Skip to main content

Μητσοτάκης: Την ερχομένη εβδομάδα στο υπουργικό η ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων - Νόμος του κράτους τον Φεβρουάριο

«Είμαι σίγουρος ότι θα περάσει το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών», τόνισε ο πρωθυπουργός - «Δεν πρέπει να διχάσει την κοινωνία»

Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua παραχώρησε από το Νταβός όπου βρίσκεται για τις εργασίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι οι οικονομίες της Ευρωζώνης.

«Τα ελληνικά spreads είναι κοντά στα ισπανικά, ποιος το περίμενε μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, υπάρχει και το θέμα της ακρίβειας αλλά είμαι αισιόδοξος», συμπλήρωσε.

«Είμαι σίγουρος ότι θα περάσει το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών», σημείωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Θα γίνει νόμος τους πρώτους μήνες του Φεβρουαρίου

«Αυτά είναι σημαντικά θέματα για πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και δεν επέβαλα κομματική πειθαρχία. Δεν πρέπει να διχάσει την κοινωνία, γι’ αυτό έχουμε και έναν υγιή διάλογο. Αλλά πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Και νομίζω ότι θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο», συμπλήρωσε.

Αφού τόνισε το πόσο σημαντική είναι η πορεία της οικονομίας επισήμανε ότι «καταφέραμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους Έλληνες. Υπάρχει ένα ζήτημα ακρίβειας στην Ελλάδα και θέλουμε να στηρίξουμε κυρίες τις νέες οικογένειες με παιδιά σε σχέση και με το ζήτημα του δημογραφικού. Είναι προτεραιότητα για εμάς το πώς θα στηρίξουμε τις οικογένειες, όσους ενοικιάζουν σπίτια και να περιμένετε μέτρα που θα ανακοινωθούν σύντομα για τη στήριξή τους».

Ερωτηθείς για τις υπάρχουσες γεωπολιτικές κρίσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας είναι «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια ταραγμένη περιοχή. Υπάρχει ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μην επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Και εκτιμώ ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου θα εγκρίνουμε τα 50 δισ. για την Ουκρανία».

O κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και απάντησε ότι «αυτό θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2024. Έχουμε πουλήσει και μετοχές από τις τράπεζες μας, θα πουληθεί και ένα σημαντικό μέρος της Τράπεζας Πειραιώς. Αλλά βλέπω και νέες εγγραφές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η Αθήνα είναι ένας προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στοχεύουμε σε αγορές υψηλών εισοδημάτων. Αλλά όσα χτίζονται πρέπει να είναι βιώσιμα».

Ειδικά, δε, για τις τράπεζες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα πρέπει να περιμένετε σύντομα νέα για την Τράπεζα Πειραιώς. Πέρυσι η Eurobank ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως και οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα ήταν επιτυχημένες. Θα είναι ένα σημαντικό ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς».