Skip to main content

Μπερλινάλε: Ένας νέος ρόλος για τον Τζέρεμι Άιρονς

Ο Βρετανός ηθοποιός επιστρέφει στο Βερολίνο για να αναλάβει τα ηνία της κριτικής επιτροπής της φετινής διοργάνωσης Μπερλινάλε.

Ο 71χρονος Τζέρεμι Άιρονς δεν είναι ξένος στην λαμπερή διοργάνωση της Μπερλινάλε. Ο βρετανός ηθοποιός ήρθε για πρώτη φορά το 2011 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου – τότε ως πρωταγωνιστής της ταινίας «The Margin Call», η οποία έλαβε μέρος στον διαγωνισμό.

Κοσμοπολίτης και ταυτόχρονα «πολύ βρετανός», ο βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός παρουσίασε το 2013 μαζί με τον σκηνοθέτη Μπίλ Όγκαστ στο Βερολίνο την κινηματογραφική μεταφορά του «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» (Night Train to Lisbon).

Η διάσημη παρουσία της 70ης Μπερλινάλε

Η διοίκηση της Μπερλινάλε παρουσίασε με μεγάλη περηφάνια το όνομα του Τζέρεμι Άιρονς στην προεδρία της κριτικής επιτροπής. Άλλωστε ένα φημισμένο φεστιβάλ όπως αυτό ζει και μέσα από την λάμψη των παρεβρισκόμενων.

«Οι χαρακτήρες που ενσάρκωσε ο Τζέρεμι Άιρονς και ο ιδιαίτερος τρόπος του με συνοδεύουν στο κινηματογραφικό ταξίδι μου. Μέσα από αυτές συνειδητοποίησα την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης», δήλωσε στον Τύπο ο Κάρλο Κατριάν, διευθυντής της Μπερλινάλε. «Εκτιμώ τον Τζέρεμι Άιρονς και ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη και είμαι περήφανος που τον καλωσορίζω ως πρόεδρο της κριτικής επιτροπής στα πλαίσια της 70ης Μπερλινάλε».

Πρόκειται βέβαια για μία μεγάλη τιμή και για τον ίδιο τον βρετανό ηθοποιό, στον οποίο φυσικά αρέσει να επισκέπτεται τη γερμανική πρωτεύουσα: «Είναι τεράστια χαρά ο φετινός μου ρόλος ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το φεστιβάλ της Μπερλινάλε», δήλωσε. «Δεν είναι μόνο μία καλή ευκαιρία να επιστρέψω σε αυτή την μητρόπολη, αλλά και να παρακολουθήσω τις επιλεγμένες ταινίες και να συζητήσω για εκείνες με τους υπόλοιπους συναδέλφους μου από την κριτική επιτροπή».

Ηθοποιός θεάτρου με βραβείο όσκαρ

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Τζέρεμι Άιρονς συνεργάστηκε με διεθνώς καταξιωμένους σκηνοθέτες, όπως ο Ντέιβιντ Λίντς, ο Λουί Μαλ, ο Φόλκερ Σλέντορφ και ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Διάσημος σε παγκόσμια κλίμακα έγινε το 1981, χάρη στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην κλασική ταινία «Η ερωμένη του Γάλλου λοχαγού» (The French Lieutenants's Woman) με την Μέριλ Στριπ.

Στην αρχή της καριέρας του ήταν γνωστός από τους ρόλους του στο θέατρο. Ως μέλος της Royal Shakespeare Company παρέμεινε πιστός στο θέατρο ακόμα και μετά το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μάλιστα, το 1984 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Broadway, με την παράσταση «The Real Thing», για το οποίο βραβεύτηκε με Tony Award.

Χάικε Μουντ

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle