Skip to main content

Μπλόκο στους στολίσκους για τη Γάζα ζητεί ο ΟΗΕ

Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε «όλες τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις» να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποθαρρύνουν κάθε νέο στολίσκο να κατευθυνθεί προς τη Γάζα, φοβούμενος ότι αυτό θα εκφυλιστεί σε βί

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε σήμερα «όλες τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις» να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποθαρρύνουν κάθε νέο στολίσκο να κατευθυνθεί προς τη Γάζα, φοβούμενος ότι αυτό θα εκφυλιστεί σε βίαια επεισόδια.

Ο κ. Μπαν ανέφερε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις πληροφορίες του τύπου σχετικά με τους πιθανούς στολίσκους που θα κατευθυνθούν προς τη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μάρτιν Νεζίρκι.

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποθαρρύνουν την αποστολή τέτοιων στολίσκων. Ζήτησε επίσης από όλους, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής κυβέρνησης, να δράσουν με υπευθυνότητα και με προσοχή για να αποφευχθεί κάθε βίαιο επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου του 2010, ένας πρώτος στολίσκος από έξι πλοία που μετέφεραν 682 άτομα αναχαιτίστηκε από τον ισραηλινό στρατό, σε διεθνή ύδατα. Εννέα Τούρκοι υπήκοοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που είχε και αμερικανική υπηκοότητα, σκοτώθηκαν στην επιχείρηση κατά της ναυαρχίδας του στόλου, Mavi Marmara, που είχε ναυλωθεί από μια τουρκική ισλαμιστική ΜΚΟ.

Η τραγωδία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και ισχυρές εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.