Skip to main content

ΝΔ: Επένδυση στο «κλασικό» για τους ψηφοφόρους της Β' Θεσσαλονίκης

Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Θεσσαλονίκης παρέμειναν σταθεροί στις επιλογές τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Την πεπατημένη ακολούθησαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης στις εκλογές της Κυριακής. Χωρίς να γίνει η φημολογούμενη έκπληξη, παρότι η ΝΔ πήρε μεγάλο ποσοστό στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια (43,01%), οι τρεις βουλευτές που εξέλεξε ήταν και τα «φαβορί».

Η ΝΔ αυτή τη φορά στη Β' Θεσσαλονίκης αφενός ξεπέρασε το πανελλαδικό ποσοστό της, αφετέρου έφτασε λίγο πάνω από τις 80.000 ψήφους, αυξάνοντας κατά 27.000 τον αριθμό που είχε πάρει το Σεπτέμβριο του 2015 και κατά 20.000 τον αριθμό ψήφων που είχε πάρει τον Ιανουάριο του ίδιου έτους και φτάνοντας τον αριθμό που είχε πάρει στις εκλογές του 2009.

Αυτή η σημαντική είσοδος ψηφοφόρων δεν επηρέασε όμως την κατάταξη των υποψηφίων βουλευτών.

Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης είναι τα δυο δυνατά χαρτιά στη Β' Θεσσαλονίκης εδώ και πολλά χρόνια και απέδειξαν ότι παραμένουν με ισχυρές βάσεις σε όλη την εκλογική περιφέρεια, παρά τις ιδιαιτερότητές της, με σημαντικότερη την ανομοιογένειά της.

Η προεκλογικά φημολογούμενη φθορά του δίδυμου δεν επιβεβαιώθηκε γι' ακόμη μια φορά. Και μάλιστα, αυτή τη φορά ο κ. Καράογλου όχι μόνο δεν είχε φθορά, αλλά αύξησε τόσο πολύ την επιρροή του στις προτιμήσεις του κόσμου, σπάζοντας με άνεση το φράγμα των 30.000 σταυρών. Πήρε 31.554 σταυρούς και αποδείχτηκε ο απόλυτος κυρίαρχος της συγκεκριμένης περιφέρειας. Η επιτυχία αυτή έχει εξήγηση. Για όγδοη φορά εκλέγεται ο κ. Καράογλου, έχοντας ταυτίσει το όνομά του με τη Β' Θεσσαλονίκης. Ο βουλευτής πετυχαίνει αυτή τη μοναδική σχέση με τους ψηφοφόρους της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, επειδή το δουλεύει από την επομένη κιόλας των εκλογών. Κι όταν λέμε ότι το δουλεύει, κανείς στη Β' Θεσσαλονίκης δε θα σας πει, είτε είναι ψηφοφόρος, είτε συμπαθεί ή όχι τον κ. Καράογλου ότι δεν είναι παρών στην καθημερινότητα της περιοχής. Ο Θεόδωρος Καράογλου έχει συνεπή παρουσία στη Β' Θεσσαλονίκης. Όποτε είναι ελεύθερος κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων βρίσκεται κοντά στους ψηφοφόρους του, ενώ το κοινοβουλευτικό του έργο είναι γεμάτο από ερωτήσεις και παρεμβάσεις για τα ζητήματα των πολιτών της περιοχής που τον εκλέγει. Όλα έχουν την εξήγησή τους... Η σημαντική φετινή επίδοσή του οδήγησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του εμπιστευτεί τη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, μια θέση που τη γνωρίζει καλά, αφού ουσιαστικά επιστρέφει σε έναν γνώριμο χώρο, όπου διατέλεσε υπουργός το 2012, στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Αν κάποιος μετρήσει τις εκδηλώσεις του οργανωμένου πολιτικού γραφείου του Θεόδωρου Καράογλου μέσα στο έτος στη Β' Θεσσαλονίκης θα διαπιστώσει γιατί οι ψηφοφόροι τον τιμούν επί τόσα χρόνια.

Ο Σάββας Αναστασιάδης από την άλλη έχει επίσης ισχυρές βάσεις στον κόσμο της Β' Θεσσαλονίκης, πιστούς οπαδούς και «πυρήνες» και στους οχτώ δήμους της περιοχής. Συνεπής στα κομματικά και κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, εισπράττει μονίμως έναν αριθμό ψήφων, που δύσκολα μπορεί να τον φτάσει οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος. Αυτή τη φορά πήρε 26.309 ψήφους και εξελέγη άνετα δεύτερος βουλευτής της Β' Θεσσαλονίκης. Επένδυσε στη συνέπειά του, πραγματοποίησε πολυπληθείς προεκλογικές εκδηλώσεις και δεν κινδύνευσε σε καμιά φάση της προεκλογικής εκστρατείας. Έχει κλειδώσει μια από τις εκλόγιμες θέσεις του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου και έχει πολύ καλές σχέσεις με όλες τις συνιστώσες της ΝΔ. Είναι πολυσυλλεκτικός στις ψήφους του και παρότι πριν αρχίσει η επίσημη προεκλογική εκστρατεία τον ήθελαν να δυσκολεύεται αυτή τη φορά, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας περί ανανέωσης, αυτή η παράμετρος δεν μπήκε ποτέ στο τραπέζι. Ο κ. Αναστασιάδης έχει τη δική του δυναμική και είναι αναμφισβήτητα από τα ισχυρά πολιτικά ονόματα της Β' Θεσσαλονίκης, οι ψηφοφόροι της οποίας πολύ δύσκολα αλλάζουν συνήθειες.

Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος ήταν ένα ερωτηματικό ως υποψηφιότητα. Προεκλογικά όλοι τον θεωρούσαν δεδομένα υποψήφιο, όμως πολλοί πίστευαν πως αυτή τη φορά, μετά την αποτυχία εκλογής του όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία τον Ιανουάριο του 2015, έπειτα από τις κυβερνητικές θέσεις επί Αντώνη Σαμαρά, θα δυσκολευόταν να εκλεγεί. Όμως ο κ. Βαρτζόπουλος είχε φροντίσει να έχει πολιτική παρουσία όλο το προηγούμενο διάστημα, να παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα, να αρθρογραφεί και να καλλιεργεί την υποψηφιότητά του επί περίπου τέσσερα χρόνια. Με τη σταθερά των «σαμαρικών» ψήφων και την αναγνωρισιμότητά του, επέλεξε να εντείνει την προεκλογική του καμπάνια τον τελευταίο μήνα και καταλύτης της επιρροής του στο εκλογικό σώμα ήταν η πρώτη εκδήλωσή του, παρουσία του κ. Σαμαρά, που ήταν πολυπληθής. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες επέλεξε να κάνει δυνατές συγκεντρώσεις, να συσπειρώσει ένα σημαντικό ακροατήριο και τελικά να ξεπεράσει κατά πολύ τις ψήφους που είχε πάρει τον Ιανουάριο του 2015, υπερβαίνοντας με άνεση το φράγμα των 20.000 ψήφων, καταλαμβάνοντας εκ νέου την τρίτη θέση, που αυτή τη φορά ήταν εκλόγιμη. Στα πλεονεκτήματά του οι σταθερές θέσεις και ο συγκροτημένος πολιτικός λόγος του, αλλά και οι ισχυροί κοινωνικοί και κομματικοί πυρήνες στη Β' Θεσσαλονίκης.

Ο Φάνης Παπάς ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις των φετινών εκλογών. Η πιο δυναμική παρουσία του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου, έφτασε στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό. Ο κ. Παπάς κάνοντας έναν επίμονο και σκληρό αγώνα για να σπάσει τα στεγανά της Β' Θεσσαλονίκης και να εισχωρήσει στο δύσκολο ακροατήριο, το οποίο δεν αλλάζει συνήθειες, κατόρθωσε να συγκεντρώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων (21.686). Το σπάσιμο όμως του φράγματος των 20.000 ψήφων δεν ήταν αρκετό για να του δώσει την είσοδο στη νέα Βουλή. Αν και προεκλογικά ως νέα είσοδος στο ψηφοδέλτιο (το Σεπτέμβριο του 2015 είχε μπει στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου σε εκλογές με λίστα) φάνηκε ότι μπορεί να «τρυπήσει» την τριάδα των «παλαιών» επιλογών, αποδείχτηκε ότι ήθελε κάτι ακόμη. Ο κ. Παπάς επί ενάμιση χρόνο έκανε προεκλογική εκστρατεία. Εκτιμήθηκε δεόντως κι από τον κόσμο της Β' Θεσσαλονίκης, όχι όμως αρκετά. Κατόρθωσε να απειλήσει, όχι όμως και να πετύχει τελικά το στόχο του, που ήταν η εκλογή στη νέα Βουλή. Συσπείρωσε το «μητσοτακικό» ακροατήριο, πήρε «καραμανλικές» ψήφους, τον βοήθησε σημαντικά η συνεπής παρουσία του στα ΜΜΕ και οι επιτυχημένες θητείες του ως αντιπεριφερειάρχη, στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Δεν φοβήθηκε να κάνει ανοιχτές συγκεντρώσεις με κόσμο, σε μια εποχή που δεν ενδείκνυται. Έκανε πολύ καλό αγώνα και πρέπει να είναι ικανοποιημένος από την προσπάθεια, όχι όμως κι από το αποτέλεσμα, αφού τις τελευταίες μέρες φάνηκε ένα μέρος των ψηφοφόρων να πηγαίνει προς τους τρεις παλαιότερους υποψηφίους και να επενδύει στο «κλασικό». Έβαλε τις υποθήκες για ένα πολιτικό μέλλον, αρκεί να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά.

Ο Γιάννης Καραγιάννης, εγκαταλείποντας την αυτοδιοίκηση (κι αυτός) για να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν έκανε την έκπληξη, όμως συγκέντρωσε έναν πολύ σημαντικό αριθμό ψήφων, που τις στέρησε εν πολλοίς από τον κ. Παπά. Ένα από τα πλεονεκτήματα του κ. Παπά, ότι ήταν ο νέος του ψηφοδελτίου της Β' Θεσσαλονίκης, καταρρίφθηκε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Καραγιάννη. Επίσης, ο κ. Καραγιάννης είχε ως ισχυρή έδρα τον Λαγκαδά, όπου επένδυσε πολιτικά και ο κ. Παπάς ως προερχόμενος από την ίδια περιοχή. Ωστόσο, η υποψηφιότητα Καραγιάννη ήταν επιτυχημένη αν κάποιος συνυπολογίσει ότι με την πρώτη εμφάνισή του σε βουλευτικό ψηφοδέλτιο πήρε 14.467 σταυρούς. Έτρεξε πολύ στην προεκλογική εκστρατεία, όμως περίμενε περισσότερη στήριξη από τον Λαγκαδά, όπου δεν κατόρθωσε να «χτυπήσει» την τετράδα. Ήταν αδύναμος στους δήμους Βόλβης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θερμαϊκού, ενώ και στους άλλους πέντε δήμους, με εξαίρεση την πόλη του Λαγκαδά, όπου ήρθε πρώτος σε σταυρούς, είχε σημαντικά λιγότερους σταυρούς σε σχέση με τους τέσσερις προαναφερθέντες συνυποψηφίους του. Κι αυτός είναι το νέο αίμα για την κεντρική πολιτική σκηνή, έβαλε υποθήκες για το μέλλον και απέκτησε μια αξιοσημείωτη εκλογική βάση, πάνω στην οποία μπορεί να χτίσει. Ξεκίνησε επίσης αργά την προεκλογική του καμπάνια, με αποτέλεσμα να μην κατορθώσει να επιτύχει το ποσοστό της αναγνωρισιμότητας που θα ήθελε σε μια πολύ μεγάλη σε έκταση εκλογική περιφέρεια.

Πολύ καλή επίδοση για την Κατερίνα Ζιούτα, η οποία παρά την ολιγοήμερη περιπέτεια με τη μετακίνηση της υποψηφιότητάς της από τη Β' Θεσσαλονίκης στην Α' και πίσω, κατόρθωσε να ξεπεράσει τις 8.000 ψήφους σε μια αφιλόξενη για τις γυναικείες υποψηφιότητες εκλογική περιφέρεια, αφού δεν έχει εκλεγεί ποτέ «γαλάζια» γυναίκα βουλευτής. Από το μητρώο στελεχών, με πολλές προσωπικές ψήφους, η κ. Ζιούτα έκανε μια έντονη προεκλογική καμπάνια για λίγες όμως μέρες. Αναμένεται να είναι από τα σταθερά ονόματα του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αντιστοίχως καλή ήταν και η επίδοση της Βιβής Κουρτίδου. Η δικηγόρος, που μπήκε την τελευταία στιγμή στο ψηφοδέλτιο, πέτυχε να συγκεντρώσει πάνω από 7.000 σταυρούς και να βάλει υποθήκες για το μέλλον. Δεν είχε σύμμαχό της το χρόνο και συνεπώς δεν κατόρθωσε καν να κάνει γνωστή την υποψηφιότητά της στο βαθμό που και η ίδια θα ήθελε. Έχει πάντως ισχυρά ερείσματα σε συγκεκριμένες περιοχές της Β' Θεσσαλονίκης (στα Λαγυνά ήρθε πρώτη σε σταυρούς), που τη βοηθούν να χτίσει μια υπολογίσιμη εκλογική βάση για το μέλλον.

Η Ανατολή Κωνσταντινίδου ως πιο αναγνωρίσιμη (και η... παλιά του ψηφοδελτίου) υποψηφιότητα παρότι πήρε κι αυτή πάνω από 7.000 σταυρούς δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη, αφού η προεκλογική προσπάθειά της έχει μεγάλο βάθος χρόνου και ποιότητα, η οποία δεν εκτιμήθηκε από το εκλογικό σώμα όμως στο βαθμό που η ίδια θα ήθελε. Έχει τους «πυρήνες», όμως προφανώς περίμενε να αποδώσουν πολύ περισσότερα από το αποτέλεσμα της Κυριακής. Πάντως, κατέβαλε σημαντική προσπάθεια.

Χαμηλές πτήσεις και επίδοση από τον εκ μεταγραφής βουλευτή, Γιώργο Λαζαρίδη, που είναι μεν ισχυρός σημειακά στη Β' Θεσσαλονίκης, όχι όμως σε όλη την εκλογική περιφέρεια κι όχι τόσο, ώστε να έχει πιθανότητες να διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Περιορίστηκε στους 6.700 σταυρούς, που δεν δικαιολογούν και τις προσδοκίες από τη μεταγραφή του στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο.

Η υπέρβαση του ορίου των 5.000 σταυρών από τη Χριστίνα Ανατολίτη – Πλάρα ήταν επιτυχία. Πρωτοεμφανιζόμενη από το... πουθενά, με βάση το ακροατήριο κυρίως του συζύγου της, περιφερειακού συμβούλου, Βασίλη Ανατολίτη, αξιοποίησε ένα μέρος της εκλογικής του βάσης, όμως δεν πρόλαβε καν να γίνει αναγνωρίσιμη, πόσω μάλλον να γυρίσει όλη τη Β' Θεσσαλονίκης, αφού έκανε εκστρατεία μόλις λίγων ημερών. Έκανε ό,τι ήταν δυνατό, πετυχαίνοντας πάντως να δημιουργήσει μια εκλογική βάση, που δεν απέχει πολύ από τις άλλες γυναικείες υποψηφιότητες.

Η «εισαγόμενη» υποψηφιότητα της Έρρικας Σημαδοπούλου δεν είχε κάποια τύχη, αφού δεν ήταν και η ίδια γνωστή στους πολίτες της Β' Θεσσαλονίκης (ήταν υποψήφια με την Ένωση Κεντρώων στη Χαλκιδική στις προηγούμενες εκλογές).

Τελευταίος στο ψηφοδέλτιο ο Κώστας Φωτίου, που ήταν και η τελευταία χρονικά είσοδος στο ψηφοδέλτιο, δεν κατάφερε να δικαιώσει την επιλογή του, συγκεντρώνοντας λιγότερους από 2.500 σταυρούς.