Skip to main content

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα έχει επανέλθει για τα καλά - Θα πετύχουμε τους στόχους χωρίς πρόβλημα

«Πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και νομίζω ότι θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια»

Στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, ενώ επισήμανε ότι «χαίρομαι που η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική» και πως «θα έχουμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2023». «Περιμένω ανάπτυξη της τάξης του 2% και πλεόνασμα 0,7%», εκτίμησε και τόνισε πως «η Ελλάδα έχει επανέλθει για τα καλά».

«Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: «μπορείτε να διαπιστώσετε ότι πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και νομίζω ότι θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

«Πρέπει να πω ότι η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, έχουμε αυξητική τάση στην οικονομική ανάπτυξη και περιμένουμε ότι θα ξεπεράσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και αυτό είναι επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψιν τι έχει συμβεί στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε.

«Διανύουμε τη δεύτερη θητεία μας και έχουμε μία βελτίωση της επενδυτικής βαθμίδας μας, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για τη χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τα επιτόκια το 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως η Ελλάδα «τα έχει πάει πάρα πολύ καλά». «Είχαμε δημοσιονομική αυστηρότητα, η οποία ήταν πολύ σημαντική για τις αγορές και την απόδοσή μας», εξήγησε.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS είχε δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της χώρας στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα BB με σταθερές προοπτικές.

Μιλώντας για το τουριστικό ενδιαφέρον, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Υπάρχει μία τάση στην Ευρώπη, παρά την ύφεση, ο κόσμος συνεχίζει να ταξιδεύει και συνεχίζει να προτιμά την Ελλάδα σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες. Η Ελλάδα είναι πολύ όμορφη χώρα για να την επισκεφθεί κανείς όχι μόνο τους καυτούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Θέλουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις».

Σε ερώτηση για την κλιματική αλλαγή, και το ενδεχόμενο τουρίστες να μη θέλουν πλέον να επισκεφτούν την Ελλάδα και άλλες χώρες που καταγράφουν θερμοκρασίες 45 βαθμών Κελσίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Εγώ δεν συμφωνώ. Νομίζω πως ο κόσμος συνεχίζει να εκτιμά την Ελλάδα και οι επισκέπτες θέλουν να περνούν χρόνο στην παραλία. Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, αποτελεί μια ευκαιρία για να μπορέσουμε να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν. Υπάρχει κόσμος που οπωσδήποτε έρχεται αυτούς τους δύο μήνες στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει κόσμος που έρχεται στην Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Θέλουμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν, ήταν πάντα ψηλά στην ατζέντα μας».

«Νομίζω πως οι περισσότεροι θα επιλέγουν τώρα να μην επισκέπτονται την Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όχι επειδή είναι ζεστοί μήνες, αλλά επειδή επικρατεί συνωστισμός», είπε.

Αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές του φετινού καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα παραμείνει. Πάντα είχαμε πυρκαγιές στη Μεσόγειο αλλά αυτή η χρονιά ήταν χειρότερη και ακολούθησαν και οι πλημμύρες. Επομένως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή (…) Ολα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί οι άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους, χάνουν την περιουσία τους και θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των καταστροφών. Στην Ελλάδα πετύχαμε πρόοδο, καταφέραμε μάλιστα να εκκενώσουμε τις περιοχές και να σώσουμε χιλιάδες ανθρώπους. Η καταστροφή ήταν πάρα πολύ μεγάλη, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με καλύτερο τρόπο για να σώσουμε τουλάχιστον τις ανθρώπινες ζωές».

Για την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα είναι μία από τις δέκα πρώτες χώρες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσθέτοντας πως ο ρόλος της χώρας είναι πολύ σημαντικός αφού αποτελεί σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ανατολική Ευρώπη.

Κληθείς να εκτιμήσει αν θα ασκηθεί μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως χρειάζεται σκληρή αντιμετώπιση των διακινητών και η δυνατότητα νόμιμης εισόδου για άτομα που επιθυμούν να έρθουν στην Ευρώπη.