Skip to main content

Να αξιοποιηθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Η Πιονγκτσάνγκ παίρνει τα εύσημα για τις ολυμπιακές της εγκαταστάσεις ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών της Νότιας Κορέας

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει προ πολλού επαινέσει τους διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν αύριο στην Πιονγκτσάνγκ για την ποιότητα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής της γερμανικής αποστολής Ντιρκ Σιμελπφένιχ, έκανε λόγο για «εξαιρετικές» αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι τι θα απογίνουν αυτές μετά τη λήξη των αγώνων. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, για εννιά από τις 12 αθλητικές εγκαταστάσεις έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο αξιοποίησης. Για παράδειγμα η αρένα καλλιτεχνικού πατινάζ πρόκειται να αξιοποιηθεί στην μεταολυμπιακή περίοδο από ένα πανεπιστήμιο ως στάδιο αθλητισμού και αναψυχής. Έξι από τις 12 εγκαταστάσεις των Χειμερινών Ολυμπιακών στη Νότια Κορέα είναι νεόδμητες.

Κριτική για το κόστος των αγώνων

Εξαιτίας της εντεινόμενης κριτικής για το υπέρμετρο κόστος των αγώνων και δεδομένου ότι ολυμπιακά ακίνητα από προηγούμενες διοργανώσεις έμειναν αναξιοποίητα μετά το τέλος των αγώνων, η ΔΟΕ ασκεί πιέσεις για υποβολή συγκεκριμένων σχεδίων για τη μετέπειτα χρήση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Πιονγκτσάνγκ. Το στέλεχος της ΔΟΕ και εκτελεστικός διευθυντής των αγώνων Κριστόφ Ντουμπί δήλωσε στην Πιονγκτσάνγκ ότι «αυτή την ώρα δεν είναι ακόμη 100% αισιόδοξος» ότι διασφαλίζεται η μεταολυμπιακή αξιοποίηση όλων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Το συνολικό κόστος των Χειμερινών Ολυμπιακών στη Νότια Κορέα ανέρχεται σε περίπου 11 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για έργα υποδομής. Πάντως και μετά τη λήξη των αγώνων θα υπάρξουν τρέχοντα έξοδα ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό προκαλεί ανησυχία όχι μόνο σε πολλούς κατοίκους της περιοχής όπου διεξάγονται οι αγώνες, αλλά και στην τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας Γκανγκούον, η οποία συνορεύει με τη Β. Κορέα στα ανατολικά της χώρας.

Οι τοπικές αρχές ζητούν οικονομική στήριξη από τη Σεούλ. «Όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο βάρος για την τοπική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Κιμ Γιονγκ Τσουλ, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης. Όπως επισήμανε, η κεντρική κυβέρνηση της Ν. Κορέας στη Σεούλ καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει και να προωθήσει τον πρωταθλητισμό. «Ως εκ τούτου και οι δύο πλευρές (κεντρική και περιφερειακή κυβέρνηση) θα πρέπει να μοιράσουν αναλόγως τα βάρη».

Ντιρκ Γκόντερ (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle