Skip to main content

Κορωνοϊός: Αρχίζει ο σχεδιασμός για επιστροφή σε μερική κανονικότητα

Δεν μπορούμε ζούμε για χρόνια σ' αυτή την κατάσταση τόσο για λόγους οικονομικούς αλλά και συστήματος υγείας, λέει ο Ηλίας Μόσιαλος

Η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά και να σχεδιάζει μέσα στον Απρίλιο, με μεγάλη προσοχή, την επιστροφή στη μερική κανονικότητα, εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, που διευκρινίζει ότι η ολική επιστροφή θα γίνει με την ανακάλυψη του εμβολίου.

«Δεν μπορούμε ζούμε για χρόνια σ' αυτή την κατάσταση τόσο για λόγους οικονομικούς αλλά και συστήματος υγείας, αλλά θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο κ. Μόσιαλος στο iefimerida.gr. Μάλιστα υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στην Ελλάδα πιο νωρίς απ’ ότι άλλους, ενώ θα πάρουμε ιδέες και από άλλες χώρες, όπως η Δανία που αρχίζει να το μελετά, από την επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς των εργαζομένων όπως την ΓΣΕΕ.

«Ο Τσιόδρας και η ομάδα του κάνουν εξαιρετική δουλειά».

Ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε αυτούς που έχουν αναλάβει τη μάχη κατά του κορωνοϊού. «Είμαστε σε καλά χέρια, ο Τσιόδρας και η ομάδα του κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι από τους καλύτερους του κόσμου» ανέφερε.

Εύσημα έδωσε και στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, καθώς όπως είπε, έδρασε έγκαιρα συνάπτοντας συμφωνίες με Έλληνες και ξένους φαρμακοβιομήχανους προκειμένου να εξασφαλίσει επάρκεια στην φαρμακευτική αγωγή.

Προτείνει σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Μόσιαλος καταθέτει προτάσεις για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, γιατί όπως σημειώνει, δεν θα πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί και πρέπει να γίνει σε διαφορετικά ωράρια (πρωί-απόγευμα).

«Χαιρόμαστε και δικαίως για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, γιατί αν χαλαρώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα πηγαίνουν το ίδιο ευνοϊκά τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να ευχόμαστε να τα πάνε καλά και οι άλλοι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» επισημαίνει. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει ότι θα δεχθούμε προσωρινή παραβίαση των ατομικών μας ελευθεριών με διακομματική συναίνεση.

«Αν θέλουμε επιστροφή στην κανονικότητα, πρέπει να δεχθούμε προσωρινή παραβίαση των ατομικών μας ελευθεριών»

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται στα μέτρα που πήρε έγκαιρα η Ελλάδα, τονίζει ότι δεν οφείλεται σε τύχη, αλλά σε σωστή στρατηγική, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τους ειδικούς και περιγράφει την «επόμενη ημέρα». Οπως σημειώνει: «Αν θέλουμε επιστροφή στην μερική κανονικότητα, πρέπει να δεχθούμε μια μικρή έκπτωση, μια προσωρινή παραβίαση των ατομικών μας ελευθεριών με διακομματική συναίνεση».

Πότε θα είναι έτοιμο το φάρμακο για την θεραπεία
Ως προς την θεραπεία, ο κ. Μόσιαλος διευκρινίζει ότι όλα τα φάρμακα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα. Τονίζει ότι σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, θα ξέρουμε ποιες από τις φαρμακευτικές αγωγές με τα κοκτέιλ φαρμάκων που δοκιμάζονται κλινικά θα είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη, τις ήπιες και τις πιο βαριές μορφές κορωνοϊού. Σημειώνει δε πως ακόμη και όταν βρεθεί το φάρμακο, κάποιοι οργανισμοί δεν θα ωφεληθούν από αυτό.

Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο
Ως προς το εμβόλιο, ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι γίνονται αυτή τη στιγμή ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο πάνω από 40-42 προσπάθειες. «Αν είμαστε πολύ τυχεροί» μπορεί το Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι δοκιμές και πιθανώς σε 1 χρόνο από σήμερα να είναι διαθέσιμο. Αλλιώς ο ορίζοντας πάει στους 18 μήνες και ίσως και πιο μακριά. Ο ίδιος έχει κάνει την πρόταση -με την οποία συμφώνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις σχετικές πατέντες προκειμένου να μην είναι έρμαια των κεδροσκοπικών διαθέσεων των εταιρειών. Δεν ζητά κρατικοποίηση των πατεντών, αλλά αγορά τους.

Οι σκέψεις για πιστοποιητικά ανοσίας, εργασίας, τουρισμού
Για το θέμα του τουρισμού ο καθηγητής του LSE αναμένει τα αποτελέσματα -μέσα στον Μάιο - για το τι τύπου ανοσία θα έχει αναπτυχθεί στον γενικό πληθυσμό ενώ αναφέρει και τις σκέψεις που υπάρχουν σε πολλές χώρες, για να βγει «διαβατήριο», ένα πιστοποιητικό ότι κάποιος πέρασε τον κορωνοϊό και έχει ανοσία, που θα είναι και πιστοποιητικό επιστροφής στην εργασία ή και πιστοποιητικό τουρισμού. Ολα αυτά θα τα ξέρουμε σε μερικούς μήνες.

Μακάρι να κολλήσουν πολλοί με ανοσία
Ο κ. Μόσιαλος τονίζει επίσης ότι αναμένει να βγουν και περαιτέρω επιδημιολογικές μελέτες. «Μακάρι να είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός όσων έχουν κολλήσει και ταυτόχρονα έχουν και ανοσία και να είναι πολύ μικρή η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρας» τονίζει.

Τι ισχύει για μάσκες και γάντια
Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί αν πρέπει να φοράμε μάσκες και προειδοποιεί ότι η χρήση γαντιών δεν είναι εντελώς ακίνδυνη καθώς μπορεί να ξεχαστούμε και να αγγίξουμε μια επιφάνεια με τα γάντια και πιστεύοντας ότι είμαστε ασφαλείς να αγγίξουμε στη συνέχεια το πρόσωπό μας.

Η απάντηση σε όσους τον αμφισβητούν στην Ελλάδα
Τέλος, ο κ. Μόσιαλος απαντά και σε όσους συναδέλφους του γιατρούς στην Ελλάδα, αμφισβήτησαν την αρμοδιότητά του ο επιστημονικό του πεδίο.

«Κάποιοι μπορεί να λένε "μα αφού είναι καθηγητής των οικονομικών της υγείας στο Λονδίνο, ξέρει από θέματα δημόσιας υγείας;". Το κατ' εξοχήν αντικείμενό μου είναι τα οικονομικά της υγείας. Αλλά να διευκρινίσω ότι έχω σπουδάσει και ιατρική και έχω εξειδικευτεί στην ιατρική και στη δημόσια υγεία. Και εκτός από καθηγητής οικονομικών της Υγείας στη οικονομική σχολή του Λονδίνου, είμαι καθηγητής και στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Imperial στο τμήμα διαχείρισης αντιμετώπισης του καρκίνου και χειρουργικής ταυτόχρονα. Εχω και γνώσεις ιατρικής και δημόσιας υγείας αλλά και οικονομικών της υγείας».