Skip to main content

ΝΔ για ληξιπρόθεσμα Δημοσίου: Θα βάλουμε τέλος στην αδιέξοδη πολιτική

Η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται, θα βάλει τέλος σε αυτή την αδιέξοδη και αναποτελεσματική οικονομική πολιτική, είπε ο κ. Σταϊκούρας

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη νέα μετάθεση της ημερομηνίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία πρακτική η υπονομεύει την ανάπτυξη. Δεσμεύεται δε η ίδια να βάλει τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική.

«Η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της σημερινής κυβέρνησης στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας γίνονται πλήρως αντιληπτές αν εξετάσει κανείς τον τρόπο διαχείρισης της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Εκκαθάριση με 6 καταληκτικές προθεσμίες, αλλά και 5 χρονικές παρατάσεις την τελευταία τετραετία» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζει ότι αρχικά, με βάση το 3ο Πρόγραμμα, η αποπληρωμή τους θα γινόταν έως το τέλος του 2016. Μετατέθηκε, με βάση το Συμπληρωματικό Μνημόνιο, για τον Ιούνιο του 2017. Στη συνέχεια, υπήρξε κυβερνητική δέσμευση για μηδενισμό τους τον Αύγουστο του 2018. Ακολούθως, με τροπολογίες, το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε την προθεσμία, αρχικά για το τέλος του 2018, και στη συνέχεια για τον Μάρτιο του 2019. Με νέα τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για την παιδεία, και τη μεταθέτει και πάλι, αυτή τη φορά για το τέλος Μαΐου.
 
«Ενώ το κράτος δίνει συνεχείς παρατάσεις στον εαυτό του, η κυβέρνηση διογκώνει τις οφειλές, οι οποίες ξεπερνούν πλέον τα 2,1 δισ. ευρώ» σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας και προσθέτει: «Όμως, τα υψηλά χρέη του Δημοσίου, η συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η διατήρηση κεφαλαιακών περιορισμών και η πιστωτική συρρίκνωση, στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».
 
«Η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται, θα βάλει τέλος σε αυτή την αδιέξοδη και αναποτελεσματική οικονομική πολιτική» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.