Skip to main content

Μπίλλιας: Στοίχημα τα δύο mega-projects που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στη Voria.gr του Πάρι Μπίλλια, προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ και υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη»

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διεκδικήσει την ψήφο των Θεσσαλονικέων με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στις ερχόμενες περιφερειακές εκλογές παραθέτει σε συνέντευξή του στη Voria.gr o Πάρις Μπίλλιας.

Με εφόδιo την προσωπική του συμβολή ως προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ στον σχεδιασμό καθοριστικών projects για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπίλλιας δηλώνει πως μέσω της Περιφέρειας Κεντρικης Μακεδονίας θέλει να συνεισφέρει πλέον και στην αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των σχεδίων. 

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι περιφέρειες αναμένεται να έχουν κεντρικό ρόλο στο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα για να ακολουθήσει τις εξελίξεις θα πρέπει να κάνει αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης των διοικητικών της δομών. 

Πριν περίπου έναν χρόνο ήσασταν ο επικρατέστερος να πάρετε το χρίσμα της ΝΔ για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης. Τι άλλαξε και τελικά αποφασίσατε να είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα;

Υπήρξαν  συζητήσεις που δεν κατέληξαν σε «δια ταύτα». Από εκεί και πέρα,  υπήρξε ένας αμοιβαίος σεβασμός προτεραιοτήτων και πλέον, σε ό, τι αφορά στον Δήμο, την ιστορία την γράφουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και πολύ περισσότερο ο δήμαρχος που θα εκλεγεί. Προσωπικά αποφάσισα να γίνω μέρος μιας άλλης ιστορίας και διεκδικώ από τους Θεσσαλονικείς  την εντολή να συνεισφέρω στην πορεία που θα χαράξουμε συλλογικά ως πόλη και ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια, επιστρέφοντας έτσι στη Θεσσαλονίκη όσα εκείνη μου προσέφερε επί δεκαετίες… Έχω μάθει ως τεχνοκράτης, να ασχολούμαι με τη δουλειά που πρέπει να γίνει και με στόχο το αποτέλεσμα. Και  νομίζω πως η Αλληλεγγύη του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι η ιδανική ομάδα εργασίας για να αποδώσει κάποιος με τα δικά μου χαρακτηριστικά…

Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι είναι ο ρόλος των περιφερειών στο νέο αναπτυξιακόμοντέλο  της χώρας; Έχουν γίνει βήματα σε μια κατεύθυνση αποκέντρωσης ή έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι το συγκεντρωτικό-αθηνοκεντρικό μοντέλο διοίκησης ζει και βασιλεύει;

Οι Περιφέρειες έχουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν ως «μικρές κυβερνήσεις» και ειδικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά μιας μικρής Ελλάδας. Αυτός ο χαρακτήρας των περιφερειών είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης που όδευε να υιοθετήσει η Ευρώπη προ κρίσης και παραμένει ως προοπτική και δυναμική της Ε.Ε. εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Για να είναι όμως αποτελεσματικό αυτό το μοντέλο, πρέπει να συνοδεύεται και από αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, που στην Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο για να επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό. Διαθέσεις και βήματα υπάρχουν. Χρειάζεται όμως να επιταχυνθούν διότι η αποκέντρωση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη δομή της Διοίκησης, είναι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.

Ποια εκτιμάτε ότι είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή πρόκληση για τη Θεσσαλονίκη στην επόμενη δεκαετία;

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι με την ιδιότητά μου ως προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ έχω βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων των δύο mega-projects που συνθέτουν αυτή την αναπτυξιακή πρόκληση που αναφέρετε: είναι η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και η διαμόρφωση του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι. Η υλοποίηση των δύο Ειδικών Χωρικών Σχεδίων θα συνδράμει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης, θα δημιουργήσει νέα τοπόσημα, θα δώσει ένα νέο brand στη Θεσσαλονίκη, βελτιώνοντας σταδιακά και ριζικά την ποιότητα ζωής. Η επιτυχημένη και αποτελεσματική ώθηση των εν λόγω projects αποτελεί, αν θέλετε να το πούμε και έτσι, μια προσωπική μου φιλοδοξία για την πόλη. Ένα στοίχημα για το οποίο θα ήθελα να έχω ενεργό ρόλο στην υλοποίηση, όπως είχα ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό.

Ως πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ εκπροσωπείτε έναν κλάδο που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από τη δεκαετή κρίση. Γιατί ένας νέος να γίνει πια μηχανικός και αν γίνει γιατί να μείνει στην Ελλάδα;

Οι μηχανικοί λόγω σπουδών και επαγγέλματος βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως είμαστε οι πρώτοι που πλήττονται από την ύφεση, βρισκόμαστε όμως και στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για ανάκαμψη. Για να οικοδομήσουμε το μέλλον, χρειαζόμαστε στελέχη υψηλής ποιότητας και οι Έλληνες μηχανικοί, είμαστε καλοί μηχανικοί με υψηλό επίπεδο και με σημαντική εμπειρία. Η εμπειρία εκτός συνόρων δεν είναι κακό πράγμα. Είναι μάλιστα ένα από τα στοιχεία που έχει κάνει τους Έλληνες μηχανικούς καταξιωμένους στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Είναι όμως σημαντικό να διαμορφώνεται στη χώρα το περιβάλλον που θα ευνοεί την επιστροφή και «επένδυση» αυτής της εμπειρίας των μηχανικών στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, τα κίνητρα γι αυτή την επιστροφή εξέλιπαν. Η εφαρμοσμένη πολιτική οφείλει να τα αναδημιουργήσει.

Γιατί οι ψηφοφόροι της Αλληλεγγύης να βάλουν σταυρό στον Πάρι Μπίλλια;

Γιατί μετά από τρεις δεκαετίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας κατά τις οποίες έχω εντρυφήσει στην παραγωγή σχεδίων για το μέλλον της Θεσσαλονίκης, θεωρώ πως έχω την εμπειρία και τα εχέγγυα ουσιαστικής συμβολής στην αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Η Θεσσαλονίκη, είναι πλήρης μελετών. Στην υλοποίηση είναι που εμφανίζει συμπτώματα… χρόνιας πάθησης. Και αισθάνομαι πραγματικά ότι μπορώ να συνδράμω στην θεραπεία αυτού του προβλήματος.