Skip to main content

Νάξος: Μυστήριο με τον θάνατο 22χρονου – Η σπάνια νόσος από την οποία ενδέχεται να έπασχε

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έπασχε απο τη νόσο «Νάξος» που ευθύνεται για πολλούς θανάτους στο κυκλαδίτικο νησί

Σοκ και αναπάντητα ερωτήματα από τον θάνατο του 22χρονου στη Νάξο, ο οποίος έφυγε τελείως αιφνίδια και αναπάντεχα από τη ζωή μετά από απανωτές ανακοπές καρδιάς και μάλιστα χωρίς να έχει ιστορικό καρδιοπάθειας.

Ο 22χρονος από τη Νάξο είχε έντονο βήχα και δέκατα, τα μοναδικά συμπτώματα που εμφάνισε 3 ημέρες πριν τον προδώσει η καρδιά του με απανωτές ανακοπές. Η μητέρα του μίλησε στο Mega και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ποτέ, ποτέ, ποτέ» δεν είχε πρόβλημα υγείας.

«Δεν είχε κανένα άλλο σύμπτωμα. Είχε ένα βηχαλάκι. Έκανε κάτι δέκατα. Πήγαμε στο γιατρό. Ο καρδιολόγος είπε άμεσα να πάει στο κέντρο υγείας να βάλει ενδοφλέβια φάρμακα», είπε η μητέρα του. Ο 22χρονος πάθαινε απανωτές ανακοπές καρδιάς στο Κέντρο Υγείας της Νάξου.

Άμεσα, σηκώθηκε ελικόπτερο για να γίνει η αεροδιακομιδή του στην Αθήνα, όμως τελικά ο νεαρός έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος του δικούς του ανθρώπους. Όμως, ο θείος του έκανε μια απίστευτη αποκάλυψη στο LIVE NEWS, την οποία εξετάζουν και οι γιατροί, ότι 22χρονος μπορεί να έπασχε από τη νόσο «Νάξος».

«Πάθαινε ανακοπές, προσπαθούσαν να το επαναφέρουν να το σταθεροποιήσουν για να το βάλουν στο ελικόπτερο. Τον βάλανε στις 9 η ώρα μέσα στο ελικόπτερο μόλις πήγε στο νοσοκομείο ξανά έπαθε, στο Νίκαιας νομίζω τον πήγανε. Ξανά έπαθε πάλι αυτές τις κρίσεις που πάθαινε στην καρδιά και εκεί δεν ξανά επανήλθε», είπε ο θείος του.

«Η οικογένεια έχει άλλα δύο κοριτσάκια και είχε και άλλο ένα παιδί, πάλι αγοράκι χάθηκε. Ήταν 5 χρονών εκείνο όταν χάθηκε. Πληροφοριακά λέγανε μήπως είναι με την νόσο της Νάξου στην καρδιά έχουνε κάποια θέματα εδώ στην Νάξο με καρδιοπάθειες», συμπλήρωσε ο θείος του 22χρονου.

«Οπωσδήποτε πρέπει η οικογένεια να ψαχτεί», ανέφερε η παιδίατρος & ερευνήτρια, Μανταλένα Τσατσοπούλου στο LIVE NEWS.

Μέχρι στιγμής, η αιτία που προκάλεσε τις απανωτές ανακοπές στον 22χρονο Παναγιώτη είναι άγνωστη. Όμως, η νόσος «Νάξος» είναι μια πιθανή αίτια, με τους ιατροδικαστές να περιμένουν τις ιστοπαθολογικές για να αποφανθούν.

«Τώρα είχε απολυθεί από φαντάρος πριν κανένα χρόνο. Και πήγε να δουλέψει ηλεκτρολόγος. Τώρα ξεκινούσε την ζωή του. Ήταν άριστος μαθητής. Το λύκειο με 20 το έβγαλε», είπε ο θείος του.

Σήμερα το μεσημέρι τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, στον τόπο καταγωγής του, στο ορεινό χωριό Μέση στη Νάξο.

Ποια είναι η νόσος «Νάξος»

Ήταν το 1985 όταν ο καρδιολόγος Νίκος Πρωτονοτάριος και η σύζυγος του Μανταλένα Τσατσοπούλου παρατήρησαν ανεξήγητους αιφνίδιους θανάτους σε νέους στα ορεινά χωριά της Νάξου, εκεί όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συγγενείς μεταξύ τους.

Μέχρι τότε κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία της νόσου που σκότωνε αγόρια και κορίτσια πριν κλείσουν τα 30.

«Τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Νάξο. ήταν εντυπωσιακό γιατί οι ασθενείς είχαν τραχύ δέρμα στις παλάμες και στα πέλματα και τα μαλλιά τους ήταν πολύ έντονα σγουρά», είπε η Μανταλένα Τσατσοπούλου.

Η κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου πλήττει παγκοσμίως 1 στα 5.000 άτομα, αλλά στη Νάξο 8 στα 100! Ήταν και ο λόγος άλλωστε που το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει το 2019 να εξεταστούν προληπτικά οι 5.000 κάτοικοι του νησιού στο Ωνάσειο.

«Άλλη μία οικογένεια εδώ στο δικό μας χωριό, είχαν 3 παιδάκια, δύο αγόρια και ένα κορίτσι χάθηκαν και αυτά, μέχρι τα 30 χρόνια. Είχανε 7 παιδιά, 8 ήταν, τα τρία πεθάναν», είπε ο θείος του 22χρονου.

Πυκνά σγουρά μαλλιά και δερματικές αλλοιώσεις. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που φέρουν ασθενείς με νόσο Νάξος, η οποία κληρονομείται από τους γονείς. Αν και οι δύο είναι φορείς του μεταλλαγμένου γονιδίου, έχουν σε κάθε κύηση 25% πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί τους με την νόσο.

Γονιδιακές μεταλλάξεις αντίστοιχες με αυτή της Νάξου έχουν εντοπιστεί στους Φούρνους Ικαρίας, στην Κάλυμνο και τη Σαμοθράκη.

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής καρδιολογίας, εξήγησε στο LIVE NEWS τι είναι η νόσος «Νάξος»: «Αυτή η νόσος είναι κληρονομική και είναι σε μεγάλη συχνότητα στη Νάξο και λιγότερο στα πέριξ. Ίσως οι μικροί και κλειστή πληθυσμοί μπορεί να είναι ένα αίτιο.

Σήμερα έχουμε διαγνωστικές εξετάσεις για να προλάβει αυτά τα γεγονότα. Και μπορούμε να διασφαλίσουμε μία φυσιολογική ζωή σε αυτά τα άτομα. Θεραπεία στη γενετική νόσο δεν υπάρχει αλλά μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα».