Skip to main content

Μπήκαν τα μαχαίρια στις θήκες, αλλά για πόσο;

Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Γ. Τσαμασλή ήταν η αφορμή της διένεξης, ενώ η αιτία βρίσκεται αλλού... Ο Μακεδών αναλύει όλο το παρασκήνιο.
Γεφυρώθηκε το χάσμα, λέγει το επιτελείο του κ. Π. Ψωμιάδη, που είχε δημιουργηθεί μεταξύ αυτού και του κ. Γ. Τσαμασλή για το θέμα των έργων. Αυτό έγινε μάλλον ενόψει των εκλογών της Κυριακής, διότι οι πληγές είναι βαθιές, αφού οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Γ. Τσαμασλή ήταν η αφορμή της διένεξης, ενώ η αιτία βρίσκεται αλλού.

Να υπενθυμίσουμε κατ’ αρχάς, ότι αποδόθηκαν στον κ. Γ. Τσαμασλή δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «η χρηματοδότηση έργων-μαϊμού είναι μια συνηθισμένη πρακτική της νομαρχίας Θεσσαλονίκης για να πληρώνονται με δημόσιο χρήμα οι στρατιές των κολλητών». Επακολούθησε διάψευση του κ. Γ. Τσαμασλή, αλλά όπως φάνηκε από την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του, τα αποδιδόμενα στον κ. Γ. Τσαμασλή δεν απείχαν πολύ της πραγματικότητας.

Ο κ. Μπόλαρης μίλησε για «κυνική και δημόσια ομολογία, από τον αναπληρωτή νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργο Τσαμασλή, (…) η οποία αποτελεί και ομολογία διάπραξης εγκλημάτων κακουργηματικής μορφής, σε βάρος των πολιτών». Ο δε κ. Ψωμιάδης κατηγόρησε τον κ. Γ. Τσαμασλή για ανακρίβειες: «Δεν ξέρω από πού ορμώμενος ο κ. Τσαμασλής είπε ανακρίβειες. Πιθανόν να παρασύρθηκε». Αυτό είναι το επίσημο ιστορικό της υπόθεσης.

Εκείνα που συζητούνται όμως, κατ’ ιδίαν, είναι ότι η διακοπή των σχέσεων των δυο στενών -μέχρι χθες- συνεργατών, οφείλεται στην υπερδραστηριότητα που επιδείχθηκε, προκειμένου να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ψήφων ο αδελφός του νομάρχη κ. Δ. Ψωμιάδης, αφενός για να σταλεί μήνυμα στη Ρηγίλλης ότι τον αδίκησε και αφετέρου να αποκτήσει «προίκα», ώστε όταν οριστεί θεσμικός αντιπεριφερειάρχης να μη υπάρξουν αντιδράσεις.

Αυτό φαίνεται ότι επιτεύχθηκε, αφού ο κ. Δ. Ψωμιάδης είναι μακράν πρώτος σε σταυρούς, αφήνοντας αρκετά πίσω τους συνυποψηφίους του. Ο κ. Γ. Τσαμασλής, δεύτερος σε ψήφους, πρέπει να ενοχλήθηκε, αν θεωρεί ότι το επιτελείο του νομάρχη του έκοψε τα φτερά, προς όφελος του κ. Δ. Ψωμιάδη. Και δεν το λέγει μόνον αυτός. Και άλλοι έχουν διατυπώσει υποψίες, ότι ορισμένοι ευνοήθηκαν για να εκλεγούν σίγουρα, και γι’ αυτό ίσως δεν επιδεικνύουν την προθυμία που επιζητεί ο κ. νομάρχης για την υποστήριξη του συνδυασμού του την Κυριακή.

Όλα αυτά είναι θλιβερά και σε βάρος των πολιτών, οι οποίοι καθίστανται θύματα ενδοοικογενειακών προτιμήσεων, αλλά και διενέξεων μεταξύ συνεργατών. Θέματα που δεν έχουν καμιά σχέση με την επίλυση των προβλημάτων τους και την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ίσως βέβαια, όλα αυτά βγουν σε καλό. Αν αγανακτήσουν οι πολίτες -κάποτε επί τέλους πρέπει να γίνει κι αυτό- και απαιτήσουν σοβαρότητα από τους «άρχοντές» τους και επίδειξη απ’ αυτούς ειλικρινούς ενδιαφέροντος για τα Κοινά. Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει ούτε η κοινωνική ανάδειξη των πολιτικών, ούτε η επαγγελματική τους αποκατάσταση, ούτε, πολύ περισσότερο, οι προσωπικές και οικογενειακές τους σχέσεις.

Γράφει ο Μακεδών