Skip to main content

Mytilineos: Αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης S&P – Μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι το EBITDA της Mytilineos θα ανέλθει σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024 - Tι θα οδηγήσει σε αναβάθμιση

Σε «ΒΒ+», ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αναβάθμισε η S&P την Mytilineos, θέτοντας σταθερό outlook.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η κερδοφορία της Mytilineos θα παραμείνει ισχυρή το 2024, υποστηριζόμενη από τις ισχυρές επιδόσεις στον ενεργειακό τομέα. Το EBITDA υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ-1 δισ. ευρώ το 2023, από 854 εκατ. ευρώ το 2022.

Η εταιρεία πλέον οργανώνει τις δραστηριότητές της σε δύο τομείς, την ενέργεια και τα μέταλλα. Και οι δύο επέδειξαν ανθεκτικότητα το 2023, στηρίζοντας τα ισχυρά αποτελέσματα της Mytilineos, γράφουν οι αναλυτές.

Εκτιμούμε ότι η κερδοφορία στον κλάδο μετάλλων ήταν περίπου 250 εκατ. ευρώ το 2023, σε γενικές γραμμές σύμφωνη με αυτή που καταγράφηκε το 2022. Η κερδοφορία της Mytilineos επωφελείται από την αντιστάθμιση των τιμών του London Metal Exchange (LME) και τους ελέγχους κόστους. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει, με πτώση 19% σε ετήσια βάση στις τιμές αλουμινίου και 60% στα premiums (επιπλέον χρεώσεις για την προμήθεια του φυσικού υλικού).

Στον τομέα της ενέργειας, η εταιρεία πρόσθεσε νέα έργα BOT στον αγωγό της και ολοκλήρωσε την πώληση ενός αριθμού φωτοβολταϊκών (PV) πάρκων στην περιοχή των Βαλκανίων και ενός στην Ισπανία το 2023. Επιπλέον, η παραγωγή, η προμήθεια και η εμπορία ενέργειας ανέφερε ισχυρές επιδόσεις στην προμήθεια φυσικού αερίου και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εταιρεία πραγματοποίησε δύο μικρές εξαγορές για να υποστηρίξει την καθετοποίηση στην ελληνική λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά σε σχεδόν 13%.

Αναμένουμε ότι το EBITDA θα ανέλθει σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, καθώς ωριμάζουν περισσότερα έργα BOT. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες της Mytilineos πιθανότατα θα παραμείνουν σταθερές, με EBITDA στα επίπεδα του 2023, σημειώνει η S&P.

Η Mytilineos έχει διατηρήσει την εστίασή της στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της BOT. Μέχρι το τέλος του 2023, η εταιρεία είχε επενδύσει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη μιας ποικιλίας έργων BOT (συμπεριλαμβανομένων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων) σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική. Η πώληση ώριμων έργων οδήγησε σε σωρευτικά έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ και η Mytilineos αναμένει να εισπράξει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ το 2024. Καθώς ολοκληρώνει την εκτέλεση των τρεχόντων έργων της, σχεδιάζει να επενδύσει σε νέα.

Η Mytilineos στοχεύει στην υιοθέτηση ενός αυτοχρηματοδοτούμενου επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο θα μειώσει τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ορίσει ως μέγιστο άνοιγμα ισολογισμού το €1 δισ. (μετά τον συμψηφισμό των εσόδων χρηματοδότησης έργων και των συμβατικών πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων) και αναμένει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του 2024.

Προβλέπουμε EBITDA ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ -1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2023-2024. Αυτό σημαίνει ότι το προσαρμοσμένο χρέος σε EBITDA θα είναι 1,5x-1,8x, κοντά στο όριο 2x για προσαρμοσμένο χρέος σε EBITDA που αναμένουμε στο τρέχον επίπεδο αξιολόγησης. Επιπλέον, αναμένουμε ότι η ελεύθερη λειτουργική ταμειακή ροή (FOCF) θα είναι ουσιαστικά θετική το 2024.

Όπως σημειώνει η S&P μια αναβάθμιση θα εξαρτηθεί από:

Η Mytilineos δεν κάνει αλλαγές στη χρηματοοικονομική της πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της διανομής μερισμάτων και της μείωσης του κινδύνου κεφαλαιουχικών δαπανών.
Προσαρμοσμένο χρέος σε EBITDA 1,5x ή καλύτερο και σταθερά θετική παραγωγή FOCF, ακόμα κι αν η εταιρεία επενδύει πολλά στο χαρτοφυλάκιό της BOT και
Το να αποκτήσει track record το σχέδιο εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εταιρεία να διατηρήσει εντός ορίων την συνολική έκθεσή της.

Πηγή: euro2day