Skip to main content

Ο αλληλοσπαραγμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το χαστούκι της Κυριακής

Το θέμα που έχει ξεσπάσει σχετικά με την καταγωγή του Ιμάμογλου, τα απογοητευτικά αποτελέσματα Τσίπρα και Ζάεφ και ο συμβιβασμός με τους Αλβανούς.

«Δεν μπορεί να χάνεις με 9,5% και να λες ότι δεν συμβαίνει τίποτα». Δήλωσε ο π. υπουργός Ν. Κοτζιάς. «Χρειάζεται αλλαγή ρότας, να πάνε στην άκρη ορισμένοι, που είναι δίπλα στον Πρωθυπουργό. Μόνο ο λαός έκανε λάθος; Αυτοί που έκαναν λάθος εκτιμήσεις δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;

Ποια όμως ήταν τα λάθη τους; Αυτό δεν το λένε, επειδή ο καθένας βρίσκει λάθη στην τακτική του άλλου. Οι υποστηρικτές του ανοίγματος στην κεντροαριστερά, θεωρούν υπευθύνους τους ορθόδοξους μαρξιστές, που τους υπέβλεπαν και δεν υποστήριζαν το έργο τους.

Από την άλλη, οι ελάχιστοι κρατικοδίαιτοι που απόμειναν από τον αυθεντικό ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κρατούν τα κλειδιά του κόμματος στα Συνέδρια, ρίχνουν την ευθύνη στο άνοιγμα που έγινε, και στρέφονται εναντίον των ΠΑΣΟΚογενών, που τους πήραν πολλές κυβερνητικές θέσεις. Δύσκολοι καιροί γι’ αυτούς που έστησαν παλάτια στην άμμο.

Όμως, κανείς ακόμη δεν θα καταφερθεί εναντίον του Τσίπρα. Μετά τις εκλογές, αν παραιτηθεί αμέσως, θα ακούσει καλά λόγια. Αν γαντζωθεί στην καρέκλα της ηγεσίας του κόμματος, θα ακούσει τα μύρια όσα. Η μόνη του ελπίδα, μια αξιοπρεπής ήττα.

Με άρθρο γνώμης στην εφημερίδα "Habertürk", η Σεβιλάι Γιλμάν αναφέρθηκε στο θέμα που έχει ξεσπάσει σχετικά με την καταγωγή του Ιμάμογλου, δηλαδή εάν είναι Έλληνας εξισλαμισμένος. Η συντάκτρια αναφέρει ότι ο Ιμάμογλου ονομάτισε πολύ άνετα τους προγόνους του και εμμέσως πλην σαφώς πιστοποίησε την καταγωγή του, αλλά διερωτάται τι θα άλλαζε αν όντως ήταν ρωμαίικης καταγωγής;

Ο Φατμίρ Λιμάι, αναπληρωτής του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Χαραντινάι, δηλώνει τώρα ότι τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας θα υπάρχουν επειδή υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές. «Η Αλβανία έχει καθεστώς ελεύθερης βίζας και αναμένει την υποψηφιότητα του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κοσσυφοπέδιο έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες και πρέπει να γίνουν σεβαστά αυτά σε όποιον πιστεύει ότι δεν θα υπάρχουν σύνορα».

Τα δυο φιλαράκια, Τσίπρας και Ζάεφ, έφεραν απογοητευτικά αποτελέσματα στις εκλογές. Και μπορεί στα Σκόπια ο εκλεγείς πρόεδρος να ανήκει στο κόμμα του Ζάεφ, όμως η μικρή διαφορά από την αντίπαλο θεωρήθηκε αποτυχία. Έτσι, τους έξι αντιπροέδρους του κυβερνώντος κόμματος, τον γενικό γραμματέα και άλλα ανώτατα στελέχη, υποχρέωσε σε παραίτηση ο Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο ευρείας και προαναγγελθείσας εκκαθάρισης.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποπομπές, υπουργών της κυβέρνησης αυτήν τη φορά. Για τρεις χτυπάει το καμπανάκι, οι οποίοι δεν επέδειξαν τον απαραίτητο ζήλο στον προεκλογικό αγώνα. Οι εκκαθαρίσεις πραγματοποιούνται μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.

Από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε ότι ο Αρχηγός της, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, παρέστη στη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ εκ καθήκοντος, για να ελέγχει τα μέτρα προστασίας. Ελάχιστοι θα το πιστέψουν, από την στιγμή που παρίστατο και σε εκδηλώσεις σε κλειστή αίθουσα, καθήμενος στην πρώτη σειρά των καθισμάτων. Τι ήλεγχε από εκεί;

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους Αλβανούς στο ζήτημα του Κοσόβου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ομιλία του στο σερβικό Κοινοβούλιο. «Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους του Κοσόβου. Είναι θέμα ημερών και μηνών διότι αυτοί (σ.σ. οι Αλβανοί) δεν επιθυμούν τη διατήρηση της κατάστασης της "παγωμένης σύγκρουσης" που επικρατεί σήμερα» ανέφερε στην ομιλία του.