Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021
x

ΜΠΑΙΝΤΕΝ: ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ISIS

Σε επιστολή προς την πρόεδρο του Κογκρέσου Νάνσι Πελόσι ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την Τουρκία ότι υπονομεύει τον αγώνα κατά του ISIS στη Συρία

Βολές κατά της Τουρκίας εξαπολύει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε επιστολή του προς την πρόεδρο του Κογκρέσου Νάνσι Πελόσι, κατηγορώντας την ότι με τη στρατιωτική της δράση στη βορειοανατολική Συρία υπονομεύει τον αγώνα κατά του Iσλαμικού Κράτους. 

Η επιστολή που εστάλη την Πέμπτη αφορά στην πρόθεση του Λευκού Οίκου να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη Συρία, απόφαση που προκύπτει όταν απειλούνται κάπου τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως μεταφέρει σε δημοσίευμα ο ΣΚΑΙ.

«Η κατάσταση αναφορικά με τη Συρία και ιδιαιτέρως οι πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης που διεξάγει στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύουν την εκστρατεία κατά του ISIS, θέτουν πολίτες σε κίνδυνο και απειλούν περαιτέρω να υπονομεύσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρει ο πρόεδρος Μπάιντεν στην επιστολή του.

«Επιπλέον συνεχίζουν να συνιστούν ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή στην εθνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

«Συνεπώς κατέληξα ότι είναι απαραίτητο να εξακολουθήσει να ισχύει το καθεστώς έκτακτης εθνικής ανάγκης αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία», καταλήγει στην επιστολή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξαπέλυσε από τον Οκτώβριο του 2019 πολλαπλές επιθέσεις σε κουρδικές δυνάμεις και αντάρτες στη συρο-τουρκική μεθόριο. Οι Κούρδοι, με τη στήριξη των ΗΠΑ, έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ακραίων ομάδων.

Η Τουρκία κατηγορείται ότι εξοπλίζει τρομοκρατικές ομάδες ώστε να πολεμήσουν τους Κούρδους του YPG, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέεται με το ΡΚΚ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ