Μάτι αλλά και για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Μακάρι για να κλείσει αυτή η πληγή να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα».

Απαντώντας επίσης στη Φώφη Γεννηματά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα εναέρια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Κάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει στα πρακτικά τι άλλο έκανε εκτός από το πόρισμα Γκολντάμερ. «Μας είπατε ότι μας τα αφήσατε όλα έτοιμα. Να καταθέσετε στα πρακτικά της Βουλής τι ακριβώς κάνατε. Μάλιστα, αυτά που φέραμε εμείς στην Βουλή τα καταψηφίσατε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ειδική επιτροπή και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας: «Στο ζήτημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, έχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος. πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια, με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στη συνέχεια στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για τα πτητικά μέσα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα παιδιά που πετάνε τα 215, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι 50 ετών, είναι ήρωες. Και οι μηχανικοί που τα κρατούν στον αέρα είναι ήρωες. Δεν μπορούν να πετάξουν όλα τα μέσα μαζί, πετάνε τα μισά και τα άλλα μισά πάνε για ανεφοδιασμό. Φέραμε έως και αεροσκάφη από την Αυστραλία. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε αυτό το επίπεδο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Μπορείτε κ. Τσίπρα να μας καταθέσετε στα πρακτικά όλα αυτά τα σχέδια, που δήθεν κάνατε, αλλά δεν προφτάσατε να τα υλοποιήσατε εξ αιτίας των εκλογών του 2019; Ο κ. Χαρδαλιάς και όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας είναι στην διάθεση σας να σας ξεναγήσουν στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας. Εσείς την είχατε σε κτίριο που δεν πληρούσε ούτε τις αντισεισμικές προβλέψεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.