Skip to main content

Μητσοτάκης: Μη αυτοδυναμία σημαίνει ξανά εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική, επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΘΕΜΑ FM, απευθύνοντας στους πολίτες έκκληση για μαζική προσέλευση στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» αν δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις επικείμενες εκλογές «τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική, που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης».

«Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά» είπε, προσθέτοντας ότι «τότε θα έπρεπε να συνεργαστεί το πρώτο με το δεύτερο κόμμα». «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό», εκτίμησε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η Ν.Δ. να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ν.Δ. θα φέρει στη Βουλή αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα νέο σύστημα που δεν θα δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και τόνισε πως στόχος του θα είναι οι 200 ψήφοι για να αποφευχθούν στο μέλλον ενδιάμεσες εκλογές με απλή αναλογική.

«Το ματς ξεκινάει από την αρχή. Η κάλπη είναι άδεια στις 7 Ιουλίου. Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο, η νίκη της ΝΔ δεν είναι δεδομένη», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα κινητοποίησης στα στελέχη του κόμματός του και μήνυμα συμμετοχής των πολιτών στις κάλπες.

«Ο πιο ακριβής όρος είναι το ματς ξεκινά από την αρχή, η κάλπη είναι άδεια και σε αυτό συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα. Θα ήθελα όσο το δυνατόν λιγότερη αποχή. Δεν πιστεύω όμως ότι η αποχή θα είναι μεγάλη. Εξακολουθώ να εισπράττω στις περιοδείες μου, ότι πρέπει να μπει ένα ισχυρό τέλος σε αυτή την κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εξήγησε πως για λίγες ψήφους μπορεί να κριθεί η ισχυρή εντολή που διεκδικεί η ΝΔ και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Επίσης, απηύθυνε ισχυρή παρότρυνση στα στελέχη του να μην θεωρούν προεξοφλημένο το αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς για την απόσυρση Μοροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε την υπόθεση, ενώ αναφερόμενος  εν γένει στις πρακτικές και συμπεριφορές υποψηφίων σημείωσε: «Τίποτε δεν με ενοχλεί περισσότερο από στελέχη που προεξοφλούν την υπουργοποίησής τους. Δεν υπάρχουν έτοιμα υπουργικά κοστούμια».

Ερωτηθείς για το ντιμπέιτ, είπε: «Εμείς από την πρώτη στιγμή θέλαμε να γίνει το ντιμπέιτ. Όταν προέκυψε το δήθεν πρόβλημα με την παρουσία του κ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής  αντιπροτείναμε άλλη ημερομηνία. Η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους τους αρχηγούς».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη βράβευση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως MVP του NBA, χαρακτηρίζοντας πολύ συγκινητικά τα όσα είπε  όπως την αναφορά  του στον εκλιπόντα πατέρα του αλλά και τον «Παρθενώνα» που είχε ραμμένο στο σακάκι του.

Ερωτηθείς αν περίμενε το εύρος της νίκης στις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η εικόνα που είχα εγώ δεν ήταν μόνο των δημοσκοπήσεων αλλά και η εικόνα της κοινωνίας. Έβλεπα ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης στον κ. Τσίπρα. Και στις συγκεντρώσεις τις οποίες πήγαινα, πολύς κόσμος που δεν ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, έλεγε «θα σου δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου».