Skip to main content

Μπελέρης: Με την άνομη ευλογία ενός προσωπικού δικαστηρίου του πρωθυπουργού παραβιάζεται κάθε αρχή

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φρέντι Μπελέρης, μεταξύ άλλων, βάλλει κατά των δικαστών, σημειώνοντας πως αναμένει από «το Συνταγματικό Δικαστήριο να προστατεύσει τουλάχιστον τη Δημοκρατία»

Στην απόρριψη του αιτήματός του από την αλβανική Δικαιοσύνη προκειμένου να ορκιστεί ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρθηκε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, τονίζοντας πως «με την άνομη ευλογία ενός προσωπικού δικαστηρίου του πρωθυπουργού, παραβιάζεται κάθε αρχή, συνταγματικός και ευρωπαϊκός κανόνας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φρέντι Μπελέρης, μεταξύ άλλων, βάλλει κατά των δικαστών, σημειώνοντας πως αναμένει από «το Συνταγματικό Δικαστήριο να προστατεύσει τουλάχιστον τη Δημοκρατία, να προστατεύσει το Σύνταγμα». «Χωρίς την ορκωμοσία, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα των εκλογών. Φαίνεται σαν να μην έχουν διεξαχθεί εκλογές στη Χειμάρρα», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση Μπελέρη έχουν απορριφθεί πολλά αιτήματα προκειμένου να ορκιστεί. Αρχικά το αίτημά του μεταφέρθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο σε αυτό του Δυρραχίου. Αφού τα δύο θεσμικά όργανα κήρυξαν αναρμοδιότητα για την εξέταση του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι αυτή η απόφαση έπρεπε να ληφθεί από το GJKKO. Το τελευταίο δεν έδωσε στον Μπελέρη την άδεια να ορκιστεί, απόφαση που επικυρώθηκε και σήμερα από το Εφετείο του GJKKO.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φρέντι Μπελέρη:

«Σήμερα, το Δικαστήριο, κατ’ εντολή της πολιτικής εξουσίας, έπληξε για ακόμη μια φορά τις εκλογές στη Χειμάρρα. Eξι μήνες μετά το αίτημά μου, εφάρμοσε την εντολή του πρωθυπουργού – ανώτατου δικαστή, να μη μου δώσει την άδεια να ορκιστώ και να πάρω την εντολή που μου έχει ανατεθεί.

Χωρίς την ορκωμοσία, η εντολή δεν ισχύει. Χωρίς την ορκωμοσία, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα των εκλογών. Φαίνεται σαν να μην έχουν διεξαχθεί εκλογές στη Χιμάρα. Με τη δύναμη της εξουσίας, σε αντίθεση με το Σύνταγμα και με την άνομη ευλογία ενός προσωπικού δικαστηρίου του πρωθυπουργού, παραβιάζεται κάθε αρχή, συνταγματικός και ευρωπαϊκός κανόνας προκειμένου να μην αποδεσμευτεί ο Δήμος Χειμάρρας.

Με επικεφαλής τον πολιτικό αντιεισαγγελέα του SPAK Adnand Xholi, χρησιμοποιώντας την εισαγγελέα Dorina Bejko, και με τη συγκάλυψη των παραποιήσεων στη διαδικασία μου από τον εισαγγελέα Edvin Kondili, αυτή η τριάδα ολοκληρώνει κάθε εντολή του πρωθυπουργού Ράμα για την αντισυνταγματική επίθεση στις εκλογές στη Χειμάρρα.

Προκειμένου να δώσει χείρα βοηθείας σε αυτή την επίθεση κατά των ελευθέρων εκλογών στη Χιμάρα, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Irena Gjoka, φρόντισε να χρησιμοποιήσει τον εισηγητή Erjon Çele.

Μια ακόμη “βοήθεια” έδωσε σήμερα η δικαστής Daniela Shirka με την απόρριψη της άδειας. Σε αντίθεση με τον νόμο και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έκρινε την υπόθεση ως μονομελής δικαστής.

Δικάζει μόνη της διότι δεν μπορεί να βρει άλλους δύο που να εξευτελίζουν τόσο πολύ το Σύνταγμα και το δικαίωμα ψήφου στη Χειμάρρα. Σας θυμίζουμε ότι ορισμένοι δικαστές που είχαν αναλάβει την υπόθεσή μου, παραιτήθηκαν γιατί τελικά δεν ήθελαν και αρνήθηκαν να παραβιάσουν το νόμο και το Σύνταγμα της Αλβανίας με κατάφωρο τρόπο.

Εδώ και δύο μήνες, έχω υποβάλει μήνυση στο SPAK κατά των δικαστών Irena Gjoka και Erjon Cela, καθώς και του εισαγγελέα Edvin Kondili. Οι εν λόγω δικαστές και εισαγγελέας, είναι οι μόνοι που έχω καταγγείλει, διότι με τις ενέργειές τους έχουν εξασφαλίσει να μη μου διασφαλιστεί η νόμιμη και δίκαιη διαδικασία, έχουν χρησιμοποιήσει παραποιημένα έγγραφα εις βάρος μου, ενθαρρύνοντας παράλληλα την κεντρική κυβέρνηση να προβεί σε αντισυνταγματικές ενέργειες κατά του Δήμου Χειμάρρας, αρνούμενοι να σεβαστούν την πιο ιερή αρχή της δημοκρατίας, τη διακυβέρνηση μέσω ελεύθερων εκλογών.

Oλη μας η προσοχή είναι στραμμένη στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Eχω καταθέσει αρκετές αιτήσεις εκεί. Η προσφυγή μου κατά του ασφαλιστικού μέτρου εκκρεμεί εδώ και τρεις μήνες και δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία εκδίκασης. Η πίεση του Ράμα παραμένει βαριά και εκεί. Περιμένουμε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να προστατεύσει τουλάχιστον τη Δημοκρατία, να προστατεύσει το Σύνταγμα!

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά μέρα με τη μέρα πεθαίνει και η ελπίδα αυτής της χώρας!

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΦΡΕΝΤΙ ΜΠΕΛΕΡΗΣ, ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ»